‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleUniversitatea Agrară - fără niciun hectar de teren agricol, stațiuni didactice și experimentale

Universitatea Agrară – fără niciun hectar de teren agricol, stațiuni didactice și experimentale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM), unica instituție de învățământ din țară care pregătește specialiști în domeniul agriculturii, nu dispune de terenuri agricole pentru cercetare și organizarea stațiunilor didactice experimentale.

Mai mult, până și pentru ferma zootehnică unde sunt întreținute aproximativ 40 de vaci, universitatea este nevoită să achiziționeze furaje, ceea ce ar însemna costuri de peste 1,5 milioane de lei anual. Însă,nici acesta nu constituie un argument pentru a oferi universității teren agricol cel puțin pentru a produce furaje, dar și asigura studenții cu câmpuri demonstrative.

Dacă în 1995, prin Hotărârea de Guvern Nr. 147, Universitatea Agrară de Stat din Moldova a primit 3045 hectare terenuri pentru organizarea staţiunilor didactice experimentale, din perioada anilor 2014-2015 toate aceste terenuri agricole amplasate în raionul Anenii Noi, Chetrosu, Criuleni și municipiul Chișinău (comuna Ghidighici) nu mai pot fi folosite de către universitate.

‹ adv ›

Cele amplasate în municipiul Chișinău, în mare parte, nici nu ar mai putea fi utilizate pentru că pe acestea deja au fost inițiate mai multe construcții. Terenurile din raionul Chetrosu au fost date în arendă.

În schimb, dacă terenurile au fost luate din gestiunea universității, clădirile aflate pe acestea mai aparțin universității, care trebuie să achite pentru paza acestora.

Apelând la reprezentanții UASM, aceștia ne-au confirmat faptul că universitatea nu are în gestiune nici măcar un hectar de teren agricol. Mai mult, de ani buni sunt înaintate solicitări către instituțiile abilitate pentru a primi înapoi cel puțin o parte din terenuri.

„Într-adevăr, nu avem terenuri agricole. Imobilele de la Criuleni, Slobozia Dușca, inclusiv căminul studențesc ne aparțin. Același lucru este și la Chetrosu. Pentru acestea trebuie să achităm paza, dar real nu le utilizăm. Studenții fac practica în cadrul întreprinderilor din țară, iar noi nu avem unde organiza experiențe sau loturi experimentale, pur și simplu nu avem unde. Noi am avut terenul în gestiune, însă fondatori sunt MADRM. Am înaintat mai multe demersuri, însă fără rezultat. Sperăm, totuși, să se soluționeze aceste probleme”, a menționat pentru Agrobiznes Dionisie Boaghe, UASM.

‹ adv ›

Între timp, școlile profesionale cu profil agrar din țară au sute de hectare în gestiune, iar universitățile agrare din România au câteva mii de hectare fiecare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›