Cele mai performante utilaje de laborator destinate industriei alimentare vor fi accesibile studenților din cadrul UTM datorită investițiilor făcute cu suportul proiectului Livada Moldovei.
Per total, 9 laboratoare au fost lansate, iar studenții își vor putea petrece lecțiile mult mai interactiv. Contribuția Livada Moldovei în cadrul proiectului a fost de aproape 2 milioane de euro. Aceste investiții au presupus și izolarea termică a blocului Facultății Tehnologia Alimentelor de la Universitatea Tehnică a Moldovei (500 de mii de euro).
Au fost montate geamuri termopan pe o suprafață de 1600 m2 și izolați termic pereții cu o suprafață de 3100 m2.
Izolarea termică va permite economisirea unor resurse considerabile ce sunt repartizate pentru termoficarea blocului de studii. Indiscutabil, va fi asigurat un confort termic sporit pentru circa 800 de studenții și 70 de cadre didactice de la Facultatea Tehnologia Alimentelor.
Investițiile au fost făcute în cadrul a două departamente:
- Tehnologia produselor alimentare;
- Procese, mașini și aparate industriale.
Departamentul – Procese, mașini și aparate industriale
#1. Procese și aparate în industria alimentară
#2. Automatizarea utilajului tehnologic
Laboratorul este dotat cu echipamente ce permit controlul regimului de funcționare a utilajelor destinate industriei alimentare.
#3. Cercetări științifice în domeniul studiului cineticii procesului de uscare
În cadrul laboratorului este studiat procesul de uscare a produselor prin diferite metode, cum ar fi cea clasică – prin convecție sau prin sublimare.
#4. Instalații frigorifice și sisteme de aclimatizare
Departamentul – Tehnologia produselor alimentare
#5. Tehnologia deshidratării și refrigerării produselor alimentare
În cadrul laboratorului poate fi studiată tehnologia deshidratării și refrigerării produselor alimentare. Laboratorul este dotat cu cele mai performante utilaje, unde pot fi realizate multiple analize.
#6. Tehnologia conservării produselor alimentare
#7. Sanităria și igiena industrială
Este destinat pentru determinarea indicilor sanitari în industria alimentară. Studenții învață metodele de determinare a calității aerului, tratării sanitare a suprafețelor, utilajelor sau calitatea apei.
„Industria alimentară nu poate fi concepută fără igienă și sanitărie. Studenții vor putea determina numărul de microorganisme, bacterii extrem de periculoase în industria alimentară. Au fost procurate microscoape și termostate performante”.
#8. Chimia alimentară
În cadrul laboratorului pot fi determinate indicii de calitate a produselor alimentare: chimia apei, aditivi alimentari (cantitatea de coloranți, îndulcitori naturali sau artificiali).
#9. Laborator științific
Este un laborator destinat sectorului produselor alimentare, unde pot fi realizate cercetări științifice. În cadrul acestui laborator poate fi apreciată calitatea și indicii de calitate ai produselor.
„Studenții își pot realiza toate ambițiile în domeniul cercetării cu echipamente de ultimă oră. La aceasta am visat și de la aceasta am pornit pentru a realiza proiectul”, a conchis Artur Macari.
Comentarii