‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole5 recomandări pentru o cultură de nuc de succes în 2021

5 recomandări pentru o cultură de nuc de succes în 2021

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În condițiile anului 2021, caracterizat prin precipitații din abundență, după un an secetos, Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere a publicat mai multe recomandări pentru nucicultorii care își doresc să obțină o recoltă înaltă și calitativă.

Recomandările au la bază un articol în care se vorbește despre câteva criterii și așteptări pe care o plantație de nuc trebuie să le valideze în luna iulie.

În special, este vorba despre:

‹ adv ›
  • creșteri vegetative sănătoase și în tot volumul coroanei, ori acestea reprezintă punctele de fructificare ale anului următor;
  • irigare suficientă și penetrare bună a apei de irigare în sol către sistemul radicular al pomilor;
  • monitoringul permanent al evoluției bolilor și dăunătorilor în livadă;
  • analiza foliară efectuată la mijloc de iulie pentru a verifica statutul elementelor nutritive în țesuturile vegetale;
  • obținerea unei recolte de calitate înaltă.

Anul 2021 este unul neobișnuit pentru Moldova

Nimeni nu-și mai amintește un sezon agricol cu atâtea precipitații în ultimele decenii. Ploile abundente sunt indiscutabil o binecuvântare pentru toți cei din sfera agrară, oferind din plin principalul factor de producție, dar creează în același timp și anumite provocări, constrângeri pentru majoritatea culturilor, inclusiv cea a nucului.

Documentați-vă înainte de începutul anului agricol și achiziționați din timp produsele necesare.

‹ adv ›

Înainte de începerea perioadei de vegetație, producătorul trebuie să se documenteze despre îngrășămintele pe care va trebui să le introducă în plantație ținând cont de vârsta pomilor, densitatea plantării, soi, recolta anului precedent, recolta prognozată pentru anul curent și să calculeze un necesar al culturii.

Trebuie să determine ce tip de îngrășăminte (nitrat de amoniu, sulfat de potasiu, etc.) și ce cantități sunt necesare, să le comande din timp și să le aibă în stoc, pregătite pentru aplicare la momentul oportun.

Același lucru se referă și la fertilizanții foliari (pe bază de fier, zinc, aminoacizi, organice, etc.).

‹ adv ›

La fel, e necesar să se cunoască ce produse de protecție fitosanitară vor fi necesare (produse cuprice, fungicide de contact și sistemice, insecticide) și să se calculeze necesarul estimativ, să le comande și să le depoziteze pentru utilizare în perioada de vegetație. Similar pentru erbicide.

„De ce este important acest lucru? În acest an am primit sute de solicitări de la diverși nucicultori, din țară și de peste hotare, care ne expediază fotografii din plantațiile lor din care se vede clar un atac de antracnoză totalmente scăpat de sub control, care trebuie stopat prin aplicarea unor fungicide sistemice, dar impactul căruia deja a produs iremediabil pierderi și a redus din potențialul de recoltă al anului în curs.

Recomandările noastre concrete de fungicide și dozele în care trebuie aplicate în aceste plantații le-a fost doar parțial utilă acestor producători, pentru că următoarea problemă cu care se confruntă aceștia este că nu găsesc acele fungicide pentru că o parte din furnizori deja au epuizat stocurile respective”, menționează Oleg Tîrsînă.

O altă situație ține de îngrășăminte, în special cele minerale. Pandemia de Covid-19 a afectat semnificativ lanțul de producere și de logistică a fertilizanților, astfel încât în iunie 2021 unele produse nu se mai găseau deloc sau erau și sunt comercializate la prețuri exagerate.

Îngrășămintele pe bază de fosfor sunt imposibil de găsit, sau se găsesc în formulații mai puțin interesante pentru nucicultori și la prețuri semnificativ mai mari.

În concluzie, cei care nu și-au făcut temele din timp se confruntă cu dificultăți semnificative în aprovizionarea cu produsele necesare pentru a asigura un parcurs agrotehnic corect într-o livadă de nuc. În final, ei nu vor putea valorifica pe deplin potențialul plantațiilor lor în acest an. 

Efectuați analizele foliare pentru a cunoaște necesarul real al culturii

Există mai multe modalități pentru a stabili aportul de îngrășăminte în livadă, majoritatea fiind de fapt complementare (modelul standard bazat pe vârstă, soi și densitate, coroborat cu producția anilor precedenți și recolta estimată pentru anul curent). Cu toate acestea, un instrument de măsură cu o precizie foarte înaltă și disponibil pentru orice producător interesat este analiza foliară.

Diagnosticul oferit de laborator ne prezintă o informație foarte clară privind conținutul în principalele macro și micro elemente (N, P, K, Fe, Zn, B, Cu, etc.) și un ajutor indispensabil în stabilirea unui plan de fertilizare pentru următorii 2-3 ani.

„În special, recomand efectuarea analizei foliare în plantațiile cu carențe nutriționale și în toate livezile pe rod. Perioada de prelevare a probelor de frunze este 10-20 iulie. Deci, în câteva zile ne apropiem de perioada optimă pentru recoltarea probelor”.

Depuneți tot efortul pentru a preveni eroziunea solului în livezi

Relieful colinar din majoritatea zonelor de producție, ploile torențiale frecvente în perioada estivală și întreținerea solului ca ogor negru în majoritatea livezilor de nuc din țara noastră sunt principalii factori care duc la o eroziune incontrolabilă a solului.

Anul curent este un an de record la capitolul eroziunii, după ce în rezultatul ploilor din acest an s-au spălat probabil sute de mii de m3 de sol fertil din livezile de nuci, care a dus la pierderea irecuperabilă a acestei bogății milenare.

„Lucrarea cu grapa cu discuri între rândurile de pomi a fost remarcată și de către expertul Pascal Gouget în cadrul vizitei sale în livezile nucicultorilor moldoveni la începutul lunii iunie curent. Pascal a fost foarte categoric privind încetarea discuirii și trecerea la înierbarea solului. Acest lucru l-am recomandat și noi tuturor producătorilor.

Am constatat o reticență imposibil de înțeles pentru mine. Există în Moldova o „pasiune” pentru discuri puternic ancorată în agrotehnica aplicată în livezile de nuc la care trebuie să se renunțe de urgență, dacă dorim să transmitem generațiilor viitoare măcar ceva din solurile profunde și fertile pe care le-am moștenit”, a mai adăugat Tîrsînă.

De fapt, trecerea cu discurile e lucrul cel mai nociv pentru sănătatea solului și, în termen, a plantației, dar e totodată cea mai simplă metodă de control a buruienilor. Trebuie însă să conștientizăm că în acest caz simplismul e dăunător și e contraproductiv.

Acest an este unul ideal fie pentru a converti ogorul negru într-un înveliș natural cu buruieni controlate prin trecerea cu cositoarea sau tocătorul, fie pentru a însămânța spațiul dintre rânduri cu ierburi speciale pentru livezi. Oricare dintre cele două soluții este infinit mai bună decât ogorul negru. 

Fiți pregătiți pentru recoltă și aprovizionați-vă cu instrumentariul necesar pentru spălarea, uscarea și depozitarea nucilor

Toate aspectele menționate mai sus n-ar avea nici o relevanță dacă toată munca depusă în plantație ar fi ruinată prin neglijarea:

  • recoltării la timp a nucilor,
  • spălării corecte,
  • uscării suficiente,
  • depozitării corespunzătoare a producției.

Toate cele patru etape ale operațiunilor de recoltare și post-recoltă au o importanță capitală fie pentru a încheia cu succes un an agricol, fie prin a spulbera toate eforturile depuse în acel an.

Informați-vă despre momentul oportun recoltării diferitor soiuri, despre instalațiile de care trebuie să dispuneți pentru decojirea nucilor de coaja verde, spălare și despre diferitele tipuri de uscătorii pentru care puteți opta.

Operațiunile post-recoltă sunt de importanță considerabilă pentru orice produs agricol, inclusiv pentru nuci.

„Recolta în acest an se anunță bună sau foarte bună la principalele soiuri de nuc cultivate în Moldova. Ar fi păcat să nu valorificați din plin această recoltă. Mai ales în situația când conjunctura de piață pare foarte favorabilă pentru producția acestui an și se așteaptă prețuri foarte interesante”.

Oleg Tîrsînă îndeamnă nucicultorii să fie optimiști, dar totodată bine organizați și profesioniști în această meserie interesantă și nobilă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›