Exportul de struguri proaspeți în Uniunea Europeană a crescut de 2,5 ori în șapte luni ale anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Astfel, dacă în perioada ianuarie – iulie 2023 pe piața UE au ajuns 5 015 tone de struguri moldovenești, atunci în același interval al anului curent cifra a atins 12 527 tone.
Principalele țări în care sunt livrați strugurii moldovenești sunt România și Polonia, transmite MOLDPRES.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie-mai 2024, Republica Moldova a înregistrat o creștere a exporturilor în mai multe categorii de produse agricole, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.
Exporturile de semințe și fructe oleaginoase au crescut de 1,6 ori, evidențiind o cerere sporită pentru aceste produse pe piețele internaționale.
În aceeași perioadă, exporturile de legume și fructe au înregistrat o creștere de 24,3%.
De asemenea, sectorul băuturilor alcoolice și nealcoolice a avut o creștere de 13% în exporturi.
Exporturile moldovenești de fructe uscate au crescut cu 65% în primele șase luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, de la 4 mii tone, la 6,6 mii tone.
Potrivit statisticilor, peste 65% din exporturile Republicii Moldova ajung în Uniunea Europeană, iar peste 81% din investițiile străine directe în economie vin din UE.
UE este astfel principalul investitor în Moldova și principala piață de desfacere a produselor din Republica Moldova.
Comentarii