miercuri, 30 octombrie, 2024
6.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoManagementul proiectării unei ferme ecologice

Managementul proiectării unei ferme ecologice

Recomandate

Organizarea fermei ecologice se bazază pe o analiză a punctelor tari, slabe, oportunităților și  amenințărilor, de asemenea pe analiza probelor de sol  şi de apă. Proiectarea începe cu stabilirea profilului fermei, alcătuirea rotaţiei a asolamentului, proiectarea perdelelor agroforestiere şi a gardurilor vii pentru crearea unei microclime favorabile.

Modelarea şi nivelarea terenului, împărţirea lui în parcele, amplasarea corectă a grajdurilor, spaţiilor de depozitare şi prelucrare a produselor agricole, a plantaţiilor multianuale. Pentru fermele zootehnice se mențin normele de densitate a animalelor. Finalul proiectului reflectă aspectele privind certificarea, comercializarea producţiei şi estimarea profitului.

Proiectarea fermei ecologice necesită din partea fermierului:

  • cunoștințe privind agricultura ecologică;
  • o motivație puternică pentru un mod de producție în armonie cu legile naturii, care să protejeze mediul înconjurător, sănătatea agroecosistemului și a consumatorilor de produse agricole;
  • convingerea că ceea ce face este bine, atât din partea fermierului, cât și a familiei acestuia;
  • o exploatație agricolă care să se presteze la agricultura ecologică, şi să includă mai multe culturi și de preferat și un sector zootehnic;
  • o foarte bună organizare și planificare a activităților agricole.

Fermierul care doreşte să practice agricultura ecologică trebuie să proiecteze propria fermă conform cerințelor și regulilor agriculturii ecologice. Organizarea fermei să se bazeze pe o analiză a punctelor tari, slabe, oportunităților și amenințărilor.

Înainte de începerea procesului de transformare ecologică a fermelor tradiţionale este necesar să se ia probe de sol (din stratul arabil) şi de apă din gospodărie, pentru a determina dacă aceste două surse vitale nu-s poluate. Întrucât procesul de organizare şi de formare a unei ferme ecologice durează cel puţin 3-4 ani, fiind necesară barem o rotaţie a asolamentului, iar „afacerea” trebuie să se înceapă cu stabilirea profilului fermei.

În funcţie de raportul vegetal /animal, de specia de plante culti­vate sau de animale şi păsări domestice, precum şi de posibilităţile de prelucrare a producţie agricole există mai multe tipuri de ferme ecologice:

Pentru viitoarea fermă ecologică, de asemenea, contează mult proiectarea şi plantarea perdelelor agroforestiere şi a gardurilor vii pentru protejarea solului, culturilor şi a animalelor, păsărilor împotriva vânturilor şi a insolaţiei, adică pentru crearea unei microclime favorabile. Gardul viu, odată creat şi închegat, trăieşte până la 100 ani şi asigură o împletitură prin care nu trece nici pasărea. Devine scut contra vitelor, servind totodată drept cuib şi adăpost pentru prădătorii naturali (şopârle, broaşte, arici ş.a.) atât de necesari în combaterea biologică a bolilor şi dăunătorilor plantelor agricole.

Ferma ecologică va administra atât terenuri cultivate, cât şi necultivate pentru a asigura condiţii de creştere si dezvoltare tuturor categoriilor de vieţuitoare agricole–plante cultivate şi necultivate şi animale domestice şi sălbatice. Circa 3–8% din terenul fermei ecologice să fie destinat refacerii/conservării florei si faunei.

Lucrările de proiectare trebuie să înceapă cu:

  • modelarea şi nivelarea terenului;
  • protejarea lui prin garduri vii cu vitalitate mare şi compoziţie diversă.

Împărţirea terenului în mai multe parcele asigură amplasarea corectă a grajdurilor, spaţiilor de depozitare şi prelucrare a produselor agricole, precum şi a plantaţiilor multianuale (pomi, arbuşti fructiferi şi viţă de vie).

O mare importanţă are stabilirea structurilor vegetale în funcţie de condiţiile de climă şi de sol, organizarea asolamentelor pentru culturile legumicole, de câmp şi furajere; depozitarea dejecţiilor animaliere solide şi a deşeurilor menajere; fertilizarea cu compost, gunoi de grajd, îngrăşământ verde, preparate bacteriene şi biodinamice şi cu cenuşă, roci fosfatice şi calcaroase, folosirea zamei bordolezei; efectuarea lucrărilor solului şi a celor de îngrijire cât mai la suprafaţă, fără întoarcerea brazdei, etc.

În urma majorării numărului de animale în gospodăriile ecologice şi a sporirii volumului dejecţiilor solide şi lichide, ia proporţii un fenomen periculos – creşterea concentraţiilor oxizilor de azot în apa din fântâni. Pentru a preveni şi a combate acest fenomen, recomandăm proiectarea amplasării grajdurilor, a WC-urilor cât mai departe de sursele de apă potabilă şi colectarea dejecţiilor lichide în bazine impermeabile.

Necesarul minim de leguminoase în ferma eco:

Proiectarea fermei ecologice trebuie să conţină un set de măsuri tehnologice de refacere şi de conservare a însuşirilor solului şi descrierea acţiunilor ce ţin de protecţia şi îngrijirea plantelor cultivate, animalelor şi păsărilor domestice. Această parte a proiectului se realizează prin:

  • înlocuirea în perioada de conversie a produselor chimice a mijloacelor şi metodelor tradiţionale de lucrare a solului şi de îngrijire a animalelor cu tehnologii fizice, mecanice, biologice, care constau în utilizarea gunoiului de grajd, a compostului, a preparatelor biodinamice şi bacteriene;
  • folosirea soiurilor şi hibrizilor de plante (nici într-un caz a plantelor modificate genetic) şi rase de animale rezistente la boli şi dăunători, reducerea volumului de lucrări mecanice etc.

Ferma ecologică este de lungă durată

Proiectarea şi administrarea fermei ecologice include activităţi de inspecţie şi certificarea ecologică. Pendularea frecventă între managementul ecologic şi cel convenţional este interzisă. În caz de calamităţi naturale: inundaţii, invazie de dăunători, epidemii etc., care nu pot fi stăpânite decât prin metode şi mijloace convenţionale, managementul ecologic este permis în continuare numai dacă fermierul solicită acest lucru şi ferma sa parcurge din nou etapa de conversie.

Paşii necesari pentru demararea unei afaceri profitabile de cultivare a plantelor ecologice:

  1. Obţinerea avizelor şi aprobărilor.
  2. Achiziţia mijloacelor fixe.
  3. Transportul, montarea şi probarea utilajelor (dacă se doreşte achiziţionarea utilajelor proprii).
  4. Recrutarea, selectia şi angajarea de personal.
  5. Instruirea şi verificarea personalului.
  6. Pornirea activităţii.

La construirea fermelor pentru sectorul zootehnic se va urmări ca terenul să fie salubru, neinundabil, adăposturile să fie orientate spre sud, asigurând în acest mod protecția de vânturile dominante, o bună luminozitate. Încăperile unde sunt întreținute animalele trebuie să fie uscate, curate, ventilate, luminoase, să asigure accesul liber la apă. În adăpost animalele vor avea așternut din paie sau din alte materiale naturale  corespunzătoare.

Adăposturile trebuie să corespundă cerințelor fiziologice, igienice și de producție. În adăpost suprafațele interioare și cele exterioare (excluzând pășunile) vor fi pentru bovine:

  • pentru o vacă – 6 m2 și 4,5 m2;
  • pentru tineret până la 100 kg – 1,5 m2 și 1,1 m2;
  • între 100 și 200 kg – 2,5 m2 și 1,9 m2;
  • 200-350 kg – 4 m2 și 3,0 m2;
  • mai mult de 350 kg – 5 m2 cu un minimum de 1m2 /100kg și de 0,75m2 /100kg;
  • pentru un taur reproducător – 10 m2 și 30 m2;

În condițiile creșterii ecologice a porcinelor, suprafețele minime trebuie să constituie:

  • suprafața interioară pentru o scroafă cu purcei mici – 7,5m2 , iar cea exterioară – 2,5m2;

pentru porcii la îngrășat, în funcție de greutatea corporală:

  • până la 50 kg – 0,8 m2 și 0,6 m2;
  • 51-85 kg – 1,1 m2 și 0,8 m2;
  • 86-110 kg – 1,3 m2 și 1,0 m2 respectiv;
  • pentru purceii înțărcați până ating greutatea de 30 kg – 0,6 m2 și 0,4 m2;
  • pentru scroafele de prăsilă – 2,5 m2 și 1,9 m2;
  • pentru vierii de prăsilă – 6 m2 și 8,0 m2 respectiv.

Pentru întreținerea oilor și caprelor nu sunt necesare construcții capitale și cheltuieli mari. În condițiile noastre, în acest scop pot fi folosite fostele încăperi pentru taurine, porcine, sau ridicate construcții noi puțin costisitoare. Adăposturile trebuie să fie ventilate natural, iluminate, fără curenți de aer (la care, în deosebi caprinele, sunt foarte sensibile), cu condiții de temperatură și umiditate optime.

Pentru ovinele și caprinele crescute în sistem ecologic sunt necesare următoarele suprafețe minime în adăpost și suprafața exterioară (zone de exercițiu, excluzând pășunile), respectiv:

  • 1,5 m2 pe oaie/capră și 2,5 m2;
  • 0,35 m2 pe miel/ied și 3,0 m2

În spațiile în aer liber, în afară de suprafețele menționate, vor fi prevăzute acoperișuri contra ploii, vântului, soarelui, și temperaturilor extreme.

Pentru mai multe detalii puteți consulta Regulamentul pentru implementarea Legii cu privire la producţia agroalimentară ecologică.

Autor text: Andrei Gumovschi, doctor în științe agricole

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:52
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco