joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
HomepageAgroEcoFăinarea mărului - cum să recunoști și combați boala

Făinarea mărului – cum să recunoști și combați boala

Recomandate

Suprafața destinată livezilor de măr în țară este de circa 27 de mii de hectare, astfel mărul este cea mai cultivată specie pomicolă de fermierii autohtoni.

Influența bolilor asupra recoltei de mere este, inevitabil, mare, iar unul dintre patogenii ce provoacă daune economice importante este făinarea.

Cum se manifestă?

Simptomele prezenței făinării (produsă de ciuperca Podosphaera leucotricha) în plantație apar pe frunze odată cu apariția lor – un înveliș albicios, ce seamănă cu o pulbere presărată, care se formează pe ambele părți ale frunzei (limbului). Concomitent cu dezvoltarea bolii, frunzele se răsucesc în partea superioară, se deformează, devin ușor de sfărâmat, apoi se usucă.

Simptomele făinării pe lastari; FOTO: bio-protect.de

Dacă sunt atacate florile – petalele își pierd forma, culoarea și devin albe. Uneori, petalele se îngroașă și ofilesc, iar din flori nu se mai dezvoltă fructe.

Simptome făinare; FOTO: sciencesource.com

Pe lăstari se formează un strat albicios şi prăfos, pe care, peste ceva timp, apar puncte de culoare brună închisă. Odată cu dezvoltarea bolii, începând de la vârf, lăstarii atacaţi se usucă și se îndoaie în jos.

Temperatura optimă pentru germinarea sporilor este de 20-22°C, iar umiditatea atmosferică>70%. Boala se dezvoltă foarte mult după înflorit.

Când se aplică tratamentele?

Primele tratamente trebuie aplicate începând cu faza de dezmugurit. Din faza de dezmugurit – până în faza de buton roz pot fi aplicate tratamente cu sulf. După care, ținând cont de faptul că apar condiții tot mai favorabile pentru dezvoltarea ciupercii, sunt necesare tratamente mai complexe.

Pentru a evita răspândirea bolii este recomandat ca părțile infectate să fie înlăturate din plantație și distruse prin ardere.

Tratamentele efectuate în luna aprilie sunt foarte importante pentru a evita răspândirea bolii, însă dezvoltarea în masă a făinării are loc în ultima decadă a lunii mai, prima decadă a lunii iunie.

*Produsele din tabel scrise cu culoare verde pot fi utilizate în agricultura ecologică.

Pentru a analiza toată gama de produse admise și recomandate pentru combaterea făinării la măr accesați acest link.

Atenție! Produsele care conțin sulf se aplică în limita temperaturilor de +16…+26°C.

Bibliografie:

  • Bădărău, S. Fitopatologie. Chişinău, 2009;
  • Lefter, Gh., Minoiu, N. Combaterea bolilor şi dăunătorilor speciilor pomicole sămânţoase. Bucureşti: Editura Ceres, 1990;
  • Bădărău, S., Gaibu, Z. Bolile plantelor cultivate în Republica Moldova. Partea I. Micoze. Chişinău 2009.

FOTO: bio-protect.de; agromentor.ro; paradisverde.ro; daciccool.ro; quickcrop.ie.

Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și Eco/Bio/Organic. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco