‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole90 de ani de la nașterea lui Vasile Babuc, cel care a pus...

90 de ani de la nașterea lui Vasile Babuc, cel care a pus baza disciplinei „Pomicultura” pentru învățământul universitar din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vasile Babuc s-a născut la 13 februarie 1933 în orașul Chișinău, suburbia Buiucani, într-o familie de agricultori. Profesor universitar, membru corespondent al AȘM, laureat al Premiului Național, Vasile Babuc s-a înscris cu certitudine în lista personalităților marcante din Republica Moldova.

Din anul 1981, a fost coordonator și conducător științific al Programului republican de cercetare și dezvoltare tehnologică în pomicultură.

A participat activ la elaborarea și realizarea programelor de cercetare-dezvoltare, orientate spre argumentarea teoretică și aplicativă a sistemelor noi de cultură intensivă și superintensivă a mărului, axate pe programarea cantității, calității, competitivității superioare a producției.

‹ adv ›

În cadrul Bibliotecii Republicane Ştiinţifice Agricole, a fost organizată o expoziție a literaturii elaborate de către Vasile Babuc, cu ocazia marcării a 90 de ani de la nașterea acestuia.

Vasile Babuc este fondatorul direcției noi de cercetare și inovare – pomicultura fitoinginerică și al școlii științifice în domeniul pomiculturii intensive din Republica Moldova, orientată la programarea cantității, calității, competitivității superioare a producției de mere și alte fructe în baza utilizării regionale a resurselor ecologice, biologice, tehnologice, economice adecvate fiecărui sector de teren și întreprindere agricolă.

În ultimii ani, Vasile Babuc a colaborat cu Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul programului Millennium Challenge Corporation (MCC) la Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), finanțat de Guvernul SUA, fapt ce i-a permis editarea unor recomandări și ghiduri practice bine îngrijite și foarte utile pentru pomicultorii din Moldova.

‹ adv ›

Este autor şi coautor a peste 300 de publicaţii ştiinţifice şi didactice în domeniul pomiculturii, inclusiv 7 monografii și 3 manuale, dintre care: „Bilanţul elementelor nutritive şi principiile fertilizării în plantaţiile intensive de măr” (1994); „Producerea materialului săditor pomicol” (2002), „Pomicultura” (2012), „Producerea materialului săditor de măr” (2013). Deţine 9 brevete de invenţie.

Meritul său deosebit în activitatea didactică constă în faptul că pentru prima dată în Republica Moldova, în anul 1967, a elaborat programul de studii, cadrul metodic şi baza de instruire practică pentru cursul Pomicultura intensivă, care ulterior a devenit baza disciplinei Pomicultura pentru învățământul universitar din Republica Moldova.

În calitate de președinte al Comisiei metodico-didactice a Universității Agrare de Stat din Moldova (1994–2005), a contribuit substanțial la reformarea învățământului universitar agrar, înregistrând progrese semnificative în alinierea la standardele europene.

‹ adv ›

A participat la elaborarea ghidului Proiectarea curriculum-ului învățământului agrar din Republica Moldova (2001), a standardelor profesionale și curriculum-ului pentru 12 specialități ale învățământului agrar din Republica Moldova (2002).

Vasile Babuc a decedat pe data de 7 decembrie 2021.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›