‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgricultorii din Moldova în pas cu ultimele tehnologii de recoltare a merelor

Agricultorii din Moldova în pas cu ultimele tehnologii de recoltare a merelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru a mări productivitatea muncii în livadă, dar și pentru a obține în final un produs de calitate Ion Tulei din satul Olănești raionul Ștefan-Vodă a achiziționat două platforme moderne, cu benzi, destinate, în special, culesului de fructe. Managerul întreprinderii spune că a văzut acest utilaj la expoziția Fruit Logistics, în Germania.

„Mergem într-un pas cu tehnologiile moderne. Un asemenea utilaj costă în jur de 60 de  mii de euro. Poate fi utilizat la recoltare, la diferite tăieri în livadă, dar și la întinderea ori strângerea plasei. Mai multe lucrări pot fi făcute cu un sigur echipament”, a explicat managerul întrepriderii.

Ion Tulei spune că prin utilizarea tenologiilor moderne, poate ridica randamentul întreprinderii.

„Pentru noi este foarte important să depozităm la frigider mere de calitate. Dacă până acum, un muncitor reușea să culeagă zilnic în jur de o tonă de mere, cu asemenea echipament el poate ajunge și până la două tone de fructe pe zi”, susține Ion Tulei.

Principiul de culegere e simplu, muncitorul, echipat corespunzător, ia mărul din pom și îl pune direct pe acele benzi, datorită mecanizării acestui proces, merele ajung în lăzi.

„Cu platforma asta e mai ușor de lucrat. Înainte culegeam direct în lăzi, era mai greu. Apoi trebuia să le punem în containere. Trebuia să fim atenți să nu lovim merele. Aici e mai simplu, le punem și gata”, ne-a spus un muncitor.

‹ adv ›

Potrivit managerului întreprinderii, pentru ca toate fructele de pe cele 90 de hectare să fie culese cu ajutorul acestor platforme, ar mai avea nevoie de încă patru utilaje similare.

„Am avea nevoie de vreo șase echipamente pentru ca să reușim să culegem totul la timp. În prezent, avem doar două, și ele sunt la etapa de testare. Dacă totul va fi bine, la anul vom mai cumpăra încă două”, zice Ion Tulei

Producătorii pot beneficia și de subvenții în cazul achiziționării acestor utilaje. Statul achită 50 la sută din costul lor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›