Schemele de monopol, certificatele inventate și taxele neoficiale sunt doar câteva, dar cele mai mari impedimente în calea producătorilor de mere, care doresc să-și extindă activitatea pentru a livra producția de mere pe piața din exterior.
Este și cazul lui Petru Stratan din satul Sirota, raionul Orhei, care deține o suprafață de 20 de hectare de livadă de meri și, deși încă nu a dat startul recoltării, fermierul susține că nimic nu s-a schimbat față de anul precedent. „Pomii au fost afectați de seceta din anul trecut, mugurii s-au desfăcut mai târziu și, de aceea, nu putem vorbi despre o roadă mai bogată în acest an și nici despre prețuri mai mari comparativ cu anul trecut când am recoltat, în medie, 30 de tone la hectar”, susține Petru Stratan.
Producția și-a vândut-o, așa cum face an de an, intermediarilor care exportă merele pe piața rusească, la prețuri ce variază de la 4 la 7 lei, în funcție de soiul de mere, diametru sau alți factori. Referitor la procesul de recoltare și producție, fermierul se laudă cu o linie de sortare a merelor utilizată pentru a aranja fructele uniform în mod mecanizat.
De ce renunță la intenția de a livra direct mere pe piața externă
Deși este dispus să coopereze și cu alți fermieri pentru a îmbunătăți standardele de procesare și postprocesare a merelor, precum și pentru a livra o cantitate impozantă de producție pe piața externă, Petru Stratan susține că toate eforturile nu vor avea o finalitate fericită, atâta timp cât există monopol pe acest segment. „Cunosc foarte bine situația, deoarece fac parte din conducerea Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe și am discutat cu foarte mulți producători din acest sector. Peste 90% din producătorii de mere nu își pot exporta direct marfa. Sunt producători care sunt pregătiți pentru a exporta, dar nu pot, deoarece întâmpină probleme. Este vorba despre scheme de monopol, certificate inventate, taxe neoficiale, corupție, care te fac să renunți la intenția de a livra producție pe piața externă”, a declarat producătorul de mere.
„Putem face față”
În livada lui Petru Stratan găsim diverse soiuri de mere, cum ar fi Gala, Iona Gold, Golden și Gloster și fermierul s-a arătat convins că va face față provocărilor de pe piața europeană de desfacere. „Consider că piața europeană oferă oportunități destul de avantajoase pentru agricultorii de la noi. Este adevărat că vor fi impuse anumite standarde de calitate și poate nouă ne lipsesc anumite elemente pentru a deveni competitivi pe piață, însă, dacă este vorba despre calitățile gustative ale mărului moldovenesc, atunci nu cred că avem concurență. Dacă suntem capabili să producem mere de calitate, vom fi capabili să ne conformăm și anumitor norme”, a mai spus Petru Stratan.
În opinia producătorului de mere, soluționarea problemelor la exportul de fructe ar impulsiona acest sector, iar pentru aceasta este necesară implicarea autorităților nu doar la nivel declarativ.
MAIA: Companiile responsabile de blocajul exportului de mere vor fi pedepsite
Președintele Uniunii „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari susține că, după ce exporturile de fructe au fost practic blocate din cauza unor probleme cu certificatele false prezentate de unele companii, acum situația s-a ameliorat și exportatorii nu mai întâmpină probleme. „Așa cum s-a întâmplat în 2010 și în anii precedenți, noi nu am văzut să se inițieze o anchetă pe marginea acestui caz, să reacționeze organele abilitate și să cunoaștem și noi cine se face vinovat de această situație și care va fi pedeapsa. De aceea, noi nu credem că problema a fost rezolvată definitiv”, a precizat Slusari.
Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) susțin că exportatorii care se fac vinovați de blocajul exportului de fructe vor fi pedepsiți, iar informațiile vor fi făcute publice.
Un articol de Virginia Nica
Sursa: ziarulnational.md
Comentarii