‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 4 noiembrie, 2024
8.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaImportator: „Piața germană solicită struguri moldovenești”. Vezi soiurile

Importator: „Piața germană solicită struguri moldovenești”. Vezi soiurile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Piața germană devine una dintre cele mai de perspectivă pentru fructele moldovenești, în special pentru prune și struguri de masă.

În continuare, vă propunem o analiză a pieței germane pentru strugurii de masă și perspectivele de export a strugurilor moldovenești pe această piață.

Analiza a fost realizată cu suportul informațional al lui Kurt Halder, manager produse în cadrul companiei importatoare OGA /OGV Nordbaden.

‹ adv ›

Importul de struguri de masă, Germania

Ce ține de volumul pieței mondiale, strugurii de masă sunt unul dintre cele mai importante fructe la nivel mondial, alături de mere, banane și citrice.

Germania importă anual aproximativ 360.000 de tone de struguri de masă, ponderea cea mai mare (peste 70% din importuri) fiind în perioada august-octombrie.

Piața strugurilor de masă formează, astfel, un potențial considerabil care, spre regret, nu este valorificat de producătorii moldoveni.

„Calitatea strugurilor moldovenești și gustul acestora este foarte apreciată de consumatorii germani, iar prețurile de pe piață sunt unele dintre cele mai atractive. Totuși, producătorii moldoveni trebuie să se adapteze cerințelor pieței și să producă struguri fără semințe. În rest, aceștia reușesc cu succes să producă conform cerințelor”, explică Kurt Halder.

‹ adv ›

Cele mai importante țări furnizoare sunt țările mediteraneene, în special Italia, Grecia, Turcia și Spania.

În afara sezonului, strugurii de masă sunt din ce în ce mai mult importați din țările cum ar fi Africa de Sud și Chile în perioada martie-mai, astfel încât strugurii importați sunt disponibili practic pe tot parcursul anului.

Produsele comercializate la nivel internațional sunt limitate la relativ puține soiuri de piață care sunt cultivate la scară largă, cum ar fi soiul Thompson Seedless, cu cea mai mare suprafață de cultivare din lume de cca. 440.000 ha.

‹ adv ›

Alte soiuri importante sunt Midnigt beauty, Flame (fără semințe) și Crimson (fără semințe).

Soiurile cultivate pe suprafețe mari sunt, de obicei, fără semințe și au bobițe mari, cu pielița și pulpa fermă.

De obicei, strugurii sunt tratați intens cu pesticide, precum și cu regulatori de creștere, motiv pentru care există întotdeauna reziduuri crescute în strugurii importați.

Cultivarea comercială a strugurilor de masă în Germania

Cultivarea comercială a strugurilor de masă în Germania este încă la început, deoarece până de curând existau restricții legale și puține soiuri adecvate disponibile.

Ambele s-au schimbat între timp. Suprafața plantațiilor de struguri de masă în Germania este de numai 160 ha, în timp ce strugurii pentru vin sunt cultivați pe 100.000 ha.

Ce soiuri de struguri de masă sunt disponibile producătorilor moderni?

Unele companii de producere a materialului săditor viticol s-au specializat în comercializarea vițelor de masă și oferă diferite soiuri, majoritatea fiind protejate prin drepturi de autor, adică pot fi înmulțite numai sub licență de la producător.

Majoritatea soiurilor enumerate sunt tolerante la putregai (cu excepția soiurilor fără semințe, care sunt în general mai sensibile), dar acest lucru nu înseamnă că se poate renunța la tratamente.

Randamentele pentru următoarele soiuri sunt medii până la mari, astfel încât se poate aștepta o recoltă de la 4 până la 8 kilograme/viță de vie la randament maxim.

În Germania, 3 soiuri de struguri de masă sunt recomandate în prezent pentru cultivare:

Vanessa (soi de struguri roz fără semințe)

Vanessa este un soi fără semințe de culoare roz din Canada, autofertil, intră pe rod în anul 2-3 după plantare. Soiul înflorește în luna mai, iar perioada de coacere este începând cu mijlocul lunii septembrie-octombrie.

Strugurii sunt de dimensiuni medii și au boabe mari, rotunde, crocante, cu un gust plăcut.

Gustul este dulce fructat. Vanessa a devenit populară datorită publicațiilor în reviste de grădinărit și comerț din ultimul an și este acum foarte solicitată.

Datorită lipsei de semințe (soi apiren), Vanessa, la fel ca Suffolk red, este un soi popular utilizat și în alimentația copiilor.

Venus – soi de struguri apiren

Soi de struguri de masă fără semințe din Arkansas/SUA. Venus are ciorchini mari, cu fructe rotunde, cărnoase. Creșterea este destul de puternică.

Frunzele acestui soi cresc foarte mari. Aroma ușoară de Foxton se reduce atunci când boabele sunt complet coapte. Venus este în prezent declarat cel mai bun soi cu pieliță albastră fără semințe.

Centennial – soi de struguri fără semințe

Nu este un soi nou, dar, în același timp, soiul de struguri de masă din SUA (Gold x (Emperor x Pirovano 75)), este popular și cultivat pe scară largă.

Strugurii Centennial sunt mari și cu fructe libere. Boabele mari sunt ovale lungi, galben-verzui și au o aromă fină de muscat. Pielița boabelor este subțire.

Creșterea soiului Centennial este puternică și verticală. Frunzele sunt puternic lobate.

Soiurile enumerate sunt deja altoite în număr mai mare, noi soiuri sunt încă testate și pot completa sau înlocui parțial gama.

Acești struguri de masă sunt toleranți la dăunători și bolile fungice. Aceasta înseamnă că, în funcție de soiul de struguri și de locație, utilizarea produselor de protecție a plantelor poate fi redusă sau chiar la o bună parte din tratamente se poate renunța.

Toate plantele au, de asemenea, rezistența la îngheț necesară și, în funcție de varietate și locație, prosperă și în regiuni ceva mai reci din Germania.

Astfel, acestea ar putea fi pretabile și pentru Republica Moldova.

La ce calitate se așteaptă consumatorul din Germania?

După cum a confirmat un sondaj efectuat de DLR Rheinpfalz, consumatorii sunt orientați să cumpere struguri:

  • Cu ciorchine structurat, fără bobițe compacte.
  • Fără pete, murdărie sau pigmentare puternică pe bobițe.
  • Smulgerea ușoară a bobiței de pe ciorchine, fără a crea jumătăți, porțiuni de bobiță rămasă sau scurgeri de suc.
  • Pulpă fermă, suculentă, dar nu gelatinoasă sau moale.
  • Fără pieliță dură, dar rezistentă la manipulări.
  • Aromă de fructe neutră până la ușor aromată (notă de nucșoară), dar nu prea parfumată sau ciudată (Foxton). Nota hibridă, numită și aromă de căpșuni sau zmeură ușor simțită), este adesea tolerată sau chiar căutată de unii clienți.
  • Aciditate ușoară și zahăr echilibrat (aprox. 70°Oe), soiurile cu boabe mici, cum ar fi Nero, sunt ușor acceptate și fiind mai dulci.
  • Strugurii trebuie recoltați la maturitatea optimă, deoarece boabele necoapte se coc cu greu și nu sunt atât de gustoase, strugurii supra-copți se alterează foarte repede.
  • Culorile boabelor galben deschis, roșu aprins sau albastru sunt, în general, preferate, verde sau roșiatic este adesea asociat cu ceva necunoscut.
  • Se preferă ciorchini de dimensiuni medii și uniformi, cu bobițe mari.
  • Aspectul joacă un rol important, strugurii ar trebui să pară proaspeți și plini, adică să nu aibă semne de ofilire pe ciorchine sau boabe.
  • Nu trebuie să prezinte leziuni, bobițe deteriorate, umiditate anormală; strugurii cu aceste caracteristici nu îndeplinesc cerințele minime de calitate.
  • Boabe fără semințe. Semințele mici mai moi sunt acceptate, semințele dure și ferme care pot provoca dureri de dinți nu se acceptă.
  • De la sfârșitul lunii august până la începutul lunii octombrie, potențialii clienți sunt mai dispuși să ceară struguri proaspeți, ceea ce coincide cu perioada de aprovizionare din emisfera nordică.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›