‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriVladimir Țurcanu: „Comercianții vând brânza și carnea la preț dublu decât cel oferit producătorilor”

Vladimir Țurcanu: „Comercianții vând brânza și carnea la preț dublu decât cel oferit producătorilor”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Acum un an, Vladimir Țurcanu din Căușeni a decis să lanseze o afacere cu creșterea caprinelor și ovinelor din banii pe care i-a adunat muncind peste hotare.

O fermă cu ovine și caprine a fost una dintre ideile în care s-a gândit să investească, deoarece cunoștea acest domeniu și avea rude care se ocupau cu această îndeletnicire.

„Am fost mai mulți ani peste hotare și după ce am adunat ceva bani am decis să revin acasă și să investesc într-o afacere zootehnică. Așa a apărut ideea de a lansa o fermă cu ovine și caprine. Din banii pe care îi aveam am procurat animalele și hrana necesară. Afacerea propriu-zisă a început în 2020, împreună cu un partener care are o experiență de peste 20 de ani în acest domeniu”.

Au cumpărat 400 de capre și oi și au construit o stână de vară, dar condițiile climaterice din anul 2020, seceta, pandemia i-au pus la grea încercare, iar Vladimir spune că și cel mai experimentat producător a avut de suferit.

„Cred că anul 2020 a fost unul destul de complicat, indiferent de experiență. Seceta a marcat mult situația din sector, astfel că animalele nu au avut suficientă hrană, iar cerealele au fost foarte scumpe. În plus, în regiunea noastră era destul de complicat de găsit cereale. Dacă achiziționam din alte regiuni, trebuia să achităm suplimentar pentru transport, aproximativ jumătate din prețul pentru cereale. Și dacă am început afacerea cu 400 de animale, seceta ne-a făcut să rămânem cu doar 150 de capete”. 

‹ adv ›

Datorită faptului că, stâna de vară a fost construită într-o zonă unde nu a fost practicat de mai mult timp pășunatul au putut salva o parte din animale, povestește Vladimir.

„O problemă majoră cu care ne confruntăm este faptul că, comercianții de la Piața Centrală dictează, de fapt, prețul pentru produse. Cu părere de rău, acces la locurile de vânzare pentru producătorii mici și mijlocii nu prea sunt, deoarece majoritatea sunt cumpărate deja. În plus, ca producători nu avem posibilitatea să stăm la piață și să vindem, avem animale pe care trebuie să le îngrijim.

Comercianții, după părerea mea, au falimentat foarte mulți producători, deoarece prețul de vânzare a fost micșorat. Dacă un kg de carne se vindea la piață cu circa 80-90 lei, atunci comercianții procurau de la producători cu 40-50 lei/kg. Un producător care se confruntă cu probleme și nu are bani pentru a întreține, crește animalele este nevoit să vândă marfa la prețul care i se oferă, de cele mai multe ori suportând pierderi. În schimb, comercianții de la piață sunt cei care stabilesc prețul, regulile de joc și au cel mai mul de câștigat, chiar mai mult decât noi cei care muncim pentru a crește produsele”. 

Pentru a fi mai aproape de consumatori și a le oferi produse de calitate a decis să creeze o pagină pe o rețea de socializare prin intermediul căreea își vinde produsele.

„Am decis în acest an, să creez un profil pe rețelele de socializare, pentru a putea comercializa de sine stătăror produsele noastre și totodată, pentru a fi mai aproape de cumpărători. Acum o lună a început sezonul, așa că am decis să vând prin intermediul acestui profil. În plus, realizez și livrarea la domiciliu, iar consumatorul are parte de produse de calitate, proaspete, la preț accesibil”. 

La Piață, la moment, un kg de brânză de oi se vinde cu 95-100 de lei, un kg de carne de miel costă 85-95 lei kg.

„În calitate de producător, sunt cointeresat să livrez un produs proaspăt. Cred că prețul pentru carnea de miel, ied, brânză, caș și lapte nu este exagerat, deoarece dacă am calcula toate cheltuielile pe care le avem pentru producere, pornind de la pregătirea gestației, hrana pentru întreținerea și dezvoltarea animalelor, vaccinuri, medicamente, care sunt absolut necesare pentru dezvoltarea normală a animalului cred că, nici un consumator din Republica Moldova nu și-ar permite să cumpere cu așa preț”. 

‹ adv ›

O altă problemă cu care se confruntă este faptul că nu reușesc să găsească lucrători, respectiv sunt implicați toată familia în munca la fermă. 

„Oamenii nu vor să lucreze nici pentru 5 mii de lei, nici pentru 7 mii de lei pe lună. Suntem permanent în căutarea persoanelor care ar dori să se implice și să muncească cinstiti”.

Cu toate problemele menționate mai sus, este optimist și speră că se vor produce schimbări, care vor face ca oamenii să aprecieze munca și produsele autohtone.

„Tot mai mulți oameni aleg un mod de viață sănătos și doresc să consume produse naturale, ecologice. Sper că și în Moldova va ajunge această tendință. Totodată, am dori ca consumatorii să înțeleagă diferența dintre produsele care se vând în markete, magazine și producătorii autohtoni care cresc în condiții bune cu respectarea tuturor tehnologiilor”. 

Doritorii de a procura produse de la ferma lui Vladimir Țurcanu îl pot apela la numărul: 069657920.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›