În perioada în care fermierii realizează stropirile la rapiță, dar și în livezi, apicultorii din țară se arată îngrijorați și solicită ca aceștia să informeze preventiv despre intenția de a prelucra cu produse de uz fitosanitar.
În acest context, apicultorii fac referință la prevederile Legii apiculturii, care stipuleaza expres obligațiile producătorilor agricoli atunci când efectuează stropiri.
Contactat de Agrobiznes, Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), a relatat că situația se repetă de la an la an, dar se pare că fermierii nu doresc să se conformeze și se gândesc doar la profitul personal.
„Avem probleme cu stropirile, dar și alte probleme care se repetă cu fiecare an. Cu părere de rău, foarte mulți producători nu se gândesc decât doar la roada lor și nu îi interesează albinele. Ar fi păcat să nu menționez că, avem totuși și fermieri responsabili, care informează. Cel mai grav este că abia urmează apogeul de lucrări din noul sezon agricol și asta ar putea avea impact negativ asupra apiculturii din țară. Țin să amintesc, în acest context că, se recomadă ca stropirile să se efectueze dimineața sau seară când nu zboara albinele. Din cauza pandemiei mai multe primării nu activează și atunci apare o situație foarte neplăcută – fermierii spun că au anunțat APL, iar aceștia spun că nu activează. La moment, ne gândim să elaborăm un sistem de informare, alertă prin care să putem anunța apicultorii despre stropirile care urmează. În mai multe țări există astfel de mecanisme care funcționează”.
Conform art. 13 din Legea apiculturii nr. 70 agricultorul urmează să anunțe apicultorii, prin intermediul primăriei despre data, ora prelucrării și să indice denumirea substanței cu care va prelucra.
Amintim că, accesând grupul Apicultura, care include peste 1300 de membri puteți informa despre intenția de a realiza stropiri, dar și de a anunța despre zonele unde se vor realiza aceste lucrări pentru a ajuta apicultorii să-și salveze albinele.
cum nu activeaza Primaria?