Obiectivele Uniunii Europene privind reducerea impactului agriculturii asupra mediului ar putea provoca scăderea producției agricole și ar putea transforma UE într-un importator net de cereale, a avertizat Asociația Europeană a Producătorilor de Cereale (Coceral), informează Digi24.
Conform strategiei „de la fermă la furculiţă” a Comisiei Europene, stabilită anul trecut, obiectivele pentru 2030 includ extinderea producției organice la 25% din terenul agricol, de la 8% în prezent, și reducerea folosirii pesticidelor cu 50%.
Obiectivele au fost criticate de reprezentanții agricultorilor, care le-au caracterizat ca fiind nerealiste, informează Agerpres.
Planul de acțiune pentru dezvoltarea agriculturii ecologice ar putea duce la scăderea producției UE de grâu comun, principala cultură de cereale a blocului comunitar, la aproximativ 109 milioane de tone în 2030, comparativ cu 128 milioane de tone (producție estimată pentru 2021), conform Coceral.
De asemenea, obiectivele de mediu ar putea spori dependența UE de importurile de rapiță, prin reducerea suprafeței cultivate.
Astfel, UE ar urma în mod potențial să importe peste zece milioane de tone de rapiță, față de aproximativ șase milioane de tone în prezent, arată datele Coceral.
Comentarii