‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaCoccidioza la păsări - motivul diareii cu sânge

Coccidioza la păsări – motivul diareii cu sânge

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Este primăvara și, cum am menționat în articolul precedent, este sezonul în care sunt cumpărați puii de găină. 

Împreună cu bucuriile pe care le au proprietarii de păsări odată cu popularea curții cu puișori, aceștia se mai confruntă cu un șir de probleme, iar una din cele mai actuale fiind coccidioza aviară

În general, această problemă este întâlnită practic la toate speciile de animale, dar cea mai acută formă este înregistrată la păsări și iepuri.

‹ adv ›

Simptome coccidioză la păsări

Coccidioza afectează, de obicei, păsările tinere.    

Coccidioza este o boală comună a păsărilor provocată de protozoare (un fel de parazit) ce provoacă diaree și enterită cu sânge.

Această boală a fost descoperită la sfârșitul anilor 1920. Coccidioza la păsări afectează tractul intestinal, cu excepția coccidiozei renale la gâște.

‹ adv ›

Coccidioza poate fi înregistrată în toate segmentele creșterii păsărilor (industrial și individual) și are o distribuție globală foarte mare (se întâlnește în toate țările lumii).

Concomitent cu dezvoltarea sistemelor de creștere intensivă (mai ales la fermele de pui broiler) a crescut semnificația economică a acestei boli.

Citește și despre Stimularea ouatului la păsări.

‹ adv ›

În sectorul industrial boala subclinică (fără simptoame clinice) are un impact economic important (provoacă pierderi esențiale) asupra conversiei hranei (utilizarea furajului) și impact negativ asupra sănătății puicilor ouătoare și reproducătoare.

Pierderea totală estimată este considerabilă, astfel aceasta ajunge la circa 10 miliarde EUR anual. Acest lucru face ca boala coccidioza să fie probabil cea mai importantă boală la păsări din punct de vedere economic. 

Totuși, sectorul industrial are un șir de instrumente de protecție contra acestei boli cum ar fi  medicamentele și vaccinurile anticoccidiene.  

În sectorul particular problema dată se manifestă cu simptome clinice clar evidente, și provoacă pierderi serioase prin mortalitatea mare în rândul puilor.

Problema coccidiozei apare de obicei îndată după achiziția puiului crescut. Foarte des proprietarii procură puii de la piață sau fermă, inițial aceștia sunt sănătoși, însă după ce ajung acasă sau în următoarele 2 zile puii devin apatici (puii nu se mișcă, consumă slab furajul și apa) iar în dejecții apare sânge.

Acest fapt deranjează cumpărătorul și foarte des acesta are pretenții către vânzător invocând faptul că i s-au vândut pui bolnavi.

Vezi aici De ce mor puii de găină. Îngrijirea în primele zile de viață.

Problema însă este că această boală evoluează rapid (uneori câteva ore), și ea este provocată anume de stresul de transportare și schimbarea mediului de trai a puiului (condiții de microclimat și furajare).

Un alt motiv ar fi și schimbarea compoziției furajului (în furajul de la ferme de obicei este inclus un produs pentru profilaxia acestei boli). 

Cum se răspândește coccidioza

În general, există șapte specii de Eimeria (coccidioză), dar nu toate sunt foarte periculoase pentru păsări, unele afectează mai grav, altele mai puțin.

Fiecare dintre aceste specii preferă să trăiască într-o anumită zonă a intestinului, unde provoacă leziuni specifice.

Coccidia are un ciclu de viață direct, dar complex. Infecția se produce pe cale fecală-orală. Ingerarea hranei, apei, gunoiului și solului contaminate duce la infecție.

Înmulțirea coccidiilor se face prin intermediul unor ouă (numit oochist). Aceștia sunt răspândiți prin fecale, sporulează curând și apoi sunt infecțioase pentru alte păsări. Un singur oochist poate da naștere la 100.000 de urmași.

Coccidia produce leziuni în intestin prin distrugerea celulelor epiteliale în care se dezvoltă și se multiplică și prin traumele mucoasei și submucoasei intestinale.

Afecțiunea intestinală este direct proporțională cu numărul oochisturilor sporulate care sunt ingerate de o gazdă susceptibilă.

Dacă expunerea este moderată, păsările dezvoltă o imunitate pe termen scurt, de obicei, fără semne clinice ale infecției. 

Oochisturile sunt menținute în gunoiul cotețelor păsărilor sau se pot transporta ușor la fermele de păsări prin praful dus de vânt sau pe cizme, pantofi, haine, lăzi, roțile vehiculelor, de alte animale și insecte. Oamenii sunt vectori importanți ai coccidiozei.

Simptome importante ale coccidiozei

Speciile mai patogene ale coccidiozei cauzează deseori diaree care poate fi cu sânge. Deshidratarea însoțește deseori diareea.

Diareea și deshidratarea sunt urmate curând de pene zburlite, anemie, apatie, slăbiciune, retragerea capului și a gâtului și somnolență.

Rata creșterii este deseori afectată advers. La găinile ouătoare coccidioză se manifestă de obicei printr-o scădere a producției de ouă. Poate apărea depigmentarea pielii. 

Sângele apare deseori în cec, fecale în cazurile timpurii, mai târziu se pot găsi miezuri cecale brânzoase. 

Tratament coccidioză la pui

La întreprinderile avicole Coccidioza este controlată cu ajutorul preparatelor anticoccidiene administrate în furaj. De obicei, aceste preparate sunt introduse în premix de producător.

Coccidia însă, în cele din urmă, devine rezistentă la majoritatea anticoccidienilor, astfel este necesar de efectuat rotația acestor preparate (schimbarea periodică a produselor între ele) pentru a menține eficiența.

O gamă largă de preparate anticoccidiene este aprobată pentru prevenirea coccidiozei, cum ar fi: Amprolium, Monensin, Clopidol, Robenidin, Lasalocid, Salinomicină şi Narasin.

Un moment important este că înainte de sacrificare aceste produse trebuie excluse din alimentația păsărilor (reziduurile se pot transmite cu carnea).

De obicei, la întreprinderile de păsări există cel puțin 2 tipuri de premix, unul coccidiostatic (Premix start sau creștere) care poate fi utilizat până la vârsta de 30-35 de zile, și un premix fără coccidiostatic (Premix pentru finisarecare se utilizează în ultima săptămâna înainte de abatorizare.

Laboratorul sanitar-veterinar obligator verifică carnea de la abatoarele de pui la absența acestor produse. 

Citiți aici despre Ciuma găinilor sau boala Newscastle – simptome.

Dezinfectare încăpere pentru pui

O altă metodă importantă de prevenire a coccidiozei este pregătirea încăperii. Astfel este necesară în primul rând spălarea încăperii, mai ales a pardoselii.

După care este recomandată flambarea (arderea). De asemenea, trebuie utilizați dezinfectanți pentru prelucrarea pardoselii. În țară, la moment, pe piață sunt numai 2 produse care pot distruge ouăle de coccidii: 

Soda caustică (soluție fierbinte de 3-4%) – avantajul acestui produs este că este destul de ieftin, însă destul de periculos la utilizare (mare atenție să nu nimerească pe piele, mucoase și ochi – poate provoca leziuni grave).

La fel, acest produs acționează coroziv asupra pardoselii și utilajului. 

Kilcox (soluție cu concentrația de3 %, 0,3 litri soluție finală/metru pătrat) – avantajul acestui produs este că acesta nu are așa proprietăți corozive ca cel menționat mai sus. Dezavantajul ar fi prețul care este mai mare ca la soda caustică.   

Dacă încăperea în care sunt crescuți puii va avea o pardoseală deteriorată, cu crăpături, găuri atunci problema coccidiozei nu va dispărea la această fermă, iar cheltuielile pentru tratamentul bolii vor fi considerabile.

Cea mai bună soluției este o podea din beton, care să poată fi spălată ușor, fără ca pe ea să rămână urme de dejecții, după care trebuie aplicat un dezinfectant eficace contra coccidiilor. 

Vaccinarea puilor împotriva coccidiozei

O altă metodă de profilaxie și control ar fi imunizarea (vaccinarea). La moment, pe piața mondială sunt disponibile vaccinuri comerciale împotriva coccidiozei.

Aceste produse sunt destul de eficace, dar dezavantajul acestora ar fi prețul destul de mare. 

Pentru proprietarii individuali care cresc o cantitatea mică de păsări pentru uz propriu, sunt recomandate următoarele:

  • Încăperea unde vor fi întreținuți puii trebuie curățită de dejecții, pardoseala flambată după care se vor vărui pereții. 
  • Puii nu se vor ține în aceeași încăpere cu găinile adulte.   
  • Este recomandat ca primele zile după procurarea păsările să fie furajate cu același furaj cu care au fost alimentate la fermă. 
  • Introducerea în furaj a premixurilor cu coccidiostatic.  
  •  Administrarea unor produse pentru profilaxia stresului (complexe de vitamine).

Medicamente coccidioză pui

În cazul acestei maladii, ar fi bine de pus accentul pe prevenire (metodele menționate mai sus). Totuși, în cazurile de apariție a simptomelor clinice se pot utiliza produse chimice unde substanța activă este taltazuril şi diclozuril.

La moment conform Registrului de Stat a Medicamentelor Veterinare din produsele de uz veterinar sunt înregistrate produsele:

  • Pe bază de  taltazuril – Reefcox și Baycox.
  • Pe bază de  diclozuril – Diclareef și Anticox.

Ambele substanțe active sunt destul de eficiente, acționează rapid. Avantajul produselor pe baza de diclozuril este că aceste sunt eficiente și când temperatura din mediul extern este peste 30oC (la produsele pe bază de taltazuril în aceste condiții a fost observată o eficiență mai scăzută).

Avantajul produselor pe bază de taltazuril este că efectul acestora este mai rapid.  

La fel, în timpul tratamentului se recomandă administrare  de vitamine A și K în hrană sau apă care vor grăbi recuperarea.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›