vineri, 26 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
HomepageAgroEcoFamilia Gori: Visul nostru este ca la noi în sat să avem o stradă...

Familia Gori: Visul nostru este ca la noi în sat să avem o stradă a producătorilor eco

Recomandate

Acum circa 20 de ani, soții Gori din satul Gura Bâcului, Anenii Noi au pus baza unei afaceri frumoase, ce urma să unească mai multă lume într-o „familie” în care fiecare membru e mai responsabil, mai înțelegător, dar și mai sănătos.

Totul a început de la câteva specii de legume tradiționale cultivate, dar și dorința de a afla ce, de fapt, își doresc consumatorii.

„Oamenii mereu își pun întrebarea ce mănâncă, de la cine și cât. La rândul lor, producătorii ar trebui să-și pună întrebarea cum produc, care sunt realizările, dar și impactul. De aici și a pornit afacerea noastră. În toate timpurile am produs cu maximă responsabilitate pentru mediu, sol și sănătate. Legumele se consumă în stare proaspătă, de aceea ideea de a utiliza pesticide a fost inadmisibilă din primii ani de producere”, povestește Nadejda Gori.

Totuși, o problemă în agricultură ar fi nu atât producerea, cât comercializarea. Și chiar dacă recoltele de calitate sunt vândute rapid, uneori, fermierii rămân cu cantități pe care sunt nevoiți să le arunce, iar aici soții Gori au găsit o soluție.

„Vindeam la piețe, dar și pe marginea drumului, însă legume oricum rămâneau. Astfel, am decis să încercăm altceva, să găsim soluții mai bune, pentru a evita risipa. De aici a apărut ideea realizării agriculturii cu suportul comunității. Producem legume în baza contractului stabilit cu consumatorii și suntem siguri că vom avea cumpărători pentru acestea. De fapt, în toți acești ani am reușit să formăm o familie adevărată. Mâncăm cu toții împreună, de aceea nu ne putem imagina cum ar fi să utilizăm produse ce ar putea dăuna unui sau altuia”.

Practică producerea în baza contractelor deja de 6 ani, iar datorită faptului că aplică practici prietenoase mediului la producere, au decis să obțină și certificarea eco.

„Inițial, am fost susținuți de Agenția Corpul Păcii, apoi o perioadă am fost nevoiți să ne retragem din cauza unor probleme de sănătate. Însă, nu am putut abandona agricultura și am revenit. Orice muncă trebuie făcută cu dragoste, iar așteptările trebuie să fie argumentate. În agricultură nu poți să crești brusc, este necesar să încerci, să testezi totul, apoi crești. Adică, este nevoie de multă răbdare. De aceea, după ce am învățat, cred eu, suficiente, am decis să obținem și certificarea eco”.

Certificarea eco nu doar te învață să fii onest cu consumatorii, ci și ajută să te dezvolți, respectând standardele care se cer, susțin soții Gori.

„În acest mod, nu avem grijă doar de plante, ci și de mediu, sol, ambalaj, livrări. Pentru a te certifica trebuie foarte multe lucruri să înveți. Aș spune că, activitatea în agricultură este ca și etapa când îți faci studiile, inițial încerci, apoi înveți, faci concluzii, iar într-un final absolvi. Plus, concurența de pe piață te face să-ți dorești să fii mai bun”.

Doresc să extindă activitatea pe care o au, însă aici nu vorbesc de suprafețe, ci de crearea unei comunități a producătorilor eco.

„Conceptul de agricultură planificată, promovat de CSA, permite familiilor mici să obțină un venit decent. Am înregistrat marca comercială Gori, însă nu pentru a fi folosită doar de familia noastră, ci și pentru toți ceilalți din regiune. În acest mod, mai mulți producători doresc să producă fără chimicale, deoarece înțeleg că vor avea unde își vinde produsele. Și la vecini observăm acest lucru. Am vrea să avem o stradă cu producători eco. Acum, vecinii învață să producă conform standardelor, dar, peste ceva timp, se vor certifica”.

Toate aceste lucruri se fac treptat, cu răbdare, pe care soții Gori se pare că o au suficientă, datorită experienței pe care o au.

„Avem un sat frumos, cu oameni buni și lucruri minunate. Toate acestea vrem să le promovăm. Dorim să dezvoltăm turismul, să promovăm agricultura ecologică, pentru ca aceste practici să fie aplicate de cât mai mulți oameni. Ar fi foarte frumos, dacă toți producătorii ar produce fără chimicale, în acest mod am fi mai sănătoși, am avea o societate altfel”.

Chiar dacă agricultura ecologică prezintă anumite riscuri în ceea ce privește cantitățile de produse ce urmează a fi obținute, Nadejda Gori susține că, de fapt, natura te răsplătește pentru fidelitate.

„Planificăm roada minimă, însă obținem recolte maxime. Per total, avem 50 de ari. Avem un sol foarte bogat în țară, doar că acesta trebuie apreciat. Utilizăm produse admise în agricultura eco. Totodată, cultivăm îngrășăminte verzi, resturile vegetale neafectate de boli le utilizăm la producerea compostului. Compostul ne permite să evităm cheltuielile făcute la procurarea substratului. Semănăm muștar, crăițe pentru a proteja culturile. Producem macerate, instalăm capcane pentru a capta dăunătorii. O parte din roadă o împărțim cu dăunătorii, dar, credeți-mă, sunt pierderi infime pe lângă avantajele maxime care sunt”.

Familia Gori face săptămânal livrări consumatorilor și susține că acest mod de a gestiona o afacere ar permite foarte multor oameni din mediul rural să obțină o sursă de venit stabilă, în condițiile în care pe piața locală o bună parte din legume sunt de import.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco