‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleContractarea prealabilă a produselor agricole, risc sau oportunitate

Contractarea prealabilă a produselor agricole, risc sau oportunitate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Comercializarea produselor agricole rămâne una din principalele probleme ale fermierilor. În acest an, zeci de agricultori au stat cu tone de produse prin depozite, și încă continuă să o facă, pentru că nu au unde realiza fructele ori legumele. Posibilitatea de a crește produse în bază de contract nu este o practică răspândită printre fermierii din țara noastră.

Igor Popov, un legumicultor din raionul Ocnița spune că nu apelează la aceste servicii, deoarece în cazul producătorilor mari de legume, așa cum este el, acest lucru nu e deloc convenabil.

„Distribuitorii solicită marfa să le fie transportată la destinație, plus că ei nu au nevoie de cantități mari, cum ar fi 20 de tone de cartofi, 10 tone de ceapă și 10 de morcov. Ei săptămânal au nevoie de cantități mici, câteva tone sau sute de kilograme. Livrarea făcută de la nord în centrul țării, cu achitarea prețului similar cu cel de pe piață, nu e chiar convenabil”, spune legumicultorul.

„Dacă ar avea aceste companii o logistică bine pusă la punct, ar solicita canități mari, cred că ar fi o oportunitate, mai ales în condițiile acestui an, dar așa este mai degrabă un risc”, a mai adăugat antreprenorul.

Reprezentanții companiilor care oferă astfel de servicii, spun că nu înțeleg de ce agricultorii locali rămân încă reticenți atunci când vine vorba de contractarea prealabilă a produselor agricole.

„Se estimează o producție medie, pe ultimii 3 ani în baza datelor statistice, fie că vorbim de recolta de mere, struguri ori legume. Se stabilește și o anumită marjă de eroare a acestei cantități. Pentru că nu întotdeauna cantitatea recoltată la hectar corespunde cu media concepută inițial. Ne axăm în mare parte pe colaborări cu producătorii care au irigare, ei pot să ofere atât cantitate, cât și calitate. Se stabilește un preț pentru fiecare categorie de produs, în baza statisticii internaționale de preț. Vorbim aici de România, Polonia, Ucraina, Germania, acolo unde și exportăm ulterior producția”, explică Victor Cazacu, reprezentantul unei companii.

‹ adv ›

Nemulțumirile între producători și cumpărători, mai apar și când prețul stabilit în contract este mai mic decât cel de pe piață, susține reprezentantul companiei. Dar contractul încheiat între cele două părți, decide, în cele din urmă, cine are de pierdut sau de câștigat.

„Dacă noi de exemplu am estimat în acest an achiziționarea unui kilogram de struguri cu 10 lei, dar la piață această calitate se vinde cu 8 lei, noi suntem obligați să respectăm prevederile contractuale în acest caz. Sunt și cazuri când la piață se oferă pentru un kilogram de prune 15 lei, dar noi l-am contractat cu 10 lei la începutul sezonului, iată aici apar și neînțelegerile”, spune reprezentantul companiei.

Chiar și așa, avem și exemple de succes în țara noastră, ce-i adevărat, cam puține, când agricultorii cresc legume sau fructe doar în bază de contract. Ei spun că astfel sunt asigurați că marfa lor nu va sta stocată în depozite.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›