Ce ar însemna Eco-antreorenoriatul pentru producătorii și tinerii cu spirit de antreprenor din Republica Moldova? O mulțime de avantaje și oportunități, iar de acest lucru s-au convins cei peste 200 de participanți ai forumului „ECO pentru Eco”. Printre cei interesați de agricultura ecologică se numără și studenții de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, care a fost și gazda evenimentul.
Mai mulți tineri agricultori ce-și doresc un viitor eco!
Produsele bio sunt o oportunitate ideală în dezvoltarea antreprenoriatului pentru tineri. De acest lucru este convins și Liviu Volconivici, rectorului Universităţii Agrare. Universitatea și-a stabilit drept obiectiv educarea tinerilor în spirit ecologic, iar începând cu acest an toți studenții vor asista la un curs de ecologie.
„Aici cresc viitorii antreprenori, tineri cărora le aparține decizia de a crea sau nu un viitor prosper. Acest eveniment a fost realizat, în special, pentru ei. În trecut, agricultura ecologică presupunea doar reducerea chimicalelor utilizate și tratamentelor, acum, aceasta a devenit un sistem integru, ce include solul, inputuri deosebite, o grijă sporită și, într-un final, un produs mult mai valoros. În cadrul UASM, studenții pot studia agricultura ecologică de la unii dintre cei mai buni profesori. Astfel, ne propunem să includem, indiferent de facultate, cursul de ecologie, deoarece ne dorim foarte mult să creștem tineri cu valori înalte, care vor avea grijă față de mediu. Studenții sunt, mai întâi de toate, prezentul, după care vor deveni viitorul. Deci, trebuie să acționăm acum, în comun, pentru a făuri un viitor prosper”, a relatat Liviu Volconovici.
Agenţia Universitară Francofonă în Europa Centrală şi Orientală – partener al evenimentului
„Antreprenorii sunt cei ce-și doresc un viitor mai bun, sunt oameni speciali, care muncesc foarte mult. Eu văd în tinerii prezenți la acest eveniment astfel de oameni și cred că aceștia vof face schimbări în agricultură. Cei ce au dezvoltat afaceri agricole ecologice sunt adevărați eroi, deoarece chiar se confruntă cu multe provocări. Antreprenoriatul eco a devenit un trend în ultimii ani, totodată, și în Republica Moldova prinde aripi. Cred că, datorită acestui eveniment mai mulți tineri vor dori să dezvolte afaceri în agricultură, deoarece este foarte important să ai un exemplu după care să te conduci și să cunoști persoane care sunt gata să te susțină”, a menționat Roxana Turcanu-Tolomey, AUF Moldova – Ucraina.
Încurajați de antreprenori de succes din țară și de peste hotare
Invitați speciali ai evenimentului au fost și producători eco autohtoni, care au ales să pună pe masa consumatorilor tot ce-i mai bun, dar și producători eco de peste hotare cu o experiență de peste 10 ani în domeniu.
„Mă bucur mult să văd atât de multe persoane tinere interesate de agricultura eco. Avem o experiența de aproape 20 de ani, producem legume, plante oleaginoase, cereale și ouă eco. Este foarte important de a cunoaște, mai întâi de toate, ce presupune producerea eco. Îmi doresc mult, ca tinerii să perceapă că produsele eco sunt mult mai bune decât cele convenționale, să devină promotori ai acestor produse și, în viitorul apropiat, ei și copii lor vor consuma mai multe produse sănătoase. Recomand tinerilor să decidă ce doresc să producă, apoi, să aprecieze cât de solicitat este produsul său pe piață. Da, apar probleme în timpul producerii, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să lase totul baltă. Și la noi lucrurile au mers încet, am ales un drum nebătătorit, era începutul anilor 2000, dar am reușit să stabilim parteneri și să devenim solicitați. Acum 3 ani de zile am început a produce legume eco, chiar dacă este complicat, satisfacțiile comerciale sunt mult mai mari”, ne-a spus Aurel Petruș, reprezentantul unei cooperative bio din România.
Alexei Micu este unul dintre producătorii eco autohtoni, care a reușit nu doar să-și dezvolte o afacere frumoasă, ci și să lanseze o platformă în cadrul căreia fermierii și studenții pot învăța despre agricultura ecologică. Totodată, acesta a fondat asociația Movca, ce reunește fermierii eco din țară și este unul din sponsorii evenimentului.
„Studenții trebuie să cunoască care sunt oportunitățile unei afaceri ecologice. Într-adevăr, este destul de greu la început, mai ales că nu cunoști exact ce trebuie să faci și unde te poți adresa pentru ajutor. De aceea, ne propunem să oferim studenților tot ceea de ce au nevoie pentru a-și dezvolta o afacere eco. Agricultura ecologică necesită implicare totală, dar și rentabilitatea este cu circa 25-30% mai mare decât media pe țară. Oferim studenților toate informațiile necesare pentru ca aceștia să pășească în agricultura ecologică cu piciorul drept, deoarece în Republica Moldova aceasta chiar este o oportunitate”.
Prograin Organic este una dintre cele mai renumite companii din țară, care a stabilit parteneriate cu peste 60 de producători ecologici autohtoni. Cerealele ecologice crescute cu grijă de fermierii noștri ajung să fie comercializate în UE, iar, în curând, acestea ar putea avea drept punct de destinație piața din SUA, Japonia sau Israel. Spartac Chilat, cofondatorul companiei a povestit studenților despre experiența sa.
„Avem stabilite parteneriate cu circa 60 de producători ecologici din țară, dar, ne propunem să penetrăm așa piețe precum cele din SUA, UK, Japonia, Israel. Potențialii fermieri – actualii studenți, trebuie să aibă mai multă încredere în forțele proprii. Cred că, un fermier tânăr, respectând principiile agriculturii ecologice și certificându-se, la sigur va avea succes. Le recomand doar să fie mai insistenți, să învețe bine la universitate. La moment, exportăm culturi cerealiere, însă dorim să ne integrăm și în alte lanțuri, cum ar fi horticultură sau zootehnie. Cea mai mare problemă pentru producătorii eco ține de lacunele cadrului legal valabil pentru agricultura eco. De peste 3 ani se lucrează asupra acestuia, însă fără rezultat. Avem nevoie de intervenția statului, care ar trebui să ofere subvenții doar producătorilor ce respectă asolamentul și implementează bunele practici de producere”.
Pe parcursul evenimentului, studenții au interacționat cu antreprenori certificați sau în proces de conversie ecologică, coordonatori de proiecte și finanțatori din străinătate, dar și cu organizații care deja oferă ajutor fermierilor eco din țară, precum People in Need, MOVCA, EcoVisio.