‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaStrip-Till - tehnologia de lucrare a solului în benzi

Strip-Till – tehnologia de lucrare a solului în benzi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tehnologia Strip-Till devine tot mai populară în rândul fermierilor. Aceasta presupune lucrarea solului în fâșii cu o lățime, de obicei, de 20-25 cm în care ulterior sunt semănate culturile agricole.

Restul zonei rămâne neatinsă, acoperită cu resturile rămase de la cultura anterioară. Avantajul tehnologiei este acela că oferă rezultate bune atât în anii secetoși, cât și cu umiditate suficientă.

Intervalul în care va fi semănată cultura atinge temperatura optimă pentru semănat destul de rapid.

‹ adv ›
Lucrarea solului în benzi după porumb; Sursă: agrostory.com
Avantajele tehnolgiei Strip-Till comparativ cu tehnolgia clasică (experiența fermierilor din SUA și Ucraina):
  • reducerea cantități de motorină de 2 sau chiar 4 ori;
  • majorarea productivității cu până la 25%;
  • reducerea consumului de îngrășăminte cu până la 50%;
  • îmbunătățirea activității microorganismelor din sol;
  • micșorarea costurilor de întreținere a tehnicii și achitare a forței de muncă.
Dezavantajele tehnologiei Strip-Till:
  • este necesar să coincidă lățimea de lucru a cultivatorului cu cea a semănătorii, dar și zona nelucrată cu zona de trecere a tractorului;
  • pentru a asigura trecerea exactă a utilajelor este necesară dotarea tehnicii cu GPS sau GLONASS, investiții pentru tehnică și utilaje adaptate;
  • Strip-Till nu este recomandat pentru solurile grele și umede;
  • greu de realizat lucrarea solului în benzi în cazul înghețurilor timpurii;
  • pe terenuri în pante lucrarea trebuie realizată doar de-a lungul planului orizontal pentru a evita eroziunea și spălarea solului.
Modul de deplasare a utilajului de lucru; Sursă: agrostory.com

Metoda respectivă permite dezvoltarea organismelor utile și asigurarea nutriției acestora din contul resturilor formate la suprafața zonelor ce nu sunt lucrate.

De obicei, în cazul lucrării solului în benzi, sunt realizate 2 operațiuni: lucrarea solului toamna sau primăvara și, ulterior, semănarea culturii.

Concomitent cu lucrarea solului, puteți aplica îngrășăminte lichide sau solide și pesticide. Îngrășămintele se aplică în 1-2 straturi în zona subradiculară a viitoarelor plante.

‹ adv ›

Potrivit experienței fermierilor din Statele Unite, în cazul lucrării tradiționale, producătorul agricol introduce 220 până la 400 kg/ha de azot sau produse care conțin azot.

Pe când tehnologia Strip-till, în comparație cu metoda tradițională de împrăștiere, permite aplicarea cu precizie a îngrășămintelor și reducerea ratelor și cantităților aplicate cu 20-30% (lucru posibil peste aproximativ 3 ani după implementare).

Starea solului după lucrarea acestuia cu utilaj Strip-Till; Sursă: sursa bibliografică nr 3.

În cazul tehnologiei Strip-Till, cantitatea de îngrășăminte administrată în sol poate fi înjumătățită, asigurând același efect ca și în cazul normei întregi aplicate în cazul tehnologiei convenționale.

‹ adv ›

Spre exemplu, fermierii din SUA aplicând la porumb din toamnă 250 de kilograme de diamofos/ha și la floarea-soarelui 150 kg/ha au obținut aceleași rezultate ca și în cazul tehnologiei clasice cu norme duble (500 și, respectiv, 300 kg de diamofos).

Tehnologia poate fi aplicată la cultivarea diferitor culturi: porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahăr, leguminoase pentru boabe.

Lucrarea solului în Strip-Till

Tehnica special creată pentru lucrarea solului în fâșii permite obținerea distanței dintre rânduri de 37,5-75 cm. Cu cât distanța dintre rânduri e mai mare, cu atât mai puțin sol se lucrează și se păstrează o cantitate mai mare de mulci.

Cultivator Strip-Till; Sursă: agrostory.com

Perioada de lucrare a benzilor depinde de tipurile de sol:

  • pe solurile argiloase grele, lucrarea se face cel mai bine toamna, după finalizarea recoltării;
  • pe soluri ușoare și bogate în materie organică, este posibilă lucrarea solului primăvara.

Viteza de lucru a utilajului, în dependență de model, este de 8-12 km pe oră. Este recomandată viteza mai mică de lucru, pentru a realiza lucrarea uniform.

Brăzdarul cultivatorului trebuie să fie bine alungit. Acest lucru permite pătrunderea bună în sol și distrugerea minimă a structurii acestuia.

Semănatul culturilor în fâșii

Eroarea admisă la semănatul culturilor în sistemul Strip-Till este de 1-2 cm. De obicei, culturile semănate după această tehnologie se dezvoltă mai uniform.

Influența adâncimii de semănat în sistemul Strip-Till asupra dezvoltării de masă verde la porumb:

Tehnologia de cultivare în fâșii este foarte importantă pentru zonele cu o lipsă de temperaturi active (t> 10°C) și perioadă scurtă de vegetație.

Încălzirea mai rapidă în primăvară a benzilor de sol „înnegrite” și lăsarea benzilor mai largi cu miriște permite realizarea semănatului cu 5-10 zile mai devreme.

Semănatul concomitent cu lucrarea solului este mai puțin recomandată, deoarece solul nu se încălzește suficient, dar și cantitatea de umiditate acumulată e mai mică.

Administrarea îngrășămintelor în sistemul Strip-Till

De obicei, îngrășămintele de bază sunt încorporate la realizarea lucrării solului – toamna sau primăvara. Specialiștii recomandă administrarea acestora toamna.

Pot fi utilizate atât îngrășăminte minerale, cât și organice. Cantitatea necesară de aplicat se determină în dependență de rezultatele analizei solului.

Studiile arată că în sistemul Strip-Till acestea sunt utilizate mai eficient, astfel cantitatea poate fi micșorată cu 20-30%.

Acestea sunt administrate la adâncimea de 10-25 cm, într-un nivel sau două. Adâncimea este calculată în așa fel încât la 10-15 zile de dezvoltare a sistemului radicular să atingă primul nivel, iar la 40-45 de zile rădăcinile să ajungă la al doilea.

De cele mai multe ori, sunt utilizate îngrășăminte granulate cu fosfor și azot – N11P52 și N18Р46, iar potasiul este administrat în forma simplă – K2O.

Deseori, mai sunt utilizate îngrășămintele N10Р34, însă acestea pot provoca arderea culturilor.

Utilizarea combinată a tehnologiilor Strip-Till și No-Till

Metoda prezintă mai multe avantaje, mai ales pentru asigurarea unui asolament echilibrat: în cazul în care este semănată o cultură prășitoare – se utilizează sistemul Strip-Till, iar dacă semănăm cereale – No-Till.

La următoarea lucrare a solului în benzi, este lucrată acea parte a solului care a fost acoperită anterior cu mulci. În acest mod, în 2-3 ani are loc decompactarea solului la adâncimea de 20-25 cm.

Detalii despre tehnologia No-Till, pe acest link.

Principalele greșeli făcute la trecerea la sistemul Strip-Till

Unul dintre principalele aspecte de care trebuie să țineți cont, este compatibilitatea utilajului cu situația din teren. La moment, nu există o soluție universală pentru absolut toate tipurile de sol.

Pentru lucrarea solului la adâncimea optimă, pentru fiecare secțiune a cultivatorului sunt necesari 30-40 cai putere. Astfel, tractorul trebuie ales pe potrivă.

Trebuie realizată reglarea utilajului de lucru din timp, fără a aștepta perioada realizării lucrărilor. În plus, în timpul procesului de lucru este necesară monitorizarea lucrării, pentru a vedea dacă este sau nu realizată corect (cultivatorul-Strip-Till fiind complex).

Respectați viteza de lucru recomandată (8-12 km/oră).

Combina trebuie neapărat să fie dotată cu echipament pentru tocarea resturilor vegetale și distribuirea uniformă a acestora.

Benzile lucrate trebuie alternate cu zonele ce nu au fost lucrate în fiecare an. NU este recomandat semănatul 2 ani la rând în aceeași bandă.

Nu este recomandată lucrarea solului dacă acesta este prea umed.

Trebuie realizate, pentru rezultate maxime, fertilizări foliare.

Este recomandată administrarea îngrășămintelor ce conțin azot în formă nitrică, pentru a evita pierderile produse la aplicarea îngrășămintelor cu azot în formă amoniacală.

Bibliografie:

  • Faaborg R., C. Wente, J.M. De Jong-Hughes and D.C. Reicosky. A comparison of soil CO2 emissions following moldboard
    plowing, disk ripping and strip tilling. USDA-ARS research update.
  • Overstreet, L.F., D. Franzen, N.R. Cattanach and S. Gegner. 2007 Strip-tillage in sugarbeet rotations. In 2007 Sugarbeet Research and Extension Reports. Vol. 38. Sugarbeet Res. And Ed. BD. of MN and ND.
  • Particularitățile agrotehnice de implementare a sistemului Strip-Till în producerea culturilor (Агротехнические особенности использования STRIP-TILL-технологии в растениеводстве).

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›