vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAgroEco#37. Eficiența economică a culturilor ecologice în condițiile 2020

#37. Eficiența economică a culturilor ecologice în condițiile 2020

Recomandate

O bună parte din fermieri au suportat pierderi importante în condițiile acestui an din cauza secetei și arșiței, iar mai mulți din aceștia sunt interesați de faptul cum s-au dezvoltat culturile crescute în sistemul eco în acest sezon și care este eficiența economică a acestora.

În continuare vă prezentăm cheltuielile făcute și rezultatele obținute de SRL Micu&CO din satul Olișcani, raionul Șoldănești, administrator Micu Alexei.

Costurile de producere și profitul obținut pentru culturile semănate în 2020 în cadrul întreprinderii:

Cea mai profitabilă în acest an dintre culturile incluse în asolament în cadrul Micu&CO se dovedește a fi cultura de mazăre – 44%, urmată de orz – 41,74% și spelta – 23,94%. Potrivit fermierului, și rapița eco este o cultură profitabilă, însă în acest a fost cultivată în calitate de cultură de ameliorare.

Pentru culturile de câmp aflate în perioada de conversie sunt oferite subvenții în mărime de 800 lei pentru primul an, 1 000 de lei în al doilea an. Totodată, la comercializarea recoltei eco sunt oferite 20% subvenții, conform facturilor prezentate, iar în cazul exportului se prezintă copia de pe declaraţia vamală şi complimentară, cu anexarea invoice-ului.

Pentru a face față provocărilor, întreprinderea se bazează pe:

  • Asolament;
  • Managementul corect al solului;
  • Minimizarea costurilor de producere;
  • Planificarea vânzărilor;
  • Diversificarea surselor de venit.
Câmp stânga premărgător mazăre/dreapta floarea soarelui

Criteriile în baza cărora sunt alese culturile din asolament:

  • Alternarea speciilor cu sistemul radicular ce pătrunde profund în sol cu altele cu sistem radicular superficial;
  • Cultivarea speciilor ce permit reducerea buruienilor, evitarea răspândirii bolilor;
  • Specii ce permit menținerea cantităților normale de materie organică în sol;
  • Tehnica agricolă disponibilă;
  • Cererea de pe piață.

În cadrul Micu&CO solul este lucrat la adâncimea de maxim 20 cm.

Managementul solului:

  • Lucrare minimă;
  • Acoperirea solului pe parcursul vegetației cu mulci;
  • Închiderea capilarelor;
  • Semănat direct.

Au fost lansate mai multe loturi pentru a testa eficiența diferitor îngrășăminte sau metode de semănat:

Cel mai avantajos din punct de vedere al recoltelor obținute și profitului s-a dovedit a fi compostul, urmat de metoda de reducere a cantități din norma de semințe la 70% și hrișca semănată în calitate de îngrășământ verde.

Reducerea costurilor de producere prin:

  • Utilizarea varietăților locale de semințe adaptate;
  • Limitarea numărului de lucrări ale solului;
  • Diminuarea costurilor de exploatare;
  • Diminuarea inputurilor (40% în medie erau costurile pentru produse chimice).

Planificarea vânzărilor:

  • 20% din culturile semănate sunt încorporate în sol pentru ameliorarea structurii acestuia;
  • 50% din culturi sunt exportate;
  • 20% sunt comercializate pe piața locală;
  • 10% sunt produse cu valoare adăugată.

„Culturile sunt crescute în baza contractelor stabilite în prealabil. Cele mai solicitate sunt mazărea, spelta, rapița, soia și floarea soarelui ecologice. Prețul este stabilit în luna februarie, iar 50% sunt acordate în avans pâna la încărcarea recoltei. Adică în toamna 2020 deja planificăm ce și când vom vinde în 2021. Plus, în acest an am lansat producerea semințelor, dar și compostului pentru comercializare”, explică Alexei Micu.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco