‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleImportatori din UE interesați de cânepa industrială, însă la noi cultivarea este interzisă

Importatori din UE interesați de cânepa industrială, însă la noi cultivarea este interzisă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cânepa industrială (Cannabis sativa) se consideră a fi una dintre cele mai profitabile culturi. Potrivit specialiștilor, profitul ce poate fi obținut per hectar la cultivarea acestei culturi poate ajunge la 7-10 mii de euro. Însă, restricțiile impuse de autorități nu permit fermierilor să o cultive.

Pe parcursul anului 2020, mai mulți importatori din UE (Italia, Germania) au scris în adresa redacției Agrobiznes în scopul de a identifica cultivatori de cânepă în Moldova sau România. Aceștia susțin că Republica Moldova ar putea deveni un furnizor important de cânepă de calitate.

De aceeași părere sunt și asociațiile din sector. Spre exemplu, potrivit analizei realizate de Asociația Producătorilor de Plante Aromatice și Medicinale din țară, cânepa industrială ar putea genera aproximativ 10% din venitul statului.

‹ adv ›

Cultivarea cânepii ar reduce defrișările de pădure

Un ha de cânepă este echivalentul a patru hectare de pădure, atunci când vorbim de celuloza utilizată la producerea hârtiei. Perioada de vegetație a cânepii este de circa 100 de zile, ceea ce nu se compară cu timpul necesar pentru a planta și obține celuloză de la copacii unei păduri. Începând cu anul 2020, este preconizat ca majoritatea companiilor de textile din lume vor trece la producerea de fibră de cânepă.

Cânepa industrială – nu produce efecte psihotrope

Conținutul de substanță cu efecte psihoactive tetrahydrocannabinol (THC) la Cannabis Sativa (cânepă industrială) este de doar 0,2%, adică de o sută de ori mai puțin decât în cânepa stupefiantă ( Cannabis Indica).

Specialiștii susțin că monitorizarea plantațiilor de cânepă, pentru a evita cultivarea celei stupefiante, ar putea fi ușor de realizat, în condițiile în care există mai multe diferențe dintre cele două specii cultivate.

‹ adv ›

Diferențele morfologice dintre cânepa industrială și stupefiantă

Aprobarea cultivării cânepii – stagnată de autorități

Potrivit prevederilor legale, cultivarea cânepii pentru producerea de semințe sau fibre nu este interzisă. Cu toate acestea, fermierii nu o pot cultiva, deoarece este interzisă producerea în scopuri industriale.

Chiar dacă Comisia Națională Antidrog a dat acordul de a modifica legislația și permite cultivarea, în condițiile unui conținut infim de substanțe psihoactive, producătorii ar trebui să obțină o autorizație pentru cultivarea cânepii industriale de la Comitetul permanent de control asupra drogurilor din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

‹ adv ›

La nivel mondial, potrivit analizei Trend Economy, cei mai mari importatori de cânepă (datele anului 2019) sunt Republica Cehă – 31% din importurile totale (3,06 milioane dolari), Austria – 25% (2,52 milioane dolari), Slovenia – 8,35% (813 mii dolari), Germania – 8,09% (787 mii dolari), USA – 4,04% (393 mii dolari).

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

  1. Buna ziua,
    spuneti, va rog, a-si putea afla cine este autorul materialului despre cannabis sativa? A-si dori sa discut pe marginea celor realtate in materia.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›