Un element important în producerea mierii și a altor produse apicole ecologice este hrana destinată consumului albinelor. Chiar dacă apicultorii cu experiență nu întâlnesc careva dificultăți la acest capitol, în apicultura eco există câteva reguli de care producătorii de miere trebuie să țină cont.
La sfîrşitul sezonului de producţie, în stupi trebuie lăsate rezerve de miere şi de polen suficiente pentru supravieţuirea albinelor pe timpul iernii – acestea constituind sursa de hrană în perioada rece a anului. Însă, este admisă și alimentaţia artificială în cazurile în care viața familiilor de albine ar putea fi compromisă de condiţiile climaterice nefavorabile.
Alimentaţia artificială reprezintă mierea obţinută din apicultura ecologică provenind, de preferinţă, din aceeaşi fermă, dar sunt acceptate și rezerve ce provin din alte prisăci eco.
Organismele de inspecţie şi certificare, pot autoriza utilizarea siropului de zahăr sau a melasei obţinute din producţia agroalimentară ecologică ca hrană artificială în locul mierii produse ecologic, în special, în cazul în care condiţiile climaterice provoacă cristalizarea mierii.
Important! Alimentaţia artificială a albinelor este permisă pe durata perioadei dintre ultima recoltă de miere şi 15 zile înainte de începutul recoltării mierii din anul următor.