‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri65% din exporturile agroalimentare ale Moldovei au ajuns pe piața UE

65% din exporturile agroalimentare ale Moldovei au ajuns pe piața UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Începând cu anul 2005, UE devine principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar în 2021, 65% din exporturile agroalimentare au ajuns pe piața europeană.

Datele au fost prezentate de către Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) Viorel Gherciu în cadrul unei platforme de discuții cu producătorii din sectorul agroalimentar.

„Pe parcursul ultimilor șapte ani, țara noastră înregistrează o diversificare a exporturilor şi o reorientare masivă a exportului produselor agricole şi agroalimentare din Republica Moldova de la piețele tradiționale din est spre piața comunitară”, specifică ministrul.

Punerea în aplicare a Acordului de Asociere (AA) şi Zonei de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare (ZLSAC) nu a generat majorarea importurilor de produse agroalimentare şi conexe agriculturii din UE în Moldova, ci, din contra, pe multe poziții şi segmente de piață s-a înregistrat stabilizarea sau chiar diminuarea importurilor.

‹ adv ›

În anul 2021, proporția exporturilor din Republica Moldova în UE a înregistrat o cotă de 1,619 miliarde Euro sau 65%, din totalul exporturilor.

Cele mai multe, circa un sfert din exporturile totale, au mers spre o singură țară UE – România (26,6%) sau în valoare de peste 670 milioane Euro.

Următoarele țări ale UE pe lista importatorilor din Republica Moldova se află Germania (8,5%), Italia (7,8%) și Polonia (3,6%).

‹ adv ›

Totuși, exporturile de produse de origine animală pe piața UE rămân cea mai mare provocare. Cele mai nesemnificative exporturi spre UE sunt exporturile de animale vii și produse de origine animală.

Produsele vegetale cu o valoare adăugată mică domină exporturile de produse agroalimentare.

Astfel, conform estimărilor, circa 70 la sută dintre caisele, prunele și strugurii de masă exportați în țările din UE au fost certificate GLOBAL G.A.P. și GRASP.

‹ adv ›

Referitor la băuturile alcoolice, Republica Moldova exportă produse vitivinicole în 63 țări ale lumii. Cele mai mari exporturi fiind înregistrate în România, Federația Rusă, Polonia, Belarus, China, Georgia, Cehia, Ucraina, Germania și Kazahstan.

În cadrul întrunirii, membrii Asociațiilor de filiere au formulat propuneri pentru sporirea vizibilităţii produselor agroalimentare autohtone pe piețele externe, pentru revizuirea sistemelor şi pieţelor de desfacere, precum și pentru stabilirea bugetelor alocate componentei de promovare a exportului.

La eveniment au participat reprezentanții Ministerului Economiei, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oficiului Național al Viei și Vinului, Camerei de Comerț și Industriea RM, Agenției de Investiții și exponenții Asociațiilor de filiere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›