‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDonau Soja a oferit suport instituțiilor de cercetare din țară, pentru promovarea și dezvoltarea...

Donau Soja a oferit suport instituțiilor de cercetare din țară, pentru promovarea și dezvoltarea soiurilor autohtone de soia

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul proiectului „Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale în special a sectorului cultivării soiei” instituțiile de cercetare în genetică și ameliorare a plantelor, în special a culturii de soia, au obținut suport pentru dezvoltarea și promovarea cercetărilor.

Astfel, cu sprijinul  Donau Soja Moldova, cercetătorii din cadrul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor au fost integrați în societatea de cercetare  națională și internațională au participat la conferințe, simpozioane și alte activități importante organizate peste hotare.

De ce cultura de soia?

‹ adv ›

Leguminoasele pentru boabe, datorită conținutului înalt de proteine, prezintă o sursă indispensabilă pentru alimentația populației și animalelor. O cultură importantă care face parte din această grupă este soia (Glycine max L. Merr), a cărei pondere și importanță a crescut semnificativ odată cu performanțele agriculturii și dezvoltarea industriei alimentare.

Dar, schimbările climatice ce se produc la nivel global și regional în ultimii ani, intensifică frecvența diferiților factori climaterici de risc, care adesea diminuează valoarea producției la soia. Este cunoscut faptul că agricultura din Moldova este unul dintre sectoarele cele mai vulnerabile la fenomenele climatice externe.

De aceea, în laboratorul Genetică aplicată din cadrul Institutului se efectuează cercetări în domeniul geneticii şi ameliorării caracterelor de productivitate, calitate, rezistenţă la factori biotici (patogeni fungici) şi abiotici (temperatură înaltă, secetă) nefavorabili pentru diverse culturi agricole, inclusiv soia.

‹ adv ›

Ca rezultat, au fost create linii și soiuri performante de soia, unele dintre care au fost omologate şi implementate în producere, iar în cadrul proiectului au fost promovate soiurile de la Institutul de Genetică pe platformele de demonstrare.

Metode de cercetare: 

În cercetare sunt aplicate metode clasice şi contemporane – genetice, ameliorative şi statistice.

‹ adv ›

Realizări:

În cadrul laboratorului, ca rezultat al elaborării metodelor de identificare a genotipurilor rezistente, au fost create şi omologate în Republica Moldova soiurile performante de soia: Zodiac, Albişoara, Alina, Amelina, Clavera, Ştefănel, Lăduţa, Nadejda.

Majoritatea soiurilor sunt acoperite cu brevet de soi de plantă. Fiind prezentate la diverse Saloane de inventică din ţară şi peste hotare (Iaşi, Cluj – România) au fost apreciate cu medalii de aur, argint, bronz, cupe, trofee.

Material semincer disponibil:  

Se propun pentru comercializare boabe de soia care prezintă soiuri cu productivitate, calitate înaltă  (47-48% proteină, 25-26% ulei) şi rezistenţă la boli şi secetă.

O contribuție majoră în cercetările genetico-ameliorative ale culturii de soia au adus Alexandru Budac – doctor în agronomie, Valentin Celac – doctor habilitat în biologie, Aliona Malii – doctor în biologie, Varvara Lupașcu – laborant.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›