‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVIDEO. Utilizarea dronelor în agricultură - actele necesare, experiența fermierilor

VIDEO. Utilizarea dronelor în agricultură – actele necesare, experiența fermierilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Republica Moldova este abia la început de cale ce ține de digitalizarea agriculturii, cu toate acestea, în ultimii ani, în special în 2020, au fost realizați mai mulți pași importanți în acest sens.

În premieră, producătorii authotoni au utilizat dronele pentru realizarea tratamentelor la diferite culturi, iar mai multe companii vor lansa pe piața autohtonă drone ce pot realiza un spectru mult mai mare de lucrări.

Agrobiznes a realizat un webinar în cadrul proiectului AgTech, unde am discutat cu mai mulți reprezentanți din sector despre avantajele dronelor, dar și legislația ce reglementează utilizarea acestora.

‹ adv ›

Anton Danici, producător de drone inclusiv pentru realizarea lucrărilor în agricultură, susține că sectorul este încă slab dezvoltat la noi în țară. Totuși, avem premisele necesare pentru a-l dezvolta. Ce ține de obținerea permisiunii pentru a realiza lucrările autorizat, există mai multe particularități pe care ar trebui să le cunoască producătorii:

„Potrivit Codului aerian al Republicii Moldova, orice aparat care se menține în atmosferă ca urmare a reacțiilor aerodinamice este considerat aeronavă. Lansarea aeronavelor este posibilă doar cu autorizarea organului competent – Autoritatea Aeronautică Civilă. Pentru realizarea filmărilor agrochimice sau dispersarea lichidelor, pulberii, este necesar avizul MADRM (Agenția de Mediu). Există o listă a substanțelor care sunt admise a fi dispersate, iar aceasta trebuie analizată. Ce ține de realizarea tratamentelor, fermierii ar trebui să angajeze personal calificat care să le realizeze. O persoană are nevoie de o experiență de aproximativ 20 de ore de zbor pentru a putea opera cu o dronă”.

Compania ElitAgrotehnologie va pune la dispoziția producătorilor din Moldova și România, în curând, drone cu ajutorul cărora va fi realizată cartarea terenurilor, dar și mai multe analize importante.

„Realizând pe parcursul mai multor ani analiza solului sau analiza țesutului vegetativ depistam diferite probleme la soluționarea cărora nu puteam identifica soluții. Pe piața internațională, erau disponibile drone, de aceea am decis să devenim distribuitori în Moldova și România. Putem presta servicii de cartografiere a plantațiilor multianuale, a diferitor tipuri de relief, iar informațiile colectate să fie introduse în baza de date și ulterior procesate. Ținând cont de faptul că tinerii implicați în agricultură sunt orientați spre tehnologii performante, ne orientăm să comercializăm drone acestora, pentru a le putea utiliza de sine stătător. Dronele sunt destul de ușor de manevrat, astfel cred că este un proiect reușit”, a spus Victor Camerzan.

Prestarea serviciilor de pulverizare în acest sezon a fost realizată de compania Dron Assistance. Reprezentanții acesteia susțin că producătorii autohtoni au rămas mulțumiți.

„Am fost primii care am lansat pe piața Republicii Moldova servicii de tratare a culturilor cu ajutorul dronelor. Obținerea autorizației a durat ceva timp, însă era absolut necesară pentru a desfășura activitatea. Din cauza pandemiei, am început să prestăm servicii abia în luna august. Au fost tratate diferite culturi agricole, inclusiv aplicați desicanți, erbicide, îngrășăminte foliare cu microelemente. Dronele s-au dovedit a fi eficiente în acest sens, iar agricultorii din țară se orientează tot mai mult spre soluții eficiente”, a povestit Sergiu Samoil.

‹ adv ›

Unul dintre producătorii care a beneficiat de servicii este Valentin Airini. Acesta ne-a spus că dronele ar fi o soluție în condițiile în care mai multe tratamente trebuie aplicate în faze avansate de dezvoltare a culturilor, iar utilizând mașinile de pulverizare sunt produse daune importante.

„Am utilizat dronele pentru a realiza aplicarea desicanților la floarea soarelui, cred că au fost varianta optimă. Au lucrat foarte bine, în circa 3 zile au fost tratate 80 de hectare. Am utilizat atât 10, cât și 5 litri de soluție la hectar, în ambele variante rezultatele au fost foarte bune. Din punct de vedere al cheltuielilor, dar și insuficienței forței de muncă, dronele sunt varianta perfectă. Plus, ar fi o soluție și pentru aplicarea insecticidelor la porumb împotriva dăunătorului Diabrotica, care a produs daune importante în acest sezon”.

Mai multe detalii aflați în următorul video:

Acest webinar a fost produs cu suportul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›