Marea majoritate a localităților din Republica Moldova dispun de terenuri care pot fi utilizate pentru înființarea fâșiilor riverane de protecție sau cum mai sunt numite și coridoare verzi. Acestea reprezintă elemente vitale în circuitul apei.
Conform cercetătorilor, perdelele forestiere riverane au importante funcții de protecție cum ar fi: stabilizarea malurilor și minimizarea eroziunilor; eliminarea nutrienţilor nocivi (de exemplu îngrăşăminte, pesticide etc.); creşterea populaţiilor de insecte acvatice în corpurile de apă, determinând îmbunătățirea calităţii apei; oferă umbră, reducând, astfel, temperatura apei.
În cadrul unui interviu, Veronica Cupcea, primarul localității Sărătenii Vechi din raionul Telenești ne-a povestit că ideea de a înființa o fâșie de protecție a venit inclusiv din partea sătenilor, care locuiesc în zona unde ulterior s-a decis plantarea unei fâșii riverane de protecție.
Primarul susține că după ceva timp au aflat despre Proiectul implementat de către UCIP IFAD, care oferă finanțare inclusiv pentru înființarea fâșiilor riverane de protecție a apelor.
Din cele menționate de Veronica Cupcea, dosarul de participare a fost destul de ușor de completat, iar modelele de cereri pe care le-au primit din partea UCIP IFAD au fost explicite.
Specia principală utilizată pentru înființarea fâșiei de protecție a apelor, care se întinde pe o suprafață de 10 ha, a fost stejarul roșu, a spus primarul localității Sărătenii Vechi.
Primarul susține că unele rezultate deja sunt simțite, în primul rând, de către locuitorii din zonă.
Veronica Cupcea a mai adăugat că succesul cu care se mândresc la moment, i-a motivat să aplice și la alte Proiecte finanțate de UCIP IFAD pentru reparația unui sector de drum și ca rezultat facilitarea circulației antreprenorilor la zonele de producere și punctele de colectare.
Comentarii