‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgriCOOL: Afaceri agricole atractive pentru tinerii de la sate

AgriCOOL: Afaceri agricole atractive pentru tinerii de la sate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

AgriCOOL: În ultima perioadă, nu ne mai miră faptul că o rudă, un prieten sau un coleg de muncă decide, pentru o perioadă sau pentru totdeauna, să plece peste hotare.

De cele mai multe ori, această decizie este determinată de dorința de a găsi o viață mai bună, condiții de studii și o muncă bine plătită.

Cu toate acestea, mai avem tineri care cred în posibilitățile ce există în Moldova. Unii, după o experiență de mai mulți ani peste hotare, decid să revină, și alături de familie, deschid afaceri frumoase, de succes cu care se mândresc ei, dar și o țară întreagă.

‹ adv ›

Agricultura este domeniul în care, cel mai des, decid să investească tinerii din zonele rurale. Recent, Asociația pentru Promovarea Antreprenoriatului a premiat cele mai bune planuri de afaceri în domeniul agricol. 

Câțiva dintre tinerii premiați au acceptat să ne povestească despre afacerile pe care le dezvoltă la webinarul organizat de Agrobiznes în parteneriat cu USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM) în cadrul platformei AgriCOOL. 

Aurel Clăciun participant AgriCOOL:

Aurel Clăciun, este unul dintre participanți, care a decis să investească timpul și banii săi într-o plantație de căpșun, iar ideea a apărut chiar în timpul pandemiei, când a fost nevoit să renunțe la activitatea sa de muzicant.  

„Sunt absolvent al Academiei de Muzică. Ideea de a iniția o afacere a apărut în perioada pandemiei, când am plecat la părinți la țară, unde ei, de mai mult timp, practică agricultura și m-am implicat mai mult în activitățile pe care le făceau ei. După o anumită perioadă m-am gândit că ar fi bine să-mi înființez propria plantație de căpșuni în care intenționez să implementez mai multe tehnologii moderne cum ar fi irigarea prin picurare, instalarea plasei de umbrire sau creșterea ecologică.

Am observat că cumpărătorii atrag o atenție deosebită aspectului exterior al produselor. Prin inițierea acestei afaceri mi-am propus să aduc soiuri noi de căpșun, la moment avem doar Korona și Marmelad, care sunt solicitate pe piața atât locală, cât și cea externă. Am decis să import și soiuri noi din SUA, astfel ca să dispun de un spectru divers de soiuri. Părinții se ocupă cu creșterea fructelor și legumelor, dar au și o plantație de căpșun cu soiul Korona. Dezavantajul acestuia este că nu poate fi exportat pentru că nu este rezistent”, a spus Aurel Clăciun.

‹ adv ›

Principala problemă cu care se confruntă, este lipsa sursei de apă pentru irigare. 

Veaceslav Manole, participant AgriCOOL:

Veaceslav Manole, după ce a urmat studiile în domeniul juridic, iar mai apoi și masterul în sport, a fost nevoit să plece peste hotare pentru o viață și un venit mai bun.

„În anul 2010 am decis să plec peste hotare și pe parcursul a 4 ani am tot încercat să cuceresc diferite țări cum ar fi Federația Rusă, SUA unde am dezvoltat mai multe afaceri, dar în tot acest timp nu mă părăsea ideea ca să revin, pentru că acasă e totuși mai bine. Revenit trebuia să o pornesc de la zero. Ideea de a planta o livadă mi-a fost propusă de un amic, care m-a avertizat că nu este un domeniu ușor, totuși am decis să risc.

Cu atât mai mult cu cât, am beneficiat și de suport din partea AIPA, care mi-a achitat câte 15 mii de lei per hectar. Prima problemă pe care am întâmpinat-o a fost lipsa terenului cosolidat. Mai întâi am cumpărat 7 ha pe care am plantat pomușoare, dar nu am avut succes și un pic dezamăgit m-am gândit să elaborez un nou proiect, adică o livadă de prune cu soiuri Stanley și President.

După 2 ani, am mai procurat alt teren de 23 de hectare în satul meu de baștină și am decis să diversific spectru de culturi și să plantez vișin, cireș, cais. Am plantat o livadă simplă, pentru că nu dispuneam de finanțe”. 

În agricultură există mai multe dificultăți, dar toate acestea au soluții rapide, totuși condițiile climaterice, care se schimbă de la an la an, aduc cu sine și pierderi în plantațiile multianuale cum ar fi uscarea pomilor, a remarcat Veaceslav Manole.

‹ adv ›

Nicolai Vraghii, producător de cătină:

Nicolai Vraghii din satul Carahasani, raionul Ștefan Vodă, a învățat a produce uleiuri peste hotare și a decis să aplice tehnologiile de acolo într-o afacere acasă.

„În regiunea noastră sunt plantate circa 30-40 de hectare de cătină și m-am gândit să încerc și eu o afacere cu această cultură, așa că am plantat 3 hectare. În anul curent, sunt în anul trei și deja am recoltat prima roadă. Este o suprafață mică, dar tindem spre extindere și depunem multă muncă pentru a crește un produs de calitate. Îmi doresc să ajung până la 13 hectare, să instalez un sistem de irigare. Am ales această cultură pentru că este ceva nou pentru piața noastră”.

Cea mai mare dificultate este legată de comercializarea producției, consumatorii nu cunosc acest produs, respectiv se decid mai greu să-l procure, a recunoscut Nicolai Vraghii.

Mai multe detalii vedeți în video de mai jos.

Pe final, participanții la webinar au expus mai multe sfaturi și recomandări pentru tinerii care se gândesc să-și inițieze propriile afaceri în sectorul agricol.

Cel mai important este ca să se axeze pe afaceri inovative. Sectorul agricol este unul deschis unde poți să dezvolți un business frumos, care să-ți ofere un venit stabil acasă, au mai specificat tinerii.

Acest webinar a fost realizat cu suportul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›