‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriVeaceslav Eremeiev – împreună cu soția și cei 8 copii au abandonat viața la...

Veaceslav Eremeiev – împreună cu soția și cei 8 copii au abandonat viața la oraș pentru a investi în agricultură

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Fenomenul de migrare intensă de la țară la oraș este unul caracteristic pentru întreaga Moldovă, lăsând sate întregi pustii. Deși, mulți iau drumul urbii pentru un trai mai ușor, există și excepții de la această regulă.

Mai bine de un deceniu, Veaceslav Eremeiev din satul Cunicea, Florești s-a mutat cu soția și cei 8 copii la țară. Acesta a zis adio capitalei, unde făcea comerț, pentru a însuși un domeniu nou –  agricultura.

„Nici eu, nici soția nu iubim orașul. Ne sufocăm acolo. La țară este mai multă libertate. Da, e și multă muncă, dar aici sunt liber să lucrez. Nu regret că am lăsat orașul acum 12 ani și m-am mutat definitiv la sat”.

Peregrinările” sale în ale agriculturii au fost pe cărări nebătătorite. A început să cultive legume, iar experiența aceasta, deși cu năbădăi, nu l-a determinat să renunțe, ci din contra, să riște.

„M-am ocupat și cu creșterea legumelor în sere. Am avut diferite experiențe… Furtunile mi-au distrus serele, căci erau construite din lemn. Apoi am construit altele, din fier, rezistente”.

‹ adv ›

De trei ani, Veaceslav cultivă și două soiuri de căpșuni, iar producția o vinde pe piața rusă, dar și cea locală.

„Vremea a fost în acest an foarte proastă pentru căpșuni, în special în primăvară. Din soiul de Marmolada am avut circa 12 tone din 0,7 hectare, iar Malvina, fiind un soi târziu, a dat o roadă mai bogată – de pe 0,7 hectare- 15 tone. Cum s-a comportat în acest an soiul Malvina mi-a plăcut mai mult. Am reușit să-l recoltăm, nu ne-au deranjat nici ploile, căpșuna nu este atât de perisabilă și din contul acesteia am reușit să ne scoatem investițiile”.

Recoltă de căpșuni, s. Cunicea

O experiență nouă pentru fermierul în vârstă de 43 de ani a fost plantarea de castraveți pe suport. Eremeiev s-a aventurat în acest experiment datorită sprijinului acordat de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova, în valoare de 85 de mii de lei, oferit sub formă de materiale uzuale.

Castraveții pe suport

„Aveam jumătate de hectar liber și m-am gândit să încerc să plantez castraveți pe suport. M-am gândit să fac asta mai mult pentru mine, fără să iau în calcul vreo garanție de venit. Sunt mulțumit. Mi-am făcut mari griji și emoții, în special că este vorba despre o suprafață demonstrativă, iar eu nu sunt o persoană publică. Dar efortul a fost unul meritat”.

Veaceslav face parte din cei 10 fermieri norocoși, mici și mijlocii, care formează un cluster de producere care este, la rându-i, susținut de USAID/ APM și care, în acest an, va produce pe o suprafață de 11 hectare castraveți pentru procesare și consum în stare proaspătă.

‹ adv ›
Clusterul fermierilor mici și mijlocii, s. Cunicea

Pe viitor, Veaceslav nu-și propune să extindă suprafețele cultivate cu castraveți sau căpșuni, însă își dorește să crească productivitatea.

Eremeiev recomandă tuturor fermierilor mici și mijlocii să fie deschiși spre noi oportunități, căci în viziunea sa, doar așa se poate.

„Trebuie să muncească mult și munca trebuie să le aducă plăcere. Altfel nu are sens. Cine iubește viața la țară și pământul, acela-și va găsi rostul. La mine-n sat toată lumea e muncitoare, însă în satele din preajmă oamenii sunt altfel. De ce? Mentalitatea e alta și percepția oamenilor față de pământ e, din păcate, la fel diferită…”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›