O bună parte din fermieri au suportat pierderi importante în condițiile acestui an din cauza secetei și arșiței, iar mai mulți din aceștia sunt interesați de faptul cum s-au dezvoltat culturile crescute în sistemul eco în acest sezon și care este eficiența economică a acestora.
În continuare vă prezentăm cheltuielile făcute și rezultatele obținute de SRL Micu&CO din satul Olișcani, raionul Șoldănești, administrator Micu Alexei.
Costurile de producere și profitul obținut pentru culturile semănate în 2020 în cadrul întreprinderii:
Cea mai profitabilă în acest an dintre culturile incluse în asolament în cadrul Micu&CO se dovedește a fi cultura de mazăre – 44%, urmată de orz – 41,74% și spelta – 23,94%. Potrivit fermierului, și rapița eco este o cultură profitabilă, însă în acest a fost cultivată în calitate de cultură de ameliorare.
Pentru culturile de câmp aflate în perioada de conversie sunt oferite subvenții în mărime de 800 lei pentru primul an, 1 000 de lei în al doilea an. Totodată, la comercializarea recoltei eco sunt oferite 20% subvenții, conform facturilor prezentate, iar în cazul exportului se prezintă copia de pe declaraţia vamală şi complimentară, cu anexarea invoice-ului.
Pentru a face față provocărilor, întreprinderea se bazează pe:
- Asolament;
- Managementul corect al solului;
- Minimizarea costurilor de producere;
- Planificarea vânzărilor;
- Diversificarea surselor de venit.
Criteriile în baza cărora sunt alese culturile din asolament:
- Alternarea speciilor cu sistemul radicular ce pătrunde profund în sol cu altele cu sistem radicular superficial;
- Cultivarea speciilor ce permit reducerea buruienilor, evitarea răspândirii bolilor;
- Specii ce permit menținerea cantităților normale de materie organică în sol;
- Tehnica agricolă disponibilă;
- Cererea de pe piață.
În cadrul Micu&CO solul este lucrat la adâncimea de maxim 20 cm.
Managementul solului:
- Lucrare minimă;
- Acoperirea solului pe parcursul vegetației cu mulci;
- Închiderea capilarelor;
- Semănat direct.
Au fost lansate mai multe loturi pentru a testa eficiența diferitor îngrășăminte sau metode de semănat:
Cel mai avantajos din punct de vedere al recoltelor obținute și profitului s-a dovedit a fi compostul, urmat de metoda de reducere a cantități din norma de semințe la 70% și hrișca semănată în calitate de îngrășământ verde.
Reducerea costurilor de producere prin:
- Utilizarea varietăților locale de semințe adaptate;
- Limitarea numărului de lucrări ale solului;
- Diminuarea costurilor de exploatare;
- Diminuarea inputurilor (40% în medie erau costurile pentru produse chimice).
Planificarea vânzărilor:
- 20% din culturile semănate sunt încorporate în sol pentru ameliorarea structurii acestuia;
- 50% din culturi sunt exportate;
- 20% sunt comercializate pe piața locală;
- 10% sunt produse cu valoare adăugată.