‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole30% din plantaţiile de viţă de vie din țară au fost înregistrate în registrul...

30% din plantaţiile de viţă de vie din țară au fost înregistrate în registrul vitivinicol. Ce-și propun autoritățile

‹ adv ›
‹ adv ›

Până în prezent 30% din suprafețele de vii din țară au fost deja înregistrate în registrul vitivinicol, dar până la sfârșitul acestui an se prognozează ca toate suprafeţele să fie incluse în acest registru, a anunţat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Gheorghe Arpentin.

„Suntem în plină reformare a sistemului de control de calitate. Avem un instrument care este unic, suntem prima țară care implementează registrul vitivinicol, pentru a demonstra piețelor că suntem transparenți”, a declarat Gheorghe Arpentin, în cadrul ședinței Comisiei agricultură și industrie alimentară, care a audiat un raport privind situaţia din sector.

„Avem și o activitate de control a vinurilor existente deja pe piețe, colectăm probe împreună cu ANSA și le verificăm pentru a preveni fraudele. Dezvoltăm trei proiecte în ceea ce privește asigurarea calității. Primul proiect este consacrat dezvoltării podgoriilor cu potențial vitivinicol original”, a precizat Arpentin.

Directorul ONVV a mai afirmat că suprafețele de vii sunt în descreștere, o mare parte din ele fiind abandonate. O recomandare pentru dezvoltarea sectorului ar fi schimbarea structurii calitative a asortimentului de struguri și a viilor.

„Începând cu anul 1992 noi am pierdut aproape jumătate din suprafețe. Trebuie să ne pregătim să schimbăm structura asortimentului, pentru că avem o structură care nu e adaptată la piețele noastre”, a punctat Gheorghe Arpentin.

De notat că în prezent în acest registru figurează 29.864 de plantații viticole şi 173 de unități vinicole. Cele mai multe din plantaţii sunt cu soiul de masă Moldova, urmat de soiurile de vin Cabernet-Sauvignon, Aligote, Sauvignon şi Merlot.

Registrul Vitivinicol (RVV) este destinat tuturor viticultorilor și vinificatorilor care dețin parcele viticole de producție-marfă mai mari de 0,15 hectare cu soiuri de struguri de masă și pentru vin. RVV va conține informații detaliate despre plantaţiile şi unităţile vinicole, făcând posibilă identificarea produselor vitivinicole, inclusiv a celor cu indicaţie geografică (IG) şi cu denumire de origine protejată (DOP), în tot lanțul procesului de producere – comerț: viticultor, producător de vin, distribuitor, vânzător, exportator.

Înscrierea viticultorilor și vinificatorilor în RVV este obligatorie, excepție făcând agricultorii care utilizează strugurii doar pentru consum propriu. Cei care nu se vor înscrie în Registrul Vitivinicol riscă să le fie aplicate sancțiuni administrative, să nu poată obține orice tip de subvenții din fondurile subvenționării de stat și chiar să fie în imposibilitate de a-și comercializa strugurii destinați fabricării vinurilor.

Fondurile necesare implementării Proiectului de creare și ținere a Registrului Vitivinicol au fost alocate de către Agenția Cehă pentru Dezvoltare (CzDA) şi de partenerul strategic al ONVV, Proiectul de Competitivitate din Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii