‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCum se recoltează și păstrează corect soia?

Cum se recoltează și păstrează corect soia?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Crearea și menținerea condițiilor optime de păstrare a soiei asigură boabe de calitate. Anatolie Fală, expert în agricultură, a făcut mai multe recomandări la capitolul particularitățile de recoltare și păstrare ale boabelor acestei culturi.

Semințele de soia sunt considerate uscate atunci când umiditate lor nu depășește 12%, iar umiditatea medie a aerului în depozitul de păstrare nu depăşeşte 14%. În acest caz, raportul de umiditate și perioada de păstare ale boabelor de soia este următoarea:

  • la umiditatea de până la 14% sau, mai bine 13%, soia este păstrată timp de un an;
  • la o umiditate a aerului de peste 14% soia poate fi păstrată nu mai mult de 3 luni.

Calcularea perioadei de păstrare (valabilitate) a soiei poate fi efectuată printr-o corelaţie între umiditatea la recoltare şi cea de păstrare:

‹ adv ›
  • dacă la recoltare soia avea circa 14%, iar după recoltare pe parcursul primelor luni au fost fluctuaţii de + 1-1,5% de umiditate (15-15,5%), termenul de păstrare a boabelor nu va depăşi 6 luni de zile;
  • dacă la recoltare soia avea circa 12-13%, iar după recoltare, pe parcursul primelor luni, au fost fluctuaţii de + 1-1,5% de umiditate (13-14,5%), termenul de păstrare a boabelor nu va depăşi 9 luni de zile;
  • dacă la recoltare soia avea circa 14%, iar după recoltare pe parcursul primei luni a fost asigurată ventilarea încăperilor de păstrare şi cu 1-2% a scăzut umiditatea (12-13%), termenul de păstrare a boabelor nu va depăşi 12 luni;

Perioada de valabilitate maximă a soiei este de un an. Este mai bine să consumaţi sau procesaţi boabele de soia treptat, dar rapid. În plus, cu cât soia este păstrată o perioadă mai lungă de timp, cu atât boabele devin mai tari, iar fluctuaţiile de umiditate a aerului duc la râncezirea acestora.

Când se recoltează soia?

FOTO: Facebook/Soia Convențională Moldova

Recoltarea soiei trebuie inițiată când umiditatea seminţelor scade până la 13-14%, după căderea naturală a frunzelor. Bunele practici de cultivare a soiei interzice utilizarea desicanților pentru maturarea forţată a boabelor şi căderea prematură a frunzelor, deorece aceste produse de uz fitosanitar se păstrează în semințe;

‹ adv ›

În caz de stres hidric poate avea loc căderea prematură a frunzelor şi coacerea prematură a seminţelor, care, de regulă, nu sunt suficient de dezvoltate şi, în acest caz, vor fi utilizate cu exclusivitate pentru hrana animalelor sau pregătirea de nutreţuri combinate, cu prelucrarea termică a boabelor pentru a combate fracţiunea ntinutritivă din soia reprezentată de tripsininhibitori (SBTI – Protease inhibitors sau inhibitorul Bowman – Birk), asfel proteinele fiind mai ușor digerate.

În caz de recoltare după ploaie sau în cazul când boabele de soia au umiditatea de 15-16% sau mai mult de 16%, acestea necesită uscare forţată imediat după recoltare. Temperatura aerului într-o uscătorie trebuie să fie de circa 55-60°C, iar boabele de soia nu trebuie uscate mai mult de 30 de minute.

Având o valoare ridicată, ele nu trebuie să fie uscate la temperaturi mai mari de 40°C. Uscătoriile cu temperaturi joase asigură o bună circulaţie a aerului în jurul boabelor. Este necesar să se monitorizeze temperatura aerului şi umiditatea în timpul uscării. Expunerea prelungită a aerului cu o umiditate mai mică de 40% poate provoca fisuri la boabele de soia. Dacă aerul este prea fierbinte, atunci poate avea loc uscarea excesivă a acestora.

‹ adv ›

O caracteristică a procesului de uscare a boabelor de soia este aceea că pierd încet umiditatea (0,5-0,8%/oră) și pot fi foarte ușor deteriorate de stresul diferenţei de temperaturi la uscare. În plus, coaja seminţei (cuticula) se usucă mai repede decât miezul cu cotiledoanele și embrionul, astfel coaja începe să se dilate și se rupe sub presiunea miezului, drept urmare, cotiledoanele se despart în două şi avem pierderi prin multiple jumătăţi de seminţe.

Temperatura de păstrare a boabelor de soia în perioada de iarnă trebuie să fie de 1- 4°C, şi 4-15°C în timpul verii. Aceste temperaturi reduc probabilitatea apariției mucegaiului şi activitatea insectelor. Se recomandă, la depozitare, în mod regulat să se verifice umiditatea boabelor de soia.

FOTO: Facebook/Soia Convențională Moldova
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›