‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIvan Țurcan - profesorul devenit selecționer care a creat soiuri de viță de vie...

Ivan Țurcan – profesorul devenit selecționer care a creat soiuri de viță de vie deosebite

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dorința de a schimba lucrurile în viticultură, se pare că, îl urmărea pe Ivan Țurcan de când era mic copil. Atunci, văzând plantele de viță de vie cu struguri și bobițe mici, își punea întrebarea cum ar putea schimba lucrurile.

26 de ani a activat în calitate de profesor de matematică și informatică, însă dragostea față de selecția plantelor a învins.

Activitatea de selecție a început-o acum peste 20 de ani, învățând an de an lucruri noi.

„Țineam minte din școală că prin semințe se transmit caracterele noilor forme. Astfel, am început a practica selecția particulară. După sute de greșeli și succese, am ajuns să practic propriile metode de germinare a semințelor. Aceasta este performantă și mult mai eficientă”, povestește Ivan Țurcan.

‹ adv ›

Ivan Țurcan susține că a realizat în viața sa 3 încrucișări pentru obținerea diferitor forme de viță de vie.

„Prima încrucișare am realizat-o acum 12 ani, atunci am încrucișat 179 de soiuri. Pentru fiecare soi utilizam pachete speciale, în fiecare zi, timp de o lună scuturam ciorchinele pentru că maturizarea are loc eșalonat. Atunci, timp de o vară, am mers sute de kilometri pe jos”.

Per total, a reușit să colecteze 35 de mii de semințe pe care le-a calibrat și ales, din acestea a semănat 12 mii.

„Am obținut aproximativ 400 de forme de perspectivă, pe care, pe parcursul anilor, le-am testat și ales pe cele mai performante”.

Unul dintre soiurile cu care se mândrește mult viticultorul este Zâmbetul Laurei (Ulîbca Laurî) denumirea căruia a fost pusă în cinstea nepoțelei sale mai mici.

„Este o formă formidabilă, atât ce ține de gust, culoare, cât și termenul de coacere – este un soi timpuriu. Acest soi l-am scos în vânzare anul trecut. Acum, în țări cum ar fi Ucraina, Rusia este foarte solicitat. În plus, viticultori din România sunt interesați să-l cumpere, însă, spre regret, avem suficiente bariere la export. Strugurele are o greutate de 600-1200 de grame, mărimea unei boabe este de 13-15 grame și are o rezistență la îngheț de până la -23 de grade Celsius”.

‹ adv ›

Scopul pe care l-a urmărit toți acești ani a fost de a crea soiuri rezistente la îngheț și cu un gust deosebit.

„Atunci când alegeam perechile pentru încrucișare, un criteriu important este rezistența la -22 de grade Celsius. Astfel că nu este necesară îngroparea viței de vie în perioada rece a anului”.

Un alt soi pe care a reușit să-l obțină și care îmbină calități bune este Emilia. Este un soi extra timpuriu, masa unui strugure fiind de 500-1000 g, iar a unei bobițe de 15-20 g.

Rezistă la temperaturi de până la -24 grade Celsius.

„Cultivatorii din Ucraina spun că este un soi foarte bun. Și soiul Muscat Ioannî este apreciat, fiecare din soiurile create sunt deosebite”.

‹ adv ›

Mai multe soiuri se află în testare, iar alte descoperiri încă urmează.

„Spre regret, din cauza barierelor create, viticultorul este nevoit să cultive soiuri în 2 zone: Transnistria și în raionul Căușeni”.

„Baza de selecție se află în Transnistria, toate lucrările sunt realizate manual. Spre regret, barierele legislative ce țin de cumpărarea terenurilor nu ne avantajează. Astfel, avem și la Căușeni teren agricol pe care sunt crescute vițele”.

Testarea soiurilor de viță de vie este extrem de importantă. Perioada de testare a soiurilor durează 5-10 ani.

Pe parcursul anilor caracterele se pot schimba, unele pot deveni mai evidente, altele se reduc.

Ce ține de soiurile apirene, selecția acestora urmează, astfel că noi și noi descoperiri sunt în cale.

„Până acum, obțineam soiuri cu rudimente, acum am obținut și fără, însă nu am avut acest scop, astfel că asemenea activitate probabil ar urma în următorii ani. Totuși, fiecare soi necesită timp și dedicație. Acum, avem drept obiectiv să plantăm pe suprafețe extinse soiurile proprii. Am plantat 200 de forme, însă acestea trebuie să fie plantate pe suprafețe mari, în condiții bune”.

Ivan Țurcan spune că nu regretă niciun minut că și-a dedicat ultimii peste 20 de ani viticulturii.

„Am avut și o pepinieră pomicolă, apoi o prisacă, viticultura însă, spre deosebire de apicultură, nu are limite și oferă posibilitatea să explorezi mereu, de acest domeniu cred că sunt îndrăgostit. Niciodată nu m-am gândit că voi abandona celelalte sectoare de dragul viticulturii”.

Pe pagina de Facebook, Ivan Țurcan postează periodic informații despre soiurile create.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›