‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătorii autohtoni testează 3 soiuri de struguri fără semințe pentru export în Germania

Producătorii autohtoni testează 3 soiuri de struguri fără semințe pentru export în Germania

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Despre oportunitățile de export a fructelor moldovenești în Germania se discută tot mai mult în condițiile în care această piață oferă unele dintre cele mai competitive prețuri.

Totuși, printre cerințele de bază se numără calitatea, cantitatea de reziduuri și asigurarea soiurilor solicitate pe piață.

Ce ține de struguri, un criteriu important, pe lângă calitate, este absența semințelor, fiind solicitate soiuri apirene – fără semințe.

‹ adv ›

Mai mulți producători autohtoni, în parteneriat cu o companie germană importatoare, au înființat câteva loturi pentru a testa 3 soiuri de struguri fără semințe, cu un potențial bun de export.

Mai multe detalii despre soiurile plantate: Venus, Vanessa și Centennial găsiți pe acest link.

„Supermarketurile din Germania sunt deschise către noi țări. Mai mult, fructele (prunele) din Moldova sunt acum bine cunoscute în Germania. Acestea sunt cumpărate cu plăcere datorită calității bune și a gustului deosebit. Deci, există oportunități bune de vânzare pentru strugurii de masă din Republica Moldova și pe piața europeană, cu condiția să se ofere soiuri fără semințe. Întrucât numai soiurile cu semințe pot fi furnizate în acest moment, partenerii noștri din Moldova au înființat recent câmpuri de testare cu struguri de masă rezistenți la îngheț, fără semințe, din Germania. În trei ani, vom vedea dacă aceste soiuri se pot cultiva local și pot rezista concurenței internaționale”, explică Kurt Halder, importator OGA /OGV Nordbaden.

Printre companiile ce vor testa soiurile se numără și Frudova, din Costești, Ialoveni.

„Pe piața UE, perspectiva de a vinde mult și cu prețuri bune este valabilă doar dacă vorbim de soiuri apirene. De aceea, am acceptat să plantăm cele 3 soiuri de struguri. Din experiența noastră pot spune că soiurile apirene nu sunt rezistente la temperaturi reduse, iar printre caracteristicile celor 3 plantate se numără rezistența la înghețuri de până la -22°C. Am plantat câte 50 de plante pentru fiecare soi”, explică Vlad Vedrașco, reprezentantul companiei Frudova.

‹ adv ›

Pe parcursul a 3 ani se va analiza dacă soiurile se aclimatizează sau nu condițiilor din țară.

Ce ține de tradiționalul soi Moldova, producătorii susțin că acesta ar fi un soi de compromis.

„Moldova nu este un soi competitiv, ci este un soi de compromis. Îl vindem atunci când nu sunt struguri pe piață, însă să-l comercializăm în lunile septembrie-octombrie nu putem, deoarece nu facem față concurenței. În UE se solicită struguri cu ciorchine proaspăt”.

Amintim că, tot mai mulți experți vorbesc despre necesitatea plantării soiurilor de struguri ce se coc în lunile septembrie-octombrie pentru export în stare proaspătă, fără a fi ulterior depozitați.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›