‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVerticilioza tomatelor – boala ce provoacă ofilirea plantelor

Verticilioza tomatelor – boala ce provoacă ofilirea plantelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Verticilioza tomatelor produsă de Verticillium dahliae, alături de Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (fuzarioza) sunt boli produse de ciuperci ce provoacă ofilirea tomatelor.

În cazul prezenței verticiliozei la tomate pe frunzele de la baza plantelor apar zone de îngălbenire care se necrozează și usucă.

Plantele au o ofilire ușoară sau mai puternică (din cauza dereglării regimului de apă) și își revin în timpul nopții.

‹ adv ›

Ulterior, la evoluția bolii, pe frunzele tinere se dezvoltă decolorări la margini sau între nervuri, pot apărea leziuni sub formă de litera V – caracteristice verticiliozei, unde apar îngălbeniri de forma unui evantai, îngustându-se aproape de margini.

Verticilioza tomatelor – simptome

verticilioza la tomate

Verticilioza și fuzarioza la tomate – diferențe

Prin rădăcina și tulpina plantelor bolnave se observă brunificarea pereților vaselor conducătoare – simptom caracteristic atât pentru verticilioză, cât și pentru fuzarioză.

Dar, la infectarea plantelor de tomate de verticilioză, are loc infectarea vaselor conducătoare a xilemulului (elementele traheale şi canale), floemului (tuburile ciuruite) tulpinii, dar şi parţial al zonei exterioare a cilindrului central la coletul tulpinii.

‹ adv ›

La secţionarea longitudinală a tulpinii, în cazul verticiliozei vom vedea o colorare roză – brună-deschisă, iar în cazul ciupercii Fusarium oxysporumsunt afectate doar vasele conducătoare, iar colorarea este brună.

fuzarioza tomate
Dungile maronii longitudinale din țesutul vascular de la baza tulpinii indică apariția Fuzariozei; Autor: Inga Meadows
fuzarioza tomate
Simptomele foliare (îngălbenire unilaterală) ale fuzariozei la tomate pe o plantă de tomate. Autor: Inga Meadows

Tăierea tulpinii pe orizontală va prezenta o ușoară decolorare a vaselor, maro sau verzui, dar mult mai puțin distinctă decât decolorarea cauzată de Fusarium.

verticilioza tomatelor

În plus, la fuzarioză simptomele pot apărea atât în faza de răsad, cât și după plantare, iar în cazul verticiliozei, chiar dacă boala poate fi prezentă tot sezonul, primele simptome apar în apropierea momentului de maturare a fructelor.

‹ adv ›

În cazul verticiliozei exteriorul tulpinii nu prezintă niciun simptom particular.

Citește mai multe despre Fuzarioza la tomate – 15 sfaturi pentru o cultură sănătoasă.

Verticilioza tomatelor – afectarea plantelor

Verticilioza afectează tomatele, precum şi ardeii dulci, vinetele, castraveţii, pepenele galben şi verde și alte legume. 

Infecția de verticilioză se poate păstra în sol peste 8 ani și la condiţiile optime de dezvoltare (10-20°C) germinează din nou.

Apariţia şi manifestarea verticiliozei este provocată de temperaturile ridicate, pe fond de surplus de umiditate în sol, soluri cu textură grea, slab aerate şi pH slab acid de 5,8-6. 

Dezvoltarea sa în plante pare să fie încetinită sau chiar inhibată atunci când temperaturile cresc peste 30°C, ceea ce explică uneori natura reversibilă a bolii.

Verticilioza se răspândește prin solul infectat; apa de irigaţie, rănile mecanice din plantă, de nematozi.

Prevenirea și combaterea verticiliozei

Tratamentele preventive realizate pentru menținerea sub control a fuzariozei sunt eficiente și în controlul verticiliozei. Produsele bazate pe Bacillus subtilis 26 D, pulbere (titrul – nu mai puţin de 2 mlrd. celule/g) sunt eficiente pentru prevenirea verticiliozei.

Pentru prevenirea bolii verticilioza tomatelor și evitarea răspândirii acesteia se recomandă:

  • Dezinfecția solului (începeți cu sol sau substrat curat prin încălzirea acestuia la o temperatură de cel puțin 65°C timp de minim 30 de minute), respectarea asolamentului și înlăturarea resturilor vegetale după fiecare cultură sunt recomandate pentru prevenirea dezvoltării bolilor.
  • Dezinfecția semințelor, paletelor de producere a răsadurilor.
  • Cultivați varietăți rezistente la verticilioză.
  • Tratarea și mocirlirea răsadului înainte de plantare este o metodă eficientă de prevenire.
  • Controlați nematozii din sol – prezența nematozilor paraziți ai plantelor poate crește severitatea ofilirii Verticillium.
  • Evitați producerea rănilor pe plante.
  • Se monitorizează regimul de irigare, în special pe soluri slab aerate, grele – apa de irigare fiind una dintre căile răspândirii verticiliozei.
  • La apariția infecției de verticilioză plantele de tomate se distrug imediat, se înlătură și se ard resturile vegetale.
  • S-a demonstrat că culturile de acoperire din familia Brasicaceae au unele proprietăți de biofumigație a solului datorită prezenței mari de glucozinolați.
  • După ce lucrați pe câmp, curățați încălțămintea, uneltele și echipamentele mecanice, la deplasarea de la un câmp la altul.
  • Studiile indică faptul că Bacillus amyloliquefaciens Oj-2.16 rizosferic are un efect bun în controlul verticiliozei și creșterea imunității plantei.

Produse pentru controlul verticiliozei la tomate nu sunt omologate.

Vezi și Fuzarioza sau ofilirea la ardei – 15 reguli de prevenire.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›