‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVeronica Cupcea, primar: Inițiativa de plantare a fâșiei de protecție a venit din partea...

Veronica Cupcea, primar: Inițiativa de plantare a fâșiei de protecție a venit din partea sătenilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Marea majoritate a localităților din Republica Moldova dispun de terenuri care pot fi utilizate pentru înființarea fâșiilor riverane de protecție sau cum mai sunt numite și coridoare verzi. Acestea reprezintă elemente vitale în circuitul apei. 

Conform cercetătorilor, perdelele forestiere riverane au importante funcții de protecție cum ar fi: stabilizarea malurilor și minimizarea eroziunilor; eliminarea nutrienţilor nocivi (de exemplu îngrăşăminte, pesticide etc.); creşterea populaţiilor de insecte acvatice în corpurile de apă, determinând îmbunătățirea calităţii apei; oferă umbră, reducând, astfel, temperatura apei.

În cadrul unui interviu, Veronica Cupcea, primarul localității Sărătenii Vechi din raionul Telenești ne-a povestit că ideea de a înființa o fâșie de protecție a venit inclusiv din partea sătenilor, care locuiesc în zona unde ulterior s-a decis plantarea unei fâșii riverane de protecție.

„Locuitorii din zonă s-au adresat cu rugămintea de a identifica o soluție pentru suprafața dată, din motivul că se depozita ilegal gunoi. Mai mult ca atât, unii săteni au început să planteze de sine stătător anumite porțiuni, în dependență de posibilitățile pe care le aveau. Primăria a susținut ideea lansată și a decis să identifice surse pe care ar putea să le utilizeze pentru valorificarea corectă a zonei date”.

‹ adv ›

Primarul susține că după ceva timp au aflat despre Proiectul implementat de către UCIP IFAD, care oferă finanțare inclusiv pentru înființarea fâșiilor riverane de protecție a apelor.  

„Am discutat în cadrul unei ședințe a consiliului, dar și cu membrii grupului de lucru al Primăriei despre această oportunitate și am decis să aplicăm la acest Proiect. Am completat cererea, iar de către consiliu a fost selectat și alocat sectorul pentru înființarea fâșiei. La fel, au fost identificate surse financiare pentru întreținerea acestei fâșii, fiind o condiție principală care trebuie respectată în cadrul Proiectului dat, astfel că în următorii ani întreținerea este asigurată din sursele financiare ale Administrației Publice Locale. Completarea golurilor la fel se va realiza din sursele financiare ale APL”.

Din cele menționate de Veronica Cupcea, dosarul de participare a fost destul de ușor de completat, iar modelele de cereri pe care le-au primit din partea UCIP IFAD au fost explicite.

„Am aplicat la Proiect în vara anului 2020 și în luna septembrie deja am primit scrisoarea de confirmare. Suma totală a proiectului a fost de 596 867 de lei. Ulterior, după ce am fost anunțați că am fost acceptați, cu suportul UCIP IFAD a fost elaborat proiectul de execuție de către specialiști în domeniu, iar în baza proiectului de execuție a fost elaborat caietul de sarcini și a fost anunțat concursul. În rezultatul acestuia a fost selectată compania responsabilă de executarea lucrărilor de plantare”.

Specia principală utilizată pentru înființarea fâșiei de protecție a apelor, care se întinde pe o suprafață de 10 ha, a fost stejarul roșu, a spus primarul localității Sărătenii Vechi.

„Au fost folosite inclusiv specii de amestec cum ar fi paltinul de câmp, caisul și corcodușul. Speciile fructifere au fost selectate, pentru atragerea păsărilor și de a crea condiții favorabile pentru faună”.

‹ adv ›

Primarul susține că unele rezultate deja sunt simțite, în primul rând, de către locuitorii din zonă.

„În primăvara acestui an am avut parte de o cantitate mare de precipitații, favorabile bunei dezvoltări a arborilor plantați. La moment, suntem concentrați pe paza și îngrijirea corespunzătoare a plantație. Îmbucurător este faptul că, dispunem de tehnica necesară pentru realizarea tuturor lucrărilor. Concomitent, au fost realizate mai multe activități de informare a cetățenilor care dețin animale cu scopul de a proteja plantația. O parte a cetățenilor care nu dețin animale au susținut ideea, cei care dețin animale au fost puțin sceptici, motivând că nu vor avea loc pentru pășune. Dar toate aceste situații au fost soluționate, astfel că sătenii au înțeles necesitatea acestor fâșii de protecție. Cel mai important lucru pe care am reușit să-l realizăm este faptul că s-a oprit aruncarea gunoiului în zona riverana, oamenii au înțeles că trebuie să fie făcute cât mai multe lucruri bune”. 

Veronica Cupcea a mai adăugat că succesul cu care se mândresc la moment, i-a motivat să aplice și la alte Proiecte finanțate de UCIP IFAD pentru reparația unui sector de drum și ca rezultat facilitarea circulației antreprenorilor la zonele de producere și punctele de colectare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›