Agricultorii trebuie să profite de pe urma tuturor materiilor prime de care dispun pentru a asigura integritatea și stabilitatea afacerii pe timp de criză, fie ea de ordin financiar sau energetic.
Pe lângă faptul că rezolvă problema unor deșeuri, instalațiile de biogaz generează căldură, electricitate și aduc fermierilor venituri suplimentare. De asemenea, în urma procesului de fermentare a deșeurile se produc îngrășăminte bio eficiente și sigure. Cu toate acestea, mulți agricultori se arată reticenți.
Dacă încă n-ați decis dacă se merită de investit într-o centrală pe biogaz, iată câteva adevăruri despre care vorbesc specialiștii din domeniu.
Citește și despre Cum producem biogaz și energie termică din deșeuri agricole.
1. Aproape toate materiile organice pot fi fermentate pentru a obține biogaz
În calitate de materii prime pentru producerea biogazului pot servi diferite deșeuri organice: balegă de vacă sau porc, dejecții de la păsări, deșeuri de la abatoare, iarbă, paie, nămol de canalizare, borhot, porumb, borhot de bere, sorg, resturi de grăsimi, produse expirate etc. În funcție de tipul materiei prime depinde cantitatea de biogaz ce se va obține. De exemplu, dintr-o tonă de balegă de vite se obțin aproximativ 50-65 metri cubi de biogaz, din diverse plante energetice – 100-500 metri cubi, iar dintr-o tonă de siloz de porumb circa 230 metri cubi.
2. Avantaje pentru întreprinderile mici și mari
Producerea energiei pe bază de biogaz poate fi profitabilă atât pentru companiile agricole mari, dar și pentru fermierii individuali. O fermă cu 120 capete de bovine și 400 capete de porci va asigura necesarul de deșeuri pentru buna funcționare a stației.
Nu ocupă mult spațiu întrucât centrala este compusă din construcții modulare de mărimi rezonabile. Instalațiile mici de pe lângă ferme prelucrează atât deșeurile animaliere, cât și cele vegetale, sunt simple în exploatare, iar investițiile se recuperează în 5-7 ani.
3. Îngrășămintele rezultate în urma obținerii biogazului, mai bune decât cele minerale
Din fermentarea deșeurilor organice și a gunoiului de grajd rezultă la final, pe lângă energie electrică și agent termic, un îngrășământ natural extrem de prețios, numit digestat. Față de îngrășămintele minerale organice acesta are o serie de plusuri:
- nu conține semințe de buruieni, pe când într-o tonă de mraniță, de exemplu, se conțin până la 10 mii semințe de buruieni ce și-au păstrat capacitatea de germinare;
- în procesul prelucrării germenii patogeni din aceste îngrășăminte sunt distruși;
- prezența unei microflore active favorizează creșterea intensivă a plantelor;
- rezistență mărită la spălare; spre deosebire de îngrășămintele organice care se păstrează în sol pe durata unui sezon doar în proporție de 20%, în cazul îngrășămintelor bio doar 15% riscă să fie spălate din sol;
- datorită proprietăților pe care le însușesc, îngrășămintele bio sunt absorbite de plante aproape în totalitate, iar prezenta nitraților este minimă.
4. Livrările de materii prime trebuie să fie neîntrerupte
Cea mai mare provocare este de a asigura centrala de biogaz cu materii prime în permanență. Pentru ca instalația să fie profitabilă din punct de vedere economic, cea mai mare din deșeuri ar trebui să fie resurse proprii și doar o mică parte să se procure de la agricultorii din apropiere. De aceea fermierii ar trebui să dispună de încă 3-4 surse alternative de materii prime în raza de 50 km – altfel cheltuielile pentru combustibil vor arde la buzunar. În general, cu cât se cumpără mai puține materii prime cu atât mai repede se recuperează investițiile.
5. Începeți procesul de racordare a stației de biogaz la rețeaua electrică în prealabil
Procesul de racordare a stației de biogaz la rețeaua electrică poate dura minim 6-8 luni, de aceea ar trebui să începeți perfectarea actelor necesare în paralel cu construcția instalației propriu-zise. Etapele pe care trebuie să le urmați și timpul necesar sunt:
- emiterea de către operatorul de rețea a contractului de adeziune și a avizului tehnic ca ofertă de racordare – 15-30 zile calendaristice;
- elaborarea documentației de proiect, stabilirea soluției de racordare și încheierea contractului – circa 2-3 luni, plus încă 15-30 de zile de la data depunerii cererii;
- construcția sau reconstrucția liniilor electrice – 2-3 luni, în funcție de locația obiectului;
- emiterea de către operator a contractului de furnizare a energiei electrice – timp de 5 zile;
- punerea sub tensiune a instalației – 5 zile.
6. Puteți vinde energia electrică în plus
De regulă, se produce mai mult biogaz decât este nevoie pentru a satisface necesitățile întreprinderii în materie de electricitate sau agent termic. Pentru că nu este rezonabil ca surplusul să fie ars, cel mai bine ar fi să fie vândut. Pentru aceasta trebuie îndeplinite o serie de condiții:
- înființarea unei companii noi sau utilizarea celei curente;
- perfectarea documentelor aferente pentru construcția stației electrice;
- conectarea la rețea;
- primirea autorizației pentru producerea energiei electrice;
- aprobarea tarifului de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică
Articol realizat în baza materialelor bakertilly.ua
Vezi aici și despre Energia eoliană: avantaje și dezavantaje.
am 30 de vaci si as vrea sa fac o statie de biogaz cam cit mar costa o asemenia instalatie
Bună ziua.
Acum se desfășoară un proiect referitor la informarea populației despre tehnologia și posibilități de instalare a centralelor individuale de biogaz.
Saca ați fii interesata sa primiți suportul nostru și sa participați la trainingurile absolut gratuite, vă invit să mă contactați pe adresa electronică [email protected]
Toata lumea produce biogaz din care rezulta ca produs finit curent electric si caldura pe care incearca al valorifica As avea o propunere Curent si caldura sa produca numai cit are nevoe pentru functionarea propriului sistem Biogazul rezultat din procesul tehnologic sa fie purificat si lichefiat In aceasta forma se poate stoca si transporta ori unde iar in acel loc se poate optine caldura si curent Ce rezulta dupa fermentare se poate dezhidrata si macina [avem caldura la dispozitie] sub aceasta forma se poate depozita si transporta foarte usor Se elimina mirosul si forma neplacuta Este usor de utilizat
In ultima vreme a aparut idea ca la micile gospodarii cu putine animale gunoiul de grajd sa fie adunat si depozitat in niste inprovizatiidin citeva scinduri si o folie de plastic pentru a inpiedeca infiltrarea lichidului in pamint Sau platforme betonate in afara localitatilor unde sa fie carat gunoiulde grajd Eu as propune crearea unui sistem care pe un areal geografic mai convenabil locului sa se colecteze acest gunoi Colectarea sar putea face cu ajutorul unir containere metalice de 1-2 sau mai multi metri cubi In functie de gospodarie Acest container dupa umplere se va ridica periodic in functie de program sau o intelegere prealabila Ele vor fi transportate la o baza de producere a biogazului Aici se vor afla mai multe tancuri mai mici pentru producerea biogazului Mai multe tancuri mai mici permit umplerea lor periodica in fuctie de perioadele si capacitatea de colectare a materiei prime pentru ele Cred ca in acest fel va va mai eficient idea de protectie amediului iar economic va fi mai rentabil Caratul gunoiului va fi platit de catre gospaodar Biogazul daca este bine purificat se poate lichefia inbutelia Fiind usor de depozitat si transportat Se poate transporta si comercializa sub aceasta forma Iar deseul rezultat dupa obtinerea biogazului se poate dezhidrata Sub aceasta forma este usor de ambalat si transportat ca ingrasamint BIO Daca se utilizeaza acest sistem de lucru se va evita scurgerea nitritilor in sol si se va da plus valoare mai mare la ceva ce se considera poluant si fara pret