‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 13 martie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSfaturi la cumpărarea puilor „zburați”. Rase recomandate

Sfaturi la cumpărarea puilor „zburați”. Rase recomandate

‹ adv ›
‹ adv ›

Iată că s-a finalizat și prima lună a primăverii, iar o zicală populară zice „O zi de primăvara hrănește un an”. Proprietarii de animale și păsări urmează aceste îndemne și fac un șir de activități, iar micii gospodari nu uită că acesta este timpul perfect pentru procurarea puișorilor.  

Totodată în această perioadă apar un șir de probleme și întrebări, mai ales o întrebarea care frământă des viitorii proprietari de păsări, de unde și de care pui să procure.

Vârsta la care se cumpără puii

Prima întrebare cu care se confruntă crescătorii de păsări ține de vârsta la care trebuie cumpărați puii.

În general, o parte din gospodari practică producerea puiului de o zi în gospodăriile proprii cu ajutorul cloștilor sau a unor incubatoare de mici dimensiuni.

La prima vedere, se pare că acest lucru este cel mai avantajos, însă pierderile produse la incubare (ouă de calitate proastă, probleme la incubare, vitalitate redusă) generează costuri.

De asemenea, se cumpără de la piață puiul de o zi. 

‹ adv ›

La fel, este foarte complicat de organizat și respectat toate măsurile zooigienice pentru sănătatea puilor (temperatură, furajare, tratamente și vaccinări).

În gospodăriile casnice, la un număr mic de pui practic este imposibil de efectuat vaccinările necesare (majoritatea vaccinărilor sunt efectuate în prima lună de viața).

În farmaciile veterinare sunt comercializate produse care conțin de la 1000 până la 5000 de doze de vaccin, iar acestea trebuie utilizate sub monitorizarea unui specialist în cel mult 2 ore de la dizolvarea preparatului. 

‹ adv ›

Astfel, rațional este de a opta pentru puii deja vaccinați.

Citește și despre Stimularea ouatului la găini.

Deja ani la rând practica demonstrează că aceasta este cea mai bună opțiune, astfel peste 90 % din puii procurați vor ajunge la vârsta de producere a ouălor și vor fi sacrificați pentru carne într-o perioada destul de scurtă.

Pe piața locală, vârsta puiului la realizarea este diferită, de obicei fiind de peste 1,5 luni. Deja în lunile mai-iunie din cauza cererii mari din partea cumpărătorului, vârsta poate fi mai mică de 30 de zile.

La sfârșitul verii și începutul toamnei această vârsta poate trece și de 2,5 luni. În calitate de specialist recomand vârsta de procurarea a puiului să fie de circa 30-40 de zile.

La această vârsta puiul deja a fost vaccinat, necesitățile nutriționale deja nu sunt așa de mari, iar cerințele față de temperatura mediului înconjurător nu afectează în mare măsură sănătatea acestora.

La acesta vârsta puii cel mai ușor se acomodează cu mediul din jurul gospodăriilor casnice și se adaptează rapid la aceste condiții, fără ca să fie cumva afectată sănătatea și creșterea.

Puii care sunt procurați la o vârsta mai mare de 1,5 luni se acomodează mai greu, foarte des aceștia în prima luna după procurare nu adaugă în greutate, uneori chiar invers, slăbesc, sunt înregistrate mortalități. 

Recomand procurarea puilor cu vârsta de 3-6 săptămâni. În acest caz, putem obține un raport optimal calitate preț.

De unde se recomandă de a cumpăra pui

De-a lungul timpului, locul și metoda de procurare a puiului zburat a suferit schimbări considerabile. La începutul anilor 2000, majoritatea puilor erau cumpărați de la piața, iar în ultimii ani puii pot fi procurați de la fermele mici de păsări, piețele din localități, de o popularitate mare se bucură și livrarea la domiciliu (mai ales în perioada pandemiei de COVID-19).

Fiecare metodă menționată mai sus are avantajele și dezavantajele sale. Astfel, de exemplu la piață există probabilitatea să avem parte de un asortiment mare de pui, unde putem alege pui în dependență de preferințe și preț.

Dezavantajul este că la piață sunt aduși pui din diferite ferme, cu diferit statut de sănătate (vaccinări, boli infecțioase), astfel există riscul de a cumpăra pui bolnavi.

La fel, cumpărătorului i se pot vinde pui, care sunt ținuți mai multe ore fără apă și furaj, fapt ce poate afecta starea de sănătate a acestora și apariția unor boli (spre exemplu coccidioza).

Procurarea direct de la producător din fermă are avantajul că veți ști exact cine e vânzătorul, însă cumpărătorul practic este lipsit de posibilitatea de a alege, asortimentul fiind în limita stocului fermei date. 

Sfatul specialistului este de a procura păsările de la un fermier cunoscut, astfel dacă cumpărătorul procură un an de la o anumită persoană, și este mulțumit de calitatea, să transforme aceasta în o tradiție, astfel vor avea de câștigat ambii.

Recomand procurarea puilor de la persoanele pe care le cunoașteți și cu care puteți ulterior comunica. 

Tipul și rasa puilor

Rasa puilor se alege în dependență de scopul cumpărării (pentru producerea ouălor, cărnii) și posibilitățile de întreținere a acestora (disponibilitatea de furaje și condițiile de întreținere). 

În țara noastră cumpărătorul are posibilitatea și accesul la o gama variată de păsări pentru orice scop și posibilități de întreținere.

În zona de Sud a țării o popularitate deosebită o au pui Argintii de Adler, o rasă de găini care nu produce o cantitate mare de ouă (de altfel și dimensiunile și greutatea acestora este mai mică ca la rasele de găini ouătoare (găinile circa 2,2-2,5 kg masă vie, cocoșii peste 3 kg) comparativ cu rasele producătoare de carne.

Totuși, avantajul acestora este că ele nu sunt capricioase la mediul de întreținere și furajare, iar principalul avantaj ar fi gustul deosebit al producție obținute de la aceste păsări (carnea și ouăle).

Aceste păsări pot fi procurate în toate regiunile țării.

O rasă foarte interesantă  după părerea mea este cea importată din Ungaria cum ar fi Tetra H (de culoare roșie), în combinație cu Super Harco (cocoșul este porumbac, iar puicuța neagră).

Această rasă are o productivitate foarte bună de ouă (aproape ca la rasele ouătoare), iar mărimea păsărilor la maturitate este destul de mare (găina 2,5-3 kg, cocoșul 3,5- 4 kg), astfel pe parcursul întreținerii se obține o cantitate mare de ouă, iar după sacrificare proprietarul obține și o cantitate generoasă de carne.

La fel, este populară o altă rasă de pui de culoare roșie – rasa HB Color. Acești pui sunt populari în zona de Centru și Nord a țării. Păsările sunt destul de mari (găinile 2,8 – 3,2 kg) și cucoșii 4,2 – 4,6 kg), iar la vârsta matură produc o cantitate impunătoare de carne la sacrificarea.

La fel și producția de ou este la un  nivel destul de mare. Producătorul acestui tip de păsări are amplasat efectivul matcă în s. Brânzenii Noi, iar creșterea se face o parte în aceeași localitate, iar cea mai mare cantitate este crescută   în satele Step Soci și Văduleni.

Nu mai puțină popularitate o au puii produși de efectivele matcă compuși dintr-o combinație de rase cum ar fi Farm, Farm Q, Master Gris.

Această combinație devine din an în an mai populară datorită unui colorit interesant de pui, cu înaltă productivitate de carne și ouă. Unicul dezavantaj este că aceste păsări necesită un regim de furajare mai special, dar care se merită pe deplin pentru producția obținută.

Acest tip de producători pot fi găsiți în s. Chetrosu (Aneni Noi), s. Dobruja, s. Pugăceni, s. Mândrești, or. Râșcani, or. Cricova, s. Ulmu. În aceste localități se află atât efectivul matcă cât și creșterea puilor. La fel există și în alte localități fermieri care cresc acest tip de pui cum ar fi s. Brânzeni Noi, s. Hoginești.

La nordul țării cel mai popular este puiul așa zis francez, acesta este compus de o combinație de rase Hubbard, Red Bro, Farm Q, Master Gris.

Acest tip de pasăre este prețuit de gospodari mai ales de viteza rapidă de creștere și cantitatea generoasă de carne obținută de la aceste păsări.

Totuși, pentru a putea obține un rezultat maximal de la acești pui este necesar o alimentație bine echilibrată. Efectivul de matcă și creșterea se află în s. Bleșteni. La fel acest tip de pui se cresc și la unele mici ferme din s. Corjeuți și s. Puhoi. 

De asemenea, foarte rar în țara noastră sunt comercializați și pui broiler cu vârsta de 3-4 săptămâni care sunt procurați pentru obținerea foarte rapidă a cărnii de pasăre.

Recomand procurarea puilor în dependență de posibilitățile gospodarului (furajare și întreținere) și scopul producției finale (carne, ouă, carne și ouă).

Despre măsurile care trebuie întreprinse după procurarea puilor zburați vom menționa în articolul următor.

Citește și despre Cum să combați păduchii la păsări.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii