Din 63 de proiecte investiționale, care vor beneficia de susținere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, dedicat lucrătorilor migranţi sau rudelor de gradul întâi ale acestora, 34 vor fi în agricultură.
Astfel, mai mulți dintre beneficiari vor investi în cultivarea cerealelor, legumelor și pomușoarelor, înființarea livezilor de meri, nuci, cireși și vișin, viței de vie, creșterea animalelor și apicultură. Alți 15 beneficiari își vor desfășura activitatea în industrie și 14 în domeniul prestării serviciilor.
Titularii afacerilor au semnat astăzi, 23 decembrie, contractele de finanțare nerambursabilă în sumă totală de 15,6 milioane de lei. Potrivit estimărilor, în urma realizării proiectelor investiționale vor fi create circa 160 locuri noi de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 39,26 milioane de lei.
Companiile beneficiare sunt localizate în 23 raioane ale republicii, inclusiv circa 78% în mediul rural.
Directorul general ODIMM, Iulia Costin a salutat noii beneficiari ai programului, asigurându-i de suport pe tot parcursul implementării ideilor de afaceri, de la inițiere până la transformarea acestora în istorii de succes.
„Sectorul IMM joacă un rol important în economia națională. Statul promovează un șir de reforme axate pe îmbunătățirea mediului de afaceri și crează un climat favorabil pentru dezvoltarea acestora în Republica Moldova. Ne bucură interesul manifestat de migranți de a reveni acasă și a iniția afaceri. Îi încurajăm să nu să se oprească aici, să se dezvolte, să se informeze, să creeze afaceri inovative pentru a fi în pas cu cerințele pieții”, a declarat Iulia Costin.
Potrivit datelor, cei 63 de beneficiari investesc remitențele provenite din 12 state: Belgia, Germania, Federația Rusă, Franța, Irlanda, Israel, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Republica Cehă, România și SUA.
Comentarii