‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTemperaturile scăzute întârzie dezvoltarea legumelor în câmp deschis

Temperaturile scăzute întârzie dezvoltarea legumelor în câmp deschis

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Temperaturile mai scăzute decât media normală pentru această perioadă crează probleme mari legumicultorilor care cultivă legume în câmp deschis. Mai ales că, ploile din ultimele zile favorizează și dezvoltarea mai multor boli.

Iurie Begal, consultant-agronom în legumicultură, a afirmat că temperaturile scăzute și umiditatea ridicată a aerului, fac ca o bună parte dintre hibrizi, soiuri de legume din câmp să aibă o dezvoltare întârziată cu 1-2 săptămâni.

„Cel mai mult au de suferit castraveții, roșiile, pepenele verde și galben, acestea fiind culturi iubitoare de lumină și de temperaturi ridicate. Temperatura solului pe timp de noapte trebuie să fie de cel puțin 15 grade Celsius și ziua să se înregistreze 20-22 de grade. În situația dată, pentru a menține culturile trebuie să se realizeze hrănirile foliare, deoarece sistemul radicular, la moment, nu se dezvoltă. Respectiv, atunci când se realizează protecția se recomandă și hrănirea foliară cu aminoacizi, proteină organică ca să se mențină sistemul radicular. O parte din prima recoltă o să fie pierdută, deoarece circa o săptămână este nevoie pentru a scoate plantele din stresul provocat de temperaturi. După ploile care se înregistrează vor trebui efectuate tratări de protecție pe bază de fungicide și insecticide, deoarece vor apărea mai multe boli. Conform prognozelor, recolta o să fie mai mică cu circa 20%, comparativ cu anii precedenți pentru toate culturile legumicole. Respectiv, roada va fi cu 2 săptămâni mai târziu”.

Alexandru Oprea, legumicultor din Ștefan Vodă, ne-a spus că temperaturile scăzute au un efect negativ asupra culturilor legumicole.

„Avem 8 hectare de culturi legumicole cum ar fi cartofi, ceapă, morcovi. Pe lângă acestea mai avem și 20 de ha de orz, care au fost afectate total de secetă. Cu părere de rău, legumele au stagnat în dezvoltare, sunt stresate. De obicei comercializam legumele la piața angro, agenți economici, dar și în rețelele de supermarketuri. Dacă temperaturile se vor menține scăzute posibil să avem o întârziere la recoltare de până la o lună. Rămânem cu speranța că vom reuși totuși, să ne recuperăm, cel puțin investițiile”.

‹ adv ›

Igor Isac, producător ce crește legume în Criuleni și Orhei, a spus că culturile legumicole sunt afectate și că dezvoltarea acestora este cu întârziere.

„Temperaturile care se înregistrează în ultimele săptămâni au un efect negativ asupra dezvoltării legumelor. La moment, cei mai afectați sunt pepenii galbeni și roșiile, dar și castraveții, care practic stagnează în dezvoltare. Roșiile, ardeii sunt la fel afectați, deși au un grad mai înalt de rezistență. Totodată, este o perioadă bună pentru dezvoltarea bolilor și dăunătorilor. Deținem 120 de hectare de legume. Procesul de înrădăcinare durează mai mult și respectiv, plantele sunt stresate. În ceea ce privește castraveții mai avem probleme și din cauza ploilor combinate cu temperaturile scăzute care au dus la putrezirea semințelor, astfel am fost nevoiți să mai semănăm 5 hectare de castraveți. Anterior, am semănat 8 ha, dintre care 20% sunt pierderi. Și buruienile se dezvoltă foarte rapid. Temperaturile sunt destul de scăzute pentru această perioadă”.

Menționăm că, primăvara curentă a creat probleme producătorilor care activează în diferite ramuri ale agriculturii.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›