vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
HomepageAgroEco7 fermieri și-au unit forțele și au înființat Ecoferm - prima cooperativă a producătorilor...

7 fermieri și-au unit forțele și au înființat Ecoferm – prima cooperativă a producătorilor ecologici din Moldova

Recomandate

Cooperarea producătorilor agricoli este un element important în dezvoltarea afacerilor acestora, iar cei care au reușit să-și consolideze forțele se bucură de succes. Totuși, în sectorul zootehnic și apicol nu există nici o cooperativă formată la noi în țară. În această listă, până nu demult, erau incluși și producătorii ecologici, dar dorința și necesitatea de a colabora au schimbat lucrurile.

Ecoferm este prima cooperativă a producătorilor ecologici din țară. La moment, aceasta este formată din 7 membri, dar „este loc și pentru alți fermieri” susțin chiar producătorii din cadrul cooperativei.

„Cooperativa Ecoferm este prima cooperativă eco din țară, dar sperăm că nu și ultima. Chiar dacă a trecut puțin timp de când am creat-o, deja se observă schimbări. Comunicăm unii cu alții, ne ajutăm cu sfaturi, tehnică, luăm decizii împreună. Fiind 7 persoane, fiecare cu experiența sa, ne este mai ușor să ne determinăm dacă merită sau nu să facem o anumită schimbare”, a menționat Andrian Dumitraș, președintele cooperativei Ecoferm.

„Am creat această cooperativă deoarece agricultura ecologică este practic imposibil de realizat fără a avea câteva ferme ecologice, care, în fond, sunt greu de gestionat. Astfel, împreună vom asigura conversia fermelor de animale în sistemul ecologic, vom produce culturi, ne vom împărtăși cu experiența și vom deveni mai buni mult mai rapid”, a spus Dorin Diaconu, membru a cooperativei Ecoferm.

Gheorghe Guțu produce floarea soarelui, soia și muștar ecologic pe o suprafață de circa 300 de hectare. Acesta susține că și-ar dori să devină membru a cooperativei Ecoferm pentru a comercializa mai ușor recolta, dar și cumpăra utilaje agricole în comun, cheltuielile fiind mult mai mici.

„De trei ani producem culturi în sistemul ecologic și aș vrea și eu să fiu membru a unei asemenea cooperative. Dacă e să calculăm câte cheltuieli sunt făcute pentru procurarea tehnicii sau a unor utilaje speciale pe care nu le utilizăm permanent, imediat înțelegem că, este mult mai bine să procuri toate acestea împreună cu alți producători. Ne-ar fi și mai ușor să vindem roada, vom avea cantități mai mari de aceeași calitate. Sunt încă o mulțime de avantaje, important este să avem dorința de a schimba ceva”, a spus Gheorghe Guțu.

Pe lângă avantajele enumerate, datorită faptului că au înființat cooperativa, producătorii au beneficiat de un utilaj modern de compostare, un cultivator și instruiri gratuite oferite de către Organizația People in Need.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco