‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 29 aprilie, 2024
16.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri4 distribuitori agricoli amendați cu 91 mln lei pentru înțelegeri de cartel: Reacția companiilor...

4 distribuitori agricoli amendați cu 91 mln lei pentru înțelegeri de cartel: Reacția companiilor vizate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Consiliul Concurenței anunță în cadrul unui comunicat de presă că a destructurat cel mai mare cartel depistat vreodată și urmare a aplicat cea mai mare amendă din istoria existenței instituției și, posibil, cea mai mare amendă administrativă aplicată în istoria Republicii Moldova. 

„Consiliul Concurenței a amendat întreprinderile CÎ Agrostoc, SRL Diazchim, SRL Bioprotect și SA Fertilitatea-Chișinău cu suma totală de 91,034 milioane lei (maxim posibil conform Legii), pentru participarea în acorduri orizontale de tip cartel, manifestat prin practica concertată continuă îndreptată la stabilirea/fixarea directă și indirectă a prețurilor de vânzare și a altor condiții de tranzacționare la comercializarea către terți a produselor de uz fitosanitar și fertilizanților de marca Bayer și Belchim pe teritoriul Republicii Moldova”, anunță instituția.

Potrivit Consiliului Concurenței, în rezultatul investigației, inițiată prin Dispoziția Plenului nr.22 din 16.07.2020, au fost acumulate probe directe care dovedesc cu certitudine comunicarea între întreprinderi prin care se fixează prețurile și unele condiții de tranzacționare a produselor de uz fitosanitar către întreprinderile agricole de pe teritoriul țării.

Ca rezultat al acestor înțelegeri de cartel, Consiliul Concurenței a constatat că prețurile la produsele similare vândute pe teritoriul României și Ucrainei sunt cu aproximativ 28-43% mai mici decât în Republica Moldova.

De asemenea, cifra de afaceri și activele întreprinderilor menționate au crescut cu sute de milioane de lei până la dublare pe parcursul ultimilor 5 ani. Reieșind din metodologia OECD, valoarea prejudiciului adus consumatorilor de înțelegerea de cartel pe parcursul anilor 2015 – 2020, conform calculelor, se ridică la aproximativ 190 milioane lei.

Detalii: Decizia Plenului Consiliului Concurenței nr. DA-22/20-09 din 26.03.2021

Reacția companiilor vizate de Consiliul Concurenței

SRL Bioprotect

„Declarațiile CC sunt nefondate și eronate. Avem un parteneriat comun cu fermierii, iar profitabilitatea netă a vânzărilor în ultimii 5 ani, raportată la cifra de vânzări este de 10-12%, nu mai mult. În 2020, rentabilitatea netă a vânzărilor a fost sub 8%. Aproximativ 20-25% din partenerii cărora le livrăm inputuri cu plată eșalonată, nu reușesc să achite în termen. Consiliul Concurenței a anailizat doar 1% din materialul probatoriu, deoarece din facturile de livrare se putea calcula care este nivelul real de rentabilitate și care este nivelul real al prețurilor. Au fost luate în calcul doar listele de prețuri, nu și contractele cu producătorii. Vom contesta hotărârea în instanță, deoarece a fost produs un mare prejudiciu de imagine”, a menționat Valeriu Streleț, fondatorul Bioprotect.

‹ adv ›

C.Î. Agrostoc

„În contextul declarațiilor făcute în cadrul briefingului de presă de către reprezentantul Consiliului Concurenței în care Cooperativa de Întreprinzător Agrostoc a fost vizată, vă comunicăm că vom reveni în scurt timp cu un răspuns oficial pe marginea deciziei adoptate de către acesta”, ne-au anunțat reprezentanții Agrostoc.

Compania Diazchim a promis că va reveni cu un comentariu amplu asupra deciziei luate de Consiliul Concurenței deja pe parcursul următoarei săptămâni, iar reprezentanții SA Fertilitatea – Chișinău nu au fost de găsit pentru a face o declarație.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›