sâmbătă, 27 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
HomepageAgroEcoFondatoarea „Grădina Moldovei”: Am creat un centru de instruire în agroecologie unde fiecare doritor...

Fondatoarea „Grădina Moldovei”: Am creat un centru de instruire în agroecologie unde fiecare doritor își poate găsi locul

Recomandate

Mariana Șeremet este președinta Asociației Obștești „Grădina Moldovei”. Centrul de agroecologie, fondat acum 5 ani, oferă instruire tuturor cetățenilor – de la amatori la profesioniști – de la tradiționaliști la ecologiști, punând la dispoziția lor o experiență adunată din mai multe țări, în domeniul grădinăritului eco prin diverse metode (permacultura, rotația culturilor, alelopatia sau combinația judicioasă între plante, îngrășămintele verzi, biodinamica, etc.) respectuoase față de mediu și față de consumator.

„Scopul proiectului este de a demonstra că, prin alte metode inspirate din natură, ci nu contra naturii, putem obține de la aceasta mai mult, mai sănătos și cu mai puține efort.

Mariana și-a făcut studiile în Belgia și este de profesie arhitect-peisagist, iar ideea lansării ONG-ului în domeniul agricol i-a venit în urma unei colaborări ce ținea de gestionarea unei grădini.

„În 2015 am colaborat cu „EcoVisio”, atunci ei terminase prima construcție la Rîșcova și eu având diplomă de arhitect-peisagist le-am făcut designul grădinii. Fiindcă ei nu știau cum să gestioneze grădina, eu m-am oferit să-i învăț acest lucru, iar după un sezon întreg de diferite instruiri mi-am dat seama că numărul de participanți e în creștere la diferite evenimente, veneau foarte mulți tineri, familii, care deja aveau copii, care caută să se întoarcă la pământ. Unii dintre aceștia deja s-au mutat la țară, alții aveau acest lucru în proiect, dar nu aveau cunoștințele necesare. Respectiv, de acolo a și apărut „Grădina Moldovei” cu acest centru de instruire.

Centrul de instruire și experimentare nu este altceva decât o grădină cu suprafața de 30 de ari. Pe acest teren cresc în jur de 100 de pomi fructiferi, 130 de arbuști, plus toată gama de legume. Potrivit Marianei, aici se găsește tot de ce este necesar pentru o alimentație completă.

 „Unul dintre obiectivele noastre principale este crearea unei bănci de semințe. O agricultură naturală începe și de la semințe naturale.

FOTO: Mariana Șeremet

Din 2015 și până în prezent, de instruire agroecologică au beneficiat atât grădinari, cât și mici agricultori. Din păcate, spune Mariana, producătorii mari nu sunt foarte interesați de instruiri.

Din numărul total de persoane care au trecut de poarta grădinii, în jur de 10% fie activau în agricultură, fie s-au lansat în acest domeniu.

Cunosc 8-10 cazuri de familii cu copii care au făcut pasul de a se muta la țară și, la o scară mai mică, au început un mic business. Să te muți la țară e bine, dar trebuie să fii și sustenabil din punct de vedere economic”.

Pe lângă posibilitatea de a beneficia de instruiri, ghidarea agroecologică se face și online, prin intermediul paginii oficiale de facebook „Grădina Moldovei”.

Noi organizăm instruiri pe tot parcursul anului. În acest an, tot programul a fost dat peste cap și au fost și anulate unele evenimente, dar primim și în continuare vizite ghidate pentru grupuri mici.

FOTO: Mariana Șeremet

Fenomenul de mutare de la oraș la țară a fost accentuat în ultima perioadă, iar motivația oamenilor de a învăța agroecologie și de a practica acest domeniu este mult mai amplă.

„Oamenii își dau seama că ceva nu mai merge cum mergea înainte în tot sistemul de creștere. Foarte mulți seamănă semințele și acestea nu răsar sau planta e bolnavă și nu rodește. Spre exemplu, anul trecut, în august, la toți tomatele au fost afectate de mană, noi am avut tomate până în noiembrie, când au dat gerurile. Am cules 6 lăzi de tomate și le-am pus la păstrare. Deci, oamenii își dau seama că agricultura nu mai funcționează ca înainte și trebuie să înțelegem de ce. Motivul este că oamenii nu mai respectă natura și ea ne dă de știre. Am ajuns la limita ascultării și de acum încolo o să fim pedepsiți”.

FOTO: Mariana Șeremet

Potrivit Marianei, oamenii vor să-și crească propriile alimente în propriile grădini. În special acest lucru vizează familiile tinere, mamele cu copii mici care s-au ciocnit cu diverse intoxicații alimentare. De asemenea, punerea în practică a principiilor agroecologiei oferă și spațiu pentru alte activități.

 „Agroecologia e o altă agricultură. E un alt ritm care permite să trăiești. În mare parte mă ocup eu de toată grădina, soțul lucrează. Agroecologia e agricultura care-ți permite și să trăiești, nu să fii sclavul pământului”.

Asociația Obștească „Grădina Moldovei” numără 5 membri și alți câțiva voluntari, care intervin la pregătirile de evenimente. Toate evenimentele, instruirile, vizitele ghidate sunt gratuite.

De la fondare și până în prezent, peste 800 de persoane au fost instruite în cadrul asociației, iar peste 4 mii urmăresc videourile plasate pe pagina asociației.

Centrul de agroecologie se află la 35 de km de Chișinău, în raionul Ialoveni, satul Cigîrleni.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco