Utilizarea dronelor oferă o alternativă mai eficientă, fiabilă la metodele tradiționale, manuale de detectare a bolilor în cultura de viță de vie. Și această deoarece se reduc costurile forței de muncă și se îmbunătățește precizia diagnosticului, scade zona de defrișare permițând un tratament rapid la fața locului și carantina, oferă totodată, date GIS pentru a informa un protocol național de detectare și gestionare a bolilor.
Aceste afirmații au fost făcute de Ștefan Iamandi, responsabil de Registrul Vitivinicol, ONVV, în cadrul Conferinței AgTech 2021.
Totodată, Ștefan susține că tot mai mulți viticultori din țara noastră doresc să-și mecanizeze procesele, dar mecanizarea presupune asigurarea cu noi forțe de muncă, care să dispună de cunoștințe vaste în domeniu.
Un alt proiect destul de important și ambițios pentru ONVV este Flavescence Doree (Îngălbenirea aurie), lansat în 2017-2018, care presupune utilizarea dronelor pentru depistarea acestei boli.
Ce rezultate s-au obținut în urma utilizării metodei date de detectare a infecției vedeți în video de mai jos.
Digitalizarea este posibilă atunci când dispui de forță de muncă calificată, iată de ce este necesar de a dezvolta noi competențe și aceasta ar fi posibil prin intermediul instituțiilor de învățământ, a concluzionat Ștefan Iamandi.
Comentarii