Republica Moldova este abia la început de cale ce ține de digitalizarea agriculturii, cu toate acestea, în ultimii ani, în special în 2020, au fost realizați mai mulți pași importanți în acest sens.
În premieră, producătorii authotoni au utilizat dronele pentru realizarea tratamentelor la diferite culturi, iar mai multe companii vor lansa pe piața autohtonă drone ce pot realiza un spectru mult mai mare de lucrări.
Agrobiznes a realizat un webinar în cadrul proiectului AgTech, unde am discutat cu mai mulți reprezentanți din sector despre avantajele dronelor, dar și legislația ce reglementează utilizarea acestora.
‹ adv ›
Anton Danici, producător de drone inclusiv pentru realizarea lucrărilor în agricultură, susține că sectorul este încă slab dezvoltat la noi în țară. Totuși, avem premisele necesare pentru a-l dezvolta. Ce ține de obținerea permisiunii pentru a realiza lucrările autorizat, există mai multe particularități pe care ar trebui să le cunoască producătorii:
Compania ElitAgrotehnologie va pune la dispoziția producătorilor din Moldova și România, în curând, drone cu ajutorul cărora va fi realizată cartarea terenurilor, dar și mai multe analize importante.
Prestarea serviciilor de pulverizare în acest sezon a fost realizată de compania Dron Assistance. Reprezentanții acesteia susțin că producătorii autohtoni au rămas mulțumiți.
Unul dintre producătorii care a beneficiat de servicii este Valentin Airini. Acesta ne-a spus că dronele ar fi o soluție în condițiile în care mai multe tratamente trebuie aplicate în faze avansate de dezvoltare a culturilor, iar utilizând mașinile de pulverizare sunt produse daune importante.
Mai multe detalii aflați în următorul video:
Acest webinar a fost produs cu suportul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.
Comentarii