În ultimii ani, apicultorii înregistrează pierderi importante de albine atât din cauza pesticidelor aplicate, deseori, fără a fi anunțați, cât și din cauza lipsei unei baze melifere în zonă.
Din cauza lipsei surselor de hrană pentru albine și reducerii drastice a suprafețelor unde acestea tradițional creșteau, apicultorul Mihai Bozianu din Hâncești a decis să nu mai aștepte soluții ce ar putea veni din partea autorităților și a inițiat plantarea speciilor melifere pe o suprafață de peste 6 hectare.
Nu a stat mult pe gânduri, iar în aceste zile va fi finalizată plantarea a peste 30 de mii de copaci.
„Am solicitat teren de la primărie pentru a iniția plantarea. Per total, avem peste 6 hectare. Am decis să asigurăm baza meliferă necesară albinelor de sine stătător, pentru că pierderile produse de la insufciența de hrană sunt enorme. Acest lucru a fost confirmat mai ales în acest sezon. Am ales mai multe specii melifere, cum ar fi salcâmul alb, arțarul tătăresc, cornul, păducelul și salcâmul japonez (Sophora japonica). Sper mult că și în alte regiuni vor fi plantate asemenea specii. Împreună putem crea condiții mult mai bune insectelor polenizatoare și evita pieirea în masă a acestora”, ne-a spus Mihai Bozianu.
Totodată, apicultorul are și planuri ambițioase pentru dezvoltarea stupinei, planificând să o extindă până la aproximativ 3 mii de stupi.
Albinele sunt declarate cele mai importante insecte polenizatoare la nivel mondial. 264 de specii de plante cultivate sunt dependente total sau parțial de polenizare, iar producția a 75% din culturile care asigură produse comercializate pe piața mondială depinde de polenizare.
La unele culturi agricole (peste 90), albinele sporesc productia cu cel puțin 30%, iar aproximativ 10% din culturile agricole entomofile depind în totalitate de polenizarea cu albine.
Comentarii