‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceri6 motive pentru a cultiva sorgul - cultura care nu se sperie de secetă

6 motive pentru a cultiva sorgul – cultura care nu se sperie de secetă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sorgul este o cultură mai puţin apreciată de către agricultori, însă cultivarea acestuia oferă mai multe avantaje. În fiecare an, suprafeţele cultivate au tendinţe de creştere, iar spectrul de utilizare a sorgului devine tot mai larg, scrie propozitsiya.com.

Posedă rezistenţă la secetă

Cantitatea totală de umiditate necesară pentru a creşte sorgul constituie 400-500 mm, acesta având şi o rezistenţă înaltă faţă de secetă. Aceste caractersitici se datorează sistemului radicular dezvoltat ce poate pătrunde până la 2 metri în sol şi tipul fotosintetic C4 pe care îl posedă. Fotosinteza este mai efectivă şi măreşte rezistenţa sorgului la secetă.

Economiseşte îngrăşămintele

Sistemul radicular puternic dezvoltat, pătrunde adânc în sol utilizând microelementele greu accesibile altor culturi. Pentru o dezvoltare normală sorgul necesită 100-150 kg/hectar de azot şi câte 60 kg/hectar de fosfor şi potasiu, iar la introducerea în sol a resturilor organice, acesta returnează 40% din azotul consumat, 20-30% de fosfor şi 80-85% potasiu. Mai mult, chiar şi în ţările unde sorgul se creşte de secole, acesta este rezistent la boli şi dăunători.

‹ adv ›

Este o cultură importantă în asolament

Datorită consumului selectiv de minerale, sorgul este un element important în rotaţia culturilor, iar ciclul scurt de vegetaţie permite utilizarea acestuia pentru a proteja solul de eroziune şi de spălarea azotului, contribuind la ameliorarea structurii solului. Este o metodă biologică de combatere a nematozilor.

Crearea soiurilor cu un potenţial productiv înalt

În ultimii zece ani, şi în Europa s-au intensificat cercetările referitor la selecţia şi ameliorarea soiurilor de sorg, acolo unde 95% sunt hibrizi timpurii şi medii. În condiţiile unor precipitaţii stabile sorgul poate oferi până la 10 tone boabe la hectar. La moment, selecţionerii europeni lucrează asupra următoarelor caracteristici: productivitate înaltă şi stabilă, coacere timpurie, rezistenţă sporită la temperaturile scăzute, polignire, dăunători şi secetă, culoarea şi textura bobului, conţinutul de amidon, tanine, substanţe nutritive şi zahăr.

Creşte cererea pe piaţă

Cererea pe piaţă creşte în întreaga lume, astfel exportul mondial a ajuns la 6-7 milioane de tone, principalele ţări care exportă fiind SUA, Argentina, Australia. Ţările cu cel mai mare import sunt China, Mexic, Japonia. Sorgul devine din ce în ce mai solicitat în ţările unde este o cultură relativ nouă. Spre exemplu, UE importă anual 160 de mii de tone, datorită unei popularităţi mari a produselor fără gluten.

‹ adv ›

Este util fermelor de animale

Pentru fermierii ce cresc animale sorgul furajer prezintă interes, recent producându-se un hibrid dintre sorg şi iarbă de sudan. În lume raportul sorgului furajer este de 40-45%. Crescătorii de animale preferă sorgul pentru conţinutul înalt de proteine şi potenţial energetic mare de până la 3730 kcalorii/kilogram substanţă uscată. O perioadă de timp acesta nu putea fi utilizat în alimentaţie din cauza prezenţei taninelor, însă datorită selecţionerilor europeni problema a fost rezolvată, aceştia creând hibrizi ce nu conţin tanine.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

  1. Buna ziua , de unde putem procura seminte ?si o consultatie despre tehnologia de crestere(in ce termeni se seamana,ce fel de sol iubeste,ce fel de ingrasaminte se recomanda,cu ce fel de erbicide se clasifica)????

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›