Seceta din ultimii ani vine să confirme necesitatea sistemelor de irigare care sunt vitale pentru agricultura din Republica Moldova, iar reabilitarea și modernizarea lor va asigura accesul unui număr mai mare de producători agricoli ce vor utiliza apa pentru creșterea unei producții competitive.
În satul Lopatna din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Agro-Rufeni” gestionează un sistem centralizat de irigare, reabilitat în cadrul programului Compact, ce permite irigarea a circa 50 de hectare de teren agricol.
Necesitatea de a mări suprafața irigată a impulsionat câțiva agenți economici din regiune să formeze un grup de inițiativă și să depună dosarul pentru a beneficia de suport pentru extinderea sistemului existent de irigare.
‹ adv ›
Victor Cervatiuc, specialist infrastructură în cadrul Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD, a menționat că, proiectul înaintat de grupul de inițiativă din satul Lopatna a presupus un parteneriat dintre cinci producători locali, primărie și UCIP IFAD.
Ion Bușneac, directorul Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Agro-Rufeni”, a explicat că atât pentru Asociație, cât și pentru producătorii agricoli din regiune, realizarea acestui proiect este foarte important.
Fiodor Cebotari, președintele Asociației „Agro-Rufeni”, membru al grupului client, a spus că, alături de alți cinci agenți economici din localitate au reușit să formeze un grup pentru a putea extinde sistemul de irigare din localitate.
Teodor Boțan, directorul companiei Agrodor, a amintit că, proiectul realizat a presupus extinderea sistemului de irigare prin construcția unui traseu cu hidranți, care este conectat la un bazin de acumulare existent.
Vadim Păvălache, responsabil tehnic la implementarea proiectului, a enumerat activitățile efectuate pe parcursul perioadei de executare a lucrărilor.
Producătorii din satul Lopatna, începând cu noul sezon agricol vor putea utiliza apa din râul Nistru pentru irigarea terenurilor agricole prin intermediul sistemului de irigare și astfel își vor asigura obținerea recoltelor de calitate.
‹ adv ›
Potrivit ultimelor date oficiale, în Republica Moldova funcționează doar 38 de stații centralizate de irigare. Suprafața irigată anual este de circa 60 de mii de hectare din totalul de două milioane de hectare.
Proiectul Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale finanțat de Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă și Fondul de Adaptare acordă suport investițiilor în infrastructura de irigare care se axează pe sisteme micro și mici de irigare.
Grupul țintă – Primăria în asociere cu grupurile interesate de mici fermieri, Asociațiile Utilizatorilor de Apă (AUA), întreprinderile agricole formale la nivel de localitate.
Grantul acordat de proiectul pentru infrastructura de irigare este limitat la 300.000 USD per cerere eligibilă și se acordă în baza rezultatelor evaluării cererilor de finanțare depuse la UCIP IFAD.
Comentarii