‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 1 mai, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole50% produse autohtone pe raft - va soluționa problemele producătorilor sau nu?

50% produse autohtone pe raft – va soluționa problemele producătorilor sau nu?

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Legea potrivit căreia 50% din lungimea lineară a raftului va fi destinată produselor autohtone a provocat mai multe discuții în rândurile producătorilor și consumatorilor.

Pe de-o parte, aceasta pare a fi avantajoasă pentru producătorii autohtoni, constituind un mecanism de susținere pentru aceștia, însă experții menționează că, de fapt, doar va crea probleme.

Nu putem asigura producerea pe parcursul întregului an

Impedimente ar constitui faptul că în Moldova nu există o logistică și sistem de management bun, care ar permite producătorilor să stabilească parteneriate cu magazinele. La moment, nu avem suficiente întreprinderi agricole care ar asigura livrări pe parcursul a 365 de zile pe an.

„Rețelele de magazine nu-și pot permite riscul să nu aibă pe raft o perioadă îndelungată un anumit produs, de aceea optează pentru furnizori străini. Pe de altă parte, asigurarea permanentă a livrărilor de produse autohtone în magazine va presupune scumpirea acestora, deoarece pentru a asigura producerea și logistica necesare pe tot parcursul anului vor apărea cheltuieli suplimentare”, susține expertul economic Veaceslav Ionița.

De aceeași părere este și economistul Viorel Chivriga. Acesta a menționat că modificările ce prevăd expunerea la raft a 50% din produse autohtone, trebuie abrogate.

Este necesară crearea unei burse agricole

Soluția ce ar susține producătorii, potrivit experților, ar fi crearea unei burse agricole.

„Bursa presupune cotarea producției agricole, unde sunt stabilite prețurile și volumul de producție necesar. An de an, fermierii autohtoni întâmpină probleme din cauza că nu cunosc ce cantitate de produse este necesar. Astfel, are loc suprasaturarea pieței cu un anumit produs sau se atestă deficitul acestuia, prețurile cresc sau scad necontrolat, ceea ce nu este normal”.

Tot în acest mod se formează monopolul pe piață. Fermierii pot fi ajutați stabilind un mecanism eficient de determinare a cantităților necesare pe țară, fiind asigurați că prețurile vor fi relativ stabile și că pot investi în dezvoltarea afacerii.

‹ adv ›

În plus, de multe ori producerea nu este ajustată cerințelor rețelelor de supermarketuri – acest lucru este susținut de o parte din consumatori, care din aceste motive optează pentru produse de import.

„Dacă toate produsele autohtone ar corespunde cerințelor și ar putea fi livrate în termenii indicați, supermarketurile, evident, ar stabili parteneriate cu producătorii de la noi, le-ar fi mai avantajos. Producătorii nu au prețuri corecte, nu cunosc volumele de marfă necesare și nu au contracte garantate. Deci, la carențele care avem, legislația respectivă nu doar e inutilă, ci și e abuzivă, nu corespunde normelor economiei de piață și trebuie anulată”.

Pentru lansarea unei burse agricole ce ar soluționa problemele menționate mai sus ar fi necesare investiții de aproximativ 150-250 de milioane de euro, lucru posibil doar cu suportul investitorilor străini.

Bursa ar asigura producătorii că aceștia își vor putea vinde marfa în următorii 2-3 ani, respectiv, își vor putea planifica eficient activitatea. Pentru prima dată, a fost propus un proiect în acest sens de către ex-ministrul agriculturii Vasile Bumacov, însă nu a fost aprobat de autorități.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›