PRIA Gala Femeilor în Agricultura din Moldova este un eveniment devenit deja tradițional, care aduce în prim plan poveștile inspiraționale, contribuția și implicarea femeilor în dezvoltarea agriculturii din țara noastră.
În cadrul ediției din anul curent, 40 de femei s-au ales cu premii și diplome pentru contribuția, munca și dragostea pe care o depun zi de zi.
Pentru a IV-a ediție consecutivă, Kaufland Moldova este partenerul principal al evenimentului, iar asta pentru că susținerea și promovarea producătorilor locali face parte din strategia de business a companiei.
Pe parcursul anilor, Kaufland a reușit să-și lărgească portofoliul producătorilor și furnizorilor locali din cadrul magazinelor.
Astfel că, când Kaufland a venit în Republica Moldova a startat cu peste 2300 de articole la raft achiziționate de la antreprenorii locali. În prezent, deja peste 8500 de articole locale sunt expuse în magazinele Kaufland.
Cristina Aramă, Manager comunicare Kaufland Moldova, a menționat că, pentru Kaufland, susținerea producătorilor autohtoni este o prioritate și face parte din strategia de business.
„Suntem mândri să fim partenerii celei de-a IV-a ediții a Galei Femeilor în Agricultură, care celebrează performanța, perseverența și realizările femeilor în sectorul agricol.
Kaufland Moldova susține inițiativele care promovează diversitatea și incluziunea în toate domeniile, iar agricultura nu este o excepție.
Produsele realizate cu grijă și cu multă pasiune de către femeile noastre se regăsesc pe rafturile magazinelor noastre și se bucură de popularitate în rândul clienților. Vă felicităm, dragi femei pentru curajul, efortul și dedicația voastră zilnică”
Raluca Voivozeanu, CEO PRIAevents, a punctat că, evenimentul este atât o celebrare, cât și o oportunitate de a încuraja dezvoltarea afacerilor lansate de femeile din sectorul agricol și de a crea un mediu favorabil pentru inovație și creștere economică.
„PRIA Gala Femeilor în Agricultură Moldova este deja un eveniment tradiție, fiind la cea de-a IV-a ediție. Astfel, 40 de femei,care ne inspiră, au succes și pot fi exemplu pentru multe alte femei au fost menționate cu diplome.
Criteriile de selectare a acestor femei au fost unele destul de riguroase. Ne-am concentrat foarte mult pe succesele pe care le-au avut, rezultatele extrem de bune în domeniul în care activează.
În acest fel, avem premii în ramuri diferite ale agriculturii cum ar fi: zootehnie, viticultură, horticultură, vinificație, procesarea fructelor, inclusiv am pus accent și pe grija pentru mediu.
Încurajăm femeile, inclusiv prin intermediul acestui eveniment, să se lanseze cu afaceri în domeniul agricol, pentru că nu este doar un domeniu în care se obțin rezultate, dar este un domeniu vital pentru întreaga lume”.
Diana Coșalîc, director adjunct AIPA, a reiterat despre suportul pe care îl oferă statul femeilor antreprenoare.
„Pentru al patrulea an consecutiv, încercăm să scoatem în evidență reușitele celor mai ambițioase femei.
Dacă în anul 2019, aveam dezvoltate afaceri de 893 de femei, dar erau proiecte mici, de până la 300 mln de lei, acum, numărul femeilor care dezvoltă afaceri este de 809, care au dezvoltat proiecte în anul 2024, dar deja vorbim de proiecte investiționale de peste 700 mln de lei.
Asta înseamnă că, femeile au devenit mai încrezătoare în propriile puteri, demarează proiecte de anvergură, iar noi le susținem și le apreciem”.
La final, organizatorii au premiat femeile care s-au remarcat pe parcursul anului, oferindu-le diplome. Kaufland Moldova, fiind unul dintre partenerii principali ai acestui eveniment, a oferit diplome pentru femeile antreprenoare cu care colaborează.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Și Victoria Rusnac, fondatoarea companiei Honey House, s-a ales cu diplomă, astfel fiindu-i apreciată dedicarea și reușitele.
„Evenimentul de astăzi și diploma reprezintă o motivare pentru noi și face parte din activitatea noastră cu care ne mândrim.
Am spus de mai multe ori că noi, ca și oameni, vom putea supraviețui doar dacă vom conlucra împreună cu AIPA, organele competente de stat și noi, antreprenorii.
Astăzi, am comunicat cu femei deosebite, cu experiențe, care, la fel, ne motivează și ne dau curaj să continuăm. Iar pentru femeile care încă nu au fost premiate le transmit că trebuie să iasă din zona lor de confort, pentru că doar așa ai parte de eșecuri, riscuri dar și succese”.
Citește mai multe despre parteneriatul Honey House -Kaufland pe acest link.
Rodica Celac, producătoare din satul Iurceni, raionul Nisporeni, a povestit că reușitele vin după multă muncă și dăruire și doar cei care riscă pot avea succes.
„Procesăm vișină și obținem vișină în suc propriu, materie primă pentru brutăriile și patiseriile din Republica Moldova. Avem una dintre cele mai moderne linii de procesare a vișinei, dar mai putem procesa caise, prune.
La moment, facem doar procesare, avem colaborări cu producătorii din regiune, dar și din întreaga țară. Anual, procesăm circa 250 de tone de vișină. Planificăm să mărim cantitatea, poate chiar să o dublăm în anul curent, pentru că linia ne permite să procesăm și 1000 de tone.
Problema principală rămâne materia primă, care nu este foarte multă în Republica moldova, majoritatea livezilor sunt orientate către comercializarea vișinii în stare proaspătă.
Sperăm că, pe viitor, pentru că este și aceasta o nișă pentru tinerii ce ar dori să-și dezvolte o afacere, livezile cu vișine se vor extinde. Este important pentru noi că am primit și o diplomă, deoarece aceasta înseamnă că am fost selectați, apreciați pentru munca pe care o realizăm”.
Domnica Capațină, satul Slobozia Mare, raionul Cahul, dezvoltă alături de soțul ei o afacere în domeniul zootehnic.
„Ne ocupăm cu creșterea caprinelor și ovinelor și procesarea laptelui de oi. Am început afacerea de prin anul 2008, dar în 2020 am reușit să o oficializăm. Este, mai mult, o pasiune de-a soțului, dar eu m-am alăturat. La moment, avem 1000 de capete.
Principala provocare rămâne comercializarea producției, deoarece cea mai mare parte o vindem la piață, iar carnea de miel o vindem atât pe piața locală, cât și intermediarilor, care o exportă. Este destul de complicat să găsim cumpărători.
Avem 6 angajați, dar ne implicăm și întreaga familie. Am fost plăcut surprinsă să fiu nominalizată astăzi, dar aceasta înseamnă că munca noastră este apreciată și încurajată”.
Carolina Balan, SRL Ceri Fruit, a spus că investesc mult în afacere și își dorește ca copii să-i urmeze calea.
„Avem în gestiune peste 40 de ha de livezi de vișin și cireș, vii. Am lansat afacerea în anul 2014 și de atunci tot creștem. Pentru anul curent, am planificat să mai plantăm 5 ha de caise.
În cea mai mare parte, fructele noastre se vând direct la exportatori, astfel că, în anul trecut toată marfa noastră a ajuns în Croația, Muntenegru, Italia, Austria. Investim mult, pe lângă resurse financiare, dragoste și muncă.
Mențiunea de astăzi ne oferă încredere și motivare, chiar dacă la moment este foarte greu, mai ales din punct de vedere financiar. Chiar și așa, mergem înainte și sperăm că anul curent va fi mai bun”.
Menționăm că, recent, Kaufland a lansat o nouă campanie de comunicare„Gustul tradiției – de la noi, pentru voi”, dedicată susținerii și promovării producătorilor locali.
Această inițiativă aduce în vizor activitatea producătorilor autohtoni și a poveștilor din spatele produselor disponibile pe rafturile magazinelor Kaufland.
Comentarii