‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Scanarea și analiza plantațiilor de viță de vie cu ajutorul dronelor

VIDEO. Scanarea și analiza plantațiilor de viță de vie cu ajutorul dronelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Utilizarea dronelor oferă o alternativă mai eficientă, fiabilă la metodele tradiționale, manuale de detectare a bolilor în cultura de viță de vie. Și această deoarece se reduc costurile forței de muncă și se îmbunătățește precizia diagnosticului, scade zona de defrișare permițând un tratament rapid la fața locului și carantina, oferă totodată, date GIS pentru a informa un protocol național de detectare și gestionare a bolilor.

Aceste afirmații au fost făcute de Ștefan Iamandi, responsabil de Registrul Vitivinicol, ONVV, în cadrul Conferinței AgTech 2021

Totodată, Ștefan susține că tot mai mulți viticultori din țara noastră doresc să-și mecanizeze procesele, dar mecanizarea presupune asigurarea cu noi forțe de muncă, care să dispună de cunoștințe vaste în domeniu. 

„În cazul în care nu vom dispune de aceste cadre calificate vom fi nevoiți să contractăm servicii de peste hotare, dar care vor fi cu mult mai costisitoare. Datele atrag date, încă de la crearea ONVV am început să le colectăm și să le generăm, deoarece am realizat că este nevoie de a digitaliza aceste date. Una dintre soluțiile pe care le-am contractat sunt stațiile meteo. ONVV dispune de o rețea din 18 stații meteo, dintre care 5 au fost achiziționate cu suportul USAID, 2 de către ONVV și 11 sunt în proprietatea viticultorilor. Ne-am dori să lărgim numărul de stații meteo incluse în acest sistem, deoarece proiectul este încă în derulare”, a explicat reprezentantul ONVV.

‹ adv ›

Un alt proiect destul de important și ambițios pentru ONVV este Flavescence Doree (Îngălbenirea aurie), lansat în 2017-2018, care presupune utilizarea dronelor pentru depistarea acestei boli. 

„Scopul proiectului se axează pe 2 piloni de bază: colectarea imaginilor de tip nadir în vederea detectării infecției și evaluarea nivelului de infectare pentru ca imaginile să fie eficiente în detectarea Flavescence Doree”. 

Ce rezultate s-au obținut în urma utilizării metodei date de detectare a infecției vedeți în video de mai jos.

Digitalizarea este posibilă atunci când dispui de forță de muncă calificată, iată de ce este necesar de a dezvolta noi competențe și aceasta ar fi posibil prin intermediul instituțiilor de învățământ, a concluzionat Ștefan Iamandi.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›