‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIarna din acest an - cea mai caldă din toată perioada observațiilor meteorologice

Iarna din acest an – cea mai caldă din toată perioada observațiilor meteorologice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Chiar dacă specialiștii bat alarma de mai mult timp, doar în ultimii ani schimbările climaterice au ajuns a fi un subiect de discuție des abordat.

Temperaturile anormal de înalte în perioada rece a anului, seceta hidrologică instaurată de câteva luni, dar și înghețurile de revenire înregistrate în primăvară ar fi rezultatul acestor schimbări.

Potrivit informației Serviciului Hidrometeorologic de Stat, sezonul de iarnă 2019-2020 în Republica Moldova a fost anomal de cald şi cu deficit de precipitaţii. Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin 0ºС, adică începutul şi sfârşitul iernii meteorologice, în acest sezon  nu s-a observat, ceea ce se semnalează în medie o dată în 5-10 ani.

‹ adv ›

Temperatura medie a aerului pentru sezon a constituit în teritoriu +1,6..+3,3ºС, fiind cu 4,3-5,4ºС mai ridicată faţă de normă şi se semnalează pentru prima dată din toată perioadă de observaţii.

Conform datelor SM Chişinău (perioada de observaţii 125 ani) temperatura medie a aerului pentru sezon a constituit +3,1ºС (cu 5,2°С mai ridicată faţă de normă) şi s-a plasat pe locul 1 în şirul anilor cu temperaturi medii ridicate pentru sezonul de iarnă.

Experții susțin, dacă vor fi întreprinse acțiuni concrete acum, situația mai poate fi remediată. În acest sens, este necesară elaborarea unei strategii durabile de dezvoltare, adaptată condițiilor țării.

„Pe lângă avantajele economice pe care le aduc culturile intensiv cultivate la noi în țară, acestea nu sunt capabile să asigure acel echilibru necesar, în condițiile în care este practicată monocultura sau cultivarea doar a 2 – 4 specii pe același teren timp de mai mulți ani. Sistemul de lucrare a solului practicat în mare parte la noi, nu asigură captarea carbonului în sol și generează schimbări majore. Modul de agricultură practicat acum este unul neadaptat la ceea ce avem. Consider că ar trebui elaborată o strategie de lungă durată la nivel național. Suntem orientați spre obținerea profitului la moment, iar mâine nu știm ce va fi”, ne-a spus Boris Boincean, promotor al Agriculturii Durabile în Republica Moldova.

‹ adv ›

Agricultura contribuie la schimbările climatice și, în același timp, este afectată de acestea. Agricultura este responsabilă de circa 14% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Acțiunile necesare a fi întreprinse de fermieri în scopul ameliorării situației create, potrivit specialiștilor, sunt:

  • adaptarea sistemelor de cultivare condițiilor;
  • reducerea lucrărilor agresive a solului;
  • cultivarea îngrășămintelor verzi, culturilor de acoperire;
  • realizarea rotației culturilor;
  • înființarea fâșiilor de protecție;
  • cultivarea speciilor de plante ce contribuie la dezvoltarea biodiversității;
  • reducerea exploatațiilor intensive de întreținere a animalelor.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›