marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
HomepageAgroEcoPlantarea roșiilor în sere și solarii. Distanțe, perioade recomandate

Plantarea roșiilor în sere și solarii. Distanțe, perioade recomandate

Recomandate

Plantarea roșiilor în sere și solarii trebuie realizată corect, altfel, dacă unele lucrări sunt neglijate, este afectată calitatea și productivitatea plantelor.

Specialistul Iurie Begal recomandă pentru plantat răsadul bine dezvoltat, călit, cu sistem radicular dezvoltat, cu vârsta de 50-55 de zile, la prima inflorescență.

Calitatea substratului pentru producerea răsadului

Deseori, substratul este produs de sine stătător, fără a se ține cont de necesitățile plantei sau raportul recomandat. Adăugând îngrășăminte organice prea multe, este produsă arderea răsadului, pH-ul fiind acid.

„Un substrat necalitativ nu permite pătrunderea apei în întreaga casetă în care este plasată semința. Astfel, sistemul radicular se formează doar într-o zonă mică, nu se dezvoltă bine. Cantitatea de apă utilizată la udarea acestora trebuie să fie suficientă pentru a umecta întreg substratul”.

Călirea răsadului

Călirea răsadului trebuie realizată cu 10-15 zile înainte de plantarea în sere și solarii. În fiecare seară se deschid geamurile încăperii unde este produs răsadul, mărind perioada în care acestea sunt deschise câte puțin în fiecare zi.

„Fermierii trebuie să stimuleze dezvoltarea sistemului radicular, administrând îngrășăminte cu fosfor. Per general, în mare parte sunt administrate îngrășăminte cu azot, însă nu trebuie să uităm de necesitatea plantelor în a-și asigura nutriția necesară din sol. Este una dintre cele mai mari greșeli comise”.

Temperatura optimă pentru plantarea roșiilor în sere, solarii

Pentru o bună dezvoltare a răsadului, temperatura din spațiul protejat nu trebuie să coboare sub 18 grade Celsius noaptea, iar ziua să fie de 22-24 de grade Celsius.

Temperatura solului trebuie să depășească 10 grade Celsius, pentru o bună dezvoltare a sistemului radicular.

„Calendaristic, în cazul serelor încălzite, perioada de plantare ar fi 1-4 aprilie, iar în solarii sfârșitul lunii aprilie. Este foarte important să nu grăbim această perioadă, deoarece plantele neavând temperatura necesară se dezvoltă prost, pierd inflorescența”, explică Iurie Begal.

Dacă temperatura este prea scăzută, mai poate fi instalată o peliculă de 50-60 microni pentru a o asigura.

Schema de plantare

Hibrizii indeterminați sunt recomandați pentru producerea în spațiul protejat, pentru că asigură o productivitate și calitate mai bună a roșiilor obținute.

Schema de plantare pentru tomatele indeterminate este 90×50 cm, în bandă sau într-un singur rând. Pentru solarii sunt recomandați hibrizii ce cresc până la înălțimea de 1,5 metri, cu un braț sau două, distanța dintre rânduri fiind de 70-90 cm, iar între plante 40-50 cm.

Este foarte important să instalăm banda de picurare și pelicula mulci. Pelicula asigură o încălzire mai rapidă a solului, sunt reduse evaporările de apă, iar dăunătorii, cum ar fi tripsul, sunt mai ușor de controlat. Culoarea mulciului recomandată este cea neagră sau sură.

Irigarea roșiilor

Trebuie monitorizată calitatea apei, iar pH-ul recomandat este cel neutru. Pentru a evita stresul plantelor, temperatura apei trebuie să fie de 20-22 grade Celsius.

Trebuie evitată udarea abundentă a plantelor, acest lucru duce la dezvoltarea bolilor. În plus, udările se realizează în prima jumătate a zilei, astfel ca noaptea plantele să nu fie umede.

Nu este recomandată instalarea cazanelor pentru încălzire în interiorul serei

Este una dintre cele mai mari greșeli comise. CO2 emis în sere duce la intoxicarea plantelor.

Administrarea îngrășămintelor

În primele faze este recomandată administrarea îngrășămintelor concomintent cu irigarea.

„Acestea se repartizează câte puțin la fiecare normă de udare, pentru a evita carențele apărute pe moment. În această perioadă, se irigă cu norma de aproximativ 1,5-2 litri de apă per metru pătrat timp de o oră, deoarece sistemul radicular nu este încă bine dezvoltat”.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

Află aici De ce crapă roșiile. Vezi 4 motive și cum le evităm.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco